Toekomst Het Handelshuis in Koolskamp onduidelijk: “Hopelijk komt er snel een opvolger”

“We stopten niet wegens de coronapandemie, maar omdat we na twintig jaar graag van ons pensioen willen genieten”, zeggen Geert en Myriam.© Frank Meurisse
“We stopten niet wegens de coronapandemie, maar omdat we na twintig jaar graag van ons pensioen willen genieten”, zeggen Geert en Myriam.© Frank Meurisse
Redactie KW

Geert Vandeweghe (68) en Myriam Vanhaverbeke (69) namen op 31 december 2020 definitief afscheid van café en restaurant Het Handelshuis op het Dorpsplein in Koolskamp. “We stopten niet wegens de coronapandemie, maar omdat we na twintig jaar graag van ons pensioen willen genieten”, zegt Geert. “Hopelijk komt er snel een opvolger voor de plek waar Koolskamp Koers geboren werd.”

Het Handelshuis is letterlijk een café met een rijke Koolskampse geschiedenis. Voor de jaren 90 was het een volkscafé dat bij de Koolskampenaren en anderen bekend was onder de naam te Jodtsens . De familie Jodts was er decennia lang de uitbater. Mariette Jodts woonde en werkte er haar hele leven. In 1908 werd in het café ook de basis voor de wielerwedstrijd Kampioenschap van Vlaanderen – Koolskamp Koers in de volksmond – gelegd. Het organiserend comité vergaderde daar al die jaren. Toen Koolskamp Koers 75 jaar bestond in 1990 werd een gedenkplaat onthuld.

Sint-Cecilia

Het Handelshuis was sinds 3 maart 1946 ook het lokaal van Muziekmaatschappij Sint-Cecilia Koolskamp, gesticht door Willy Jodts, broer van Mariette. Als corona het toelaat, viert de vereniging dit jaar haar 75ste verjaardag en hopelijk kunnen ze dat in Het handelshuis doen.

Sinds 2000 waren Geert Vandeweghe en Myriam Vanhaverbeke de uitbaters. Geert werkte eerst 25 jaar als mecanicien bij busbouwer Jonckheere in Beveren-Roeselare. ‘”Daarna baatte ik negen jaar café-restaurant De Mythe in Ardooie uit en vervolgens 20 jaar Het Handelshuis in Koolskamp”, vertelt Geert.

“We weten niet meer hoe de vork nu in de steel zit” – Geert Vandeweghe

“Myriam en ik zijn niet gestopt wegens de coronacrisis. Ook al maakten we halfweg maart een eerste lockdown mee, we mochten een tweetal maanden openen en daarna belandden we in een tweede lockdown waarin we opnieuw moesten sluiten. Eerlijk? De eerste lockdown was financieel interessanter dan de tweede. Maar corona had geen invloed op onze beslissing om te stoppen. Ik ben 68 jaar en aan pensioen toe. Bovendien eindigde onze huurovereenkomst op 31 december 2020 en dat was het ideale moment om de boeken definitief te sluiten. We zijn alvast onze klanten erg dankbaar voor alle steun in die twintig jaar.”

Verkocht?

Ruth Vandewalle is nog altijd de eigenaar van Het Handelshuis. Toen we haar belden, zei ze voorlopig niets te willen zeggen over een al dan niet verkoop van het pand. Ook al deden er in Ardooie hardnekkige geruchten de ronde dat het café wel al zou verkocht zijn aan een dame uit Roeselare.

“Toen Myriam en ik de zaak hier 20 jaar geleden opstartten, hebben we die helemaal heringericht en verbouwd”, zegt Geert. “Niet alleen als café maar ook als restaurant. De hele inboedel – tafels, stoelen, keukenmateriaal en een keuken helemaal in inox – is van ons. Toen ik vernam dat er een mogelijke koper en overnemer van het restaurant was, maakte ik met die mogelijke koper een akkoord over de overname van het materiaal en de keuken. Er werd een prijs afgesproken en er is zelfs een schriftelijk akkoord. Maar nu zou die toch niet bereid zijn het materiaal over te nemen. Myriam en ik horen daar voorlopig niets meer over. Als we bellen naar de betrokkenen, nemen ze niet op. We weten dus eigenlijk niet meer hoe de vork nu in de steel zit. Afwachten hoe het nu verder zal aflopen!” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier