Tot eind maart 2022 geen vergunning nodig voor overdekte terrasconstructies bij horecazaken

Zuhal Demir diende het voorstel in.© BELGA
Zuhal Demir diende het voorstel in.© BELGA
Redactie KW

Café- en restaurantuitbaters kunnen tot en met 31 maart 2022 een overdekte terrasconstructie plaatsen zonder daar een omgevingsvergunning voor te moeten aanvragen. Dat besliste de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir.

De huidige regeling, waarbij slechts een vrijstelling geldt gedurende maximaal 4 maanden per jaar, wordt uitzonderlijk uitgebreid tot na de volgende winterperiode. Op die manier kunnen horeca-uitbaters nieuwe constructies plaatsen, maar ook de constructies laten staan die werden geplaatst sinds de lockdown van vorig jaar.

Het risico bestond immers dat deze allemaal zouden moeten afgebroken worden net op het moment dat de eerste versoepelingen in de horeca zullen plaatsvinden. “Eens de horeca opnieuw de deuren mag openen, moeten we er alles aan doen om hen meer ademruimte en minder administratieve rompslomp te geven”, zegt Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir.

Op zonnige dagen kunnen horeca-uitbaters zonder problemen tafels en stoelen plaatsen in de buurt van hun zaak en zo een mooi terras aanbieden aan hun klanten. Daarvoor is uiteraard geen vergunning nodig. Voor de plaatsing van overdekte terrasconstructies is wel een omgevingsvergunning vereist. In de huidige regeling bestaat wel een uitzondering voor kleine constructies gedurende vier maanden. “Maar dat is in deze coronatijden te weinig”, zegt minister Demir.

Kosten noch moeite gespaard

Veel restaurant- en caféuitbaters hebben kosten noch moeite gespaard bij de heropening vorig jaar om extra capaciteit te voorzien om hun klanten op een veilige manier te ontvangen. Met overdekte terrassen, terrasverwarmers en dekentjes stoomden ze zich al volop klaar voor de herfst en de winter.

Toen de restaurants en cafés in oktober voor de tweede keer op een jaar tijd weer moesten sluiten, zijn vele constructies blijven staan. Daardoor dreigen veel terrassen afgebroken te moeten in april. Net op het moment dat er kan worden nagedacht over de eerste versoepelingen in de horeca.

“De horecasector weet sinds afgelopen vrijdag eindelijk waar het op staat. Eens de deuren opnieuw open mogen, moeten we er alles aan doen om hen hun broodwinning, na al die zwarte sneeuw, zo gemakkelijk mogelijk te maken”, zegt Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir.

Grondeigenaar akkoord

Demir stapte daarom met een voorstel naar de regering om een tijdelijke regeling in te voeren zodat tot eind maart 2022 geen vergunning nodig is voor de plaatsing van overdekte terrassen rond de horeca-zaak. Dat kan zowel op eigen gronden, als op ander privé-domein of op openbaar domein, zolang de grondeigenaar akkoord is. De minister wijst er wel op dat gemeentelijke reglementen of voorschriften de plaatsing van terrasconstructies in bepaalde straten of pleinen kunnen verbieden.

“Het zijn uitzonderlijke omstandigheden en daar horen uitzonderlijke maatregelen bij”, weet ook minister Demir. “Als we ook na deze crisis nog aan de toog willen zitten in ons stamcafé of willen gaan eten in ons favoriete restaurant, moeten we er alles aan doen om het hen bij de heropstart zo gemakkelijk mogelijk te maken”

“Met deze maatregel slaan we drie vliegen in één klap: we zorgen voor meer spreiding van de bezoekers en dus meer veiligheid, horeca-uitbaters kunnen hun capaciteit uitbreiden en hopelijke zo ook meer inkomsten genereren na een periode van zwarte sneeuw”, besluit Demir.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.