Twee dagen voor opening terrassen nog geen duidelijkheid over plexischermen

©LAURIE DIEFFEMBACQ BELGA
©LAURIE DIEFFEMBACQ BELGA

Minder dan twee dagen voor de heropening van de terrassen is het voor cafés en restaurants nog onduidelijk of ze ook plexischermen mogen plaatsen tussen tafels om ze zo dichter tegen elkaar te zetten. Volgens het protocol dat verspreid is onder de horecazaken wél, volgens coronacommissaris Pedro Facon niet, meldt VRT vrijdag.

In het protocol over de heropstart dat begin deze week werd afgeklopt, staat dat er anderhalve meter afstand tussen de tafels moet zijn, “tenzij de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter”.

Aanpassing protocol?

Coronacommissaris Facon liet echter weten aan minister van Middenstand David Clarinval (MR), die voor de regering het protocol mee onderschreef, dat de zin over de plexiwanden niet afgesproken was op het Overlegcomité. En ook in regeringskringen is te horen dat de schermen “in strijd zijn met de beslissing van het Overlegcomité”. En dus wordt nu bekeken of het protocol nog moet worden aangepast.

Rekenen op schermen

Het protocol werd ondertussen door Horeca Vlaanderen wel al verspreid naar de horeca-uitbaters. Uit een rondvraag van VRT blijkt dan ook dat heel wat uitbaters rekenen op de schermen, omdat ze zo meer tafels kunnen zetten.

Verschillende ministers verwijzen ondertussen naar het ministerieel besluit, dat vrijdag wordt gepubliceerd. De kans is echter groot dat dat niet tot in detail de regels zal beschrijven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.