Uitbater gezocht om grenscafé nieuw leven in te blazen

Hendrik Nelde zoekt een uitbater voor zijn nog verder te renoveren horecazaak, gelegen pal op de grens van Alveringem en Frankrijk.© AB
Hendrik Nelde zoekt een uitbater voor zijn nog verder te renoveren horecazaak, gelegen pal op de grens van Alveringem en Frankrijk.© AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Hendrik Nelde (55), ooit Gentenaar, intussen Bevernaar, kocht in de voorbije jaren de vroegere brouwerij Feys en het aanpalende Europacentrum in de Bergenstraat. Wellicht minder geweten, is dat hij ook de eigenaar is van het voormalige café ‘Het Witte Paard’, het laatste Alveringemse huis voor je in Oost-Cappel op Frans grondgebied komt. Hij wil er opnieuw een horecazaak van maken.

Dat ‘Het Witte Paard’ ooit een grenscafé was, mag je zeer letterlijk nemen. De voordeur is Belgisch grondgebied, maar wie het huis langs achteren verlaat, staat in Frankrijk. Rechtover was ooit het tolkantoor en officieel was het uiteraard daar te doen, maar informeel werden er aan de overkant vele geanimeerde gesprekken gevoerd. Het was wijlen Pierre Feys die via zijn vennootschap de laatste eigenaar was van café ‘Het Witte Paard’ in de Bergenstraat 112. Tot hij door gezondheidsredenen naar rusthuis Clep verhuisde, woonde Pierre er ook. Niet in het hoofdgebouw waarin vroeger het café was gevestigd, maar in de aanpalende koterijen. Om er te kunnen wonen, liet hij er in zijn oude dag nog een slaap- en badkamer installeren.

“Mijn vriend Pierre leefde er in armoede omdat de vereffening van zijn vennootschap maar bleef aanslepen”, weet Hendrik Nelde. “Twee keer per week ging ik in het rechtover gelegen etablissement ’t Kappeltje een dagschotel eten. Ik haalde Pierre uit zijn bed en nam hem mee. Het is tijdens een van die etentjes dat ik Pierre beloofde om ‘Het Witte Paard’ en twee stukjes landbouwgrond over te kopen, zodat zijn vennootschap eindelijk vereffend kon worden. Ik deed ook de belofte om van zijn café opnieuw een levendige zaak te maken. Dat was ook de wens die Pierre zelf koesterde, maar die hij door zijn gezegende leeftijd niet meer heeft kunnen waarmaken.”

“In 2016 kocht ik het huis met koterijen en grote tuin. Het gebouw heeft al wat meegemaakt”, glimlacht Hendrik. “In licht beschonken toestand reed Pierre zelf ooit tegen de gevel en een vrachtwagen komende uit Frankrijk deed hetzelfde. De gevel was er erg aan toe, maar van dat laatste ongeval is ondertussen gelukkig niets meer te zien.”

Opfriswerk

Terug naar het heden nu. In 2018 liet eigenaar Hendrik Nelde al wat renovatiewerken uitvoeren, maar die kunnen niet verbergen dat het pand twintig jaar heeft staan verloederen. Vooral binnenin is er nog een pak opfris- en opkuiswerk. “De vensters zijn vernieuwd”, vertelt Hendrik. “Er is overal nieuw schrijnwerk en dubbel glas. De dakpannen werden weggenomen om een onderdak en isolatie te kunnen voorzien. Het interieur ziet er voor een buitenstaander misschien dramatisch uit, maar dat is het niet. Een stuk van de elektriciteit moet nog verder worden afgewerkt. Men mag niet vergeten dat dit een woning zonder comfort was.”

Fiets- en wandelroutes

“Het liefst van al zou ik spoedig een uitbater willen vinden. Hij of zij zou dan mee het interieur kunnen bepalen. Tenzij dat de uitbater een andere voorkeur heeft, zie ik hier wel een grill-restaurant met taverne passen. De mogelijkheden zijn zeer divers. Stel nu dat een aannemer het pand verder wil renoveren en dat de echtgenote het ziet zitten om de zaak open te houden, dan zou ik als wederdienst voor een lage prijs kunnen verhuren. Vooraan het pand liggen twee belangrijke fietsroutes en er lopen ook wandelroutes door de regio. Café l’Autre Epoque aan de overkant van de straat is net voor corona dichtgegaan. Momenteel zijn hier geen eet- of drankgelegenheden meer. Hier is dus zeker potentieel!

Geïnteresseerden kunnen zich melden op hendrik@nelde.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier