Trio maakt studentencafé van De Gouden Aap op Vlasmarkt in Kortrijk

Chilaany Plamont, Xander Beeckman en Charle Brys.© AN
Chilaany Plamont, Xander Beeckman en Charle Brys.© AN
Annelies Nollet

Studenten Chilaany Plamont (20) uit Ieper, Xander Beeckman (21) uit Oordegem en Charle Brys (21) uit Heule blazen café De Gouden Aap op de Kortrijkse Vlasmarkt nieuw leven in. “We worden een echt studentencafé, betaalbaar en met een breed bierassortiment”, klinkt het.

De naam ‘De Gouden Aap’, blijft behouden, daar zijn de drie studiegenoten het over eens. “Het is niet alleen een toffe naam, hij is ondertussen ook bekend in Kortrijk”, legt Charle uit. Hij en zijn twee vrienden zitten in hun laatste jaar eventmanagement aan hogeschool Vives. “Voor een schoolproject moesten we een fictieve zaak vormgeven. Wij kozen voor een soort jeugdhuis, maar dan in cafévorm”, aldus Chilaany. “Onze leerkracht was meteen heel enthousiast en na enkele aanpassingen besloten we het concept écht uit te werken als student-ondernemers.” “Onze bedoeling is om een extra ‘uitgaansbuurt’ voor studenten te creëren”, vervolgt Charle. “Het nachtleven kan hier nog beter. We willen de studenten naar het centrum van de stad lokken.”

Optredens

De drie vrienden hopen dat te bereiken met wekelijkse liveoptredens van lokale bands, betaalbare pintjes (2 euro), een uitgebreide bierkaart en enkele standaard cocktails. “We veranderen het oorspronkelijke concept van De Gouden Aap, die vroeger vooral een cocktailbar was, dus wel een beetje. De bekende gouden letters blijven aan de muur hangen. Boven komt er in samenwerking met JC Tranzit een graffitimuur. En het gezellige terras op de Vlasmarkt komt natuurlijk ook weer terug.” De studenten mikken op een opening begin mei. Ze zullen zelf achter de toog staan. “We beseffen dat we een risico nemen, maar zonder risico’s geraak je nergens in het leven. We zijn jong, dit is het moment om zo’n stap te wagen”, vertelt Chilaany. “En laat ons eerlijk zijn: zonder de coronacrisis hadden we nooit de tijd gekregen om ons businessplan zo goed uit te werken. Dan hadden we zelf op café gezeten (lacht) .”

De Gouden Aap zal telkens open zijn van donderdag tot zondag, zodra dat toegelaten is. (AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.