Uitbater zomerbar in Ryckevelde wil permanente horecazaak

Laurens Vogelaers bij de kasteelhoeve. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Laurens Vogelaers bij de kasteelhoeve. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Laurens Vogelaers, de exploitant van de populaire zomerbar Parkkaffee Ryckevelde, wil zijn kasteelhoeve omvormen tot ‘woning met horecazaak’ om er het hele jaar door te kunnen uitbaten. “Net als bij de zomerbar willen we in harmonie met de natuur werken en we zouden enkel in weekends en op feestdagen openen”, stelt Laurens.

Laurens Vogelaers (36) oogstte in de zomer van 2019 bijzonder veel succes toen hij startte met zijn Parkkaffe Rycekevelde bij het gelijknamige bos tussen Sint-Kruis (Brugge) en Sijsele (Damme). De man is eigenaar van de 16de eeuwse kasteelhoeve in het park bij Kasteel Ryckevelde en is het pand al een aantal jaar aan het renoveren. Een pak mensen vond de weg naar zijn bijzonder smaakvol ingerichte zomerbar met terras en ligweide. Laurens heeft nu bij de deputatie, de provincie dus, een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning om zijn kasteelhoeve te kunnen omvormen tot ‘woning met horecazaak’. Dit dus met als bedoeling om een permanentie horeca-uitbating te realiseren.

Geen feestlocatie

“Het agentschap Onroerend Erfgoed, agentschap Natuur en Bos en de Oostkustpolder hebben zich al positief uitgesproken over mijn dossier”, zegt Laurens Vogelaers. Ook de stad Damme moet advies geven en staat in voor het openbaar onderzoek waarbij burgers nog tot 22 januari opmerkingen of bezwaren kunnen indienen. “Dit is natuurlijk een speciale locatie en daarom willen we net als bij de zomerbar in harmonie met de natuur werken”, gaat Laurens verder. “Het is dus helemaal niet de bedoeling om hier een ‘feestlocatie’ van te maken maar wel een locatie waar mensen in een rustig kader iets kunnen drinken en een hapje kunnen eten. Bijvoorbeeld de fietsers en de vele wandelaars hier in de mooie omgeving.”

Concreet wil Laurens een indoor horecagelegenheid realiseren in het rechtse gedeelte van de kasteelhoeve. Daarnaast zou er ook een vast terras komen. “Het is zeker niet de bedoeling veel auto’s aan te trekken dus de parking in de aanvraag is voor slechts 20 voertuigen en zou aangelegd worden in waterdoorlatende grasdallen. Er zou geen enkele boom gekapt worden en het oude terras bij het kasteeltje zou zelfs afgebroken worden om plaats te maken voor een bijkomende bloemenweide. Ook belangrijk: we willen enkel in het weekend en tijdens feestdagen openen: in de winter tot 18 uur en in de zomer tot maximaal 22 uur. Ik wil een duurzaam project uitbouwen met respect voor de omgeving.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.