Twee maanden na ongeval kan Cindy haar café nog altijd niet openen

Cindy Terryn investeerde in het terras, maar dat blijft voorlopig nog leeg.© JH
Cindy Terryn investeerde in het terras, maar dat blijft voorlopig nog leeg.© JH
Redactie KW

Afgelopen weekend mocht de horeca na maanden wachten eindelijk weer hun terrassen openen, tot vreugde van velen. Cindy Terryn (46), de nieuwe uitbaatster van café Den Trimard in Houthulst, ziet het met lede ogen aan. Sinds een ongeval twee maand geleden blijft het café en het terras dicht. “Er is nog geen steen verlegd”, zucht ze. “Ook ik wil mijn terras openen en mijn nieuwe meubilair uitzetten. Maar wel veilig.”

Enkele uren na het ongeval op 2 maart klonk Cindy nog erg strijdlustig. Ze was toen amper één dag uitbaatster van het bekende sfeercafé Den Trimard op de Markt in Houthulst. Maar die maandagnacht om 1.15 uur boorde zich een 37-jarige man uit Langemark-Poelkapelle met zijn Dacia recht in de gevel en voordeur van het café.

De schade was erg groot. Buiten was de deur en een venster vernield, de buitenmuur schoof een meter op en binnen lagen overal brokstukken. “En toch wil ik snel heropenen. Ik blijf niet bij de pakken zitten”, zei Cindy.

Geen steen verlegd

Ondanks die strijdlust is het café nog altijd dicht. “Tegen mijn zin”, vertelt Cindy. “Sinds het ongeval is hier gewoon nog geen steen verlegd. De procedures met de verzekering en expertise blijven aanslepen. Het zal zelfs niet voor deze maand zijn. Daarom is het ook wachten op een aannemer die alles kan herstellen. Op deze manier kan ik gewoon niet openen.”

“Nochtans zou ik dat dolgraag willen. Het terras aan de zijkant van het café heeft geen schade en zou ik wel kunnen openen, maar toch gaat dat niet. In het café zelf is het immers nog steeds een ravage. Op die manier kan ik zelf niet achter de toog staan of iets gaan klaarmaken in de keuken. De klanten kunnen niet eens naar binnen via de voordeur. En als ze wel binnen zouden kunnen, barricaderen talrijke brokstukken, de afgebroken chauffage of buizen de weg. Het is om te verongelukken. En dus moet ik noodgedwongen blijven sluiten”, zucht ze.

Nieuw terrasmeubilair

Nochtans bleef Cindy zelf tijdens de maanden maart en april niet stilzitten. Ze bleef het nieuws volgen voor de versoepeling van de coronamaatregelen en de heropening van de horeca.

“En ik investeerde zelf in nieuw terrasmeubilair. Ik kocht palletmeubels en nieuwe kussens. Het terras werd ook uitgebreid tot 68 plaatsen, het grootste in de buurt. Er kwamen al tal van complimenten, maar niemand kon het al uittesten. Mijn hoop ligt nu op het volgende overleg met de verzekering op 3 juni. Dan hoop ik dat het snel gaat. De aannemer heeft een week werk. Ten laatste op 1 juli wil ik openen”, besluit Cindy.

Slachtoffer herstellende

De 37-jarige man uit Langemark-Poelkapelle die het ongeval veroorzaakt was na het ongeval in levensgevaar. Hij belandde zelfs in coma en bleef lange tijd in het ziekenhuis.

“Intussen is hij thuis maar moet hij nog steeds herstellen van zijn verwondingen. Hij werd al verhoord maar het onderzoek naar het ongeval loopt nog”, meldt procureur Johan Lescrauwaet van het parket van Ieper.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.