Tielt laat alleen nog zwarte terrasuitrusting toe in centra

Vergeet de schreeuwerige rode luifels: zwart wordt voortaan de modekleur op de Tieltse Markt.© TVW
Vergeet de schreeuwerige rode luifels: zwart wordt voortaan de modekleur op de Tieltse Markt.© TVW
Tom Van Houtte

Tielt bergt het kleurboek van parasols en luifels op de Markt op. Een nieuw terrasreglement, dat de steun krijgt van de plaatselijke horeca en lokale economie, laat alleen nog zwarte aankleding toe in de centra, ook die van de deelgemeenten. De horecazaken krijgen wel drie jaar om aan de nieuwe vereisten te voldoen.

Vorige zomer deden ze nog pijn aan de ogen, de veelkleurige parasols in alle vormen en maten op de Tieltse Markt. “Almaar meer horeca-uitbaters konden zich niet meer vinden in de bordeauxkleur die we tot dusver eigenlijk verplichtten voor de terrassen”, zegt schepen van Lokale Economie Hedwig Verdoodt (CD&V).

“Zwart is zo hip geworden dat we in samenspraak met alle betrokkenen en de raad voor lokale economie vrij vlot een consensus vonden. We hebben wel toestemming moeten vragen aan Onroerend Erfgoed, vanwege de Hallentoren, maar er is geen probleem om voor de gitzwarte RAL-kleur 9005 te gaan.”

Bovendien moeten alle terrasmeubilair en -schermen rechthoekig of vierkant zijn. Dat geldt eveneens voor de terrasjes in het kernwinkelgebied, op het Rameplein en in de dorpskernen van Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle.

Maximale subsidie van 1.000 euro

Betekent dit allemaal dat de Tieltenaar komende zomer al niet meer van een frisse sangria of frisse pint zal nippen onder een oranje of gele parasol? Geenzins, want de horeca krijgt minstens tot 1 januari 2024 om de nodige investeringen te doen. “Wie zich de eerste twee jaar al in regel stelt, kan rekenen op een impulssubsidie van 1.000 euro, daarna is dat nog maximaal 750 euro”, zegt schepen Verdoodt.

“Daarmee betaal je geen tentconstructies waar luidsprekers of verwarming in verwerkt zijn, maar het gaat toch om een mooi bedrag. En hoe dan ook moet iedereen wel eens zijn terrasmeubilair vernieuwen”, zegt Pieter Breyne van het kernwinkelgebied, dat ook de horeca vertegenwoordigt.

Ook weer jeugdterras

Ook het pop-upjeugdterras onder de Hallentoren en vooral de verkeersknip op de Markt, die vorig jaar op veel gejuich werd onthaald, keren terug. “We beperken die periode van de Pinksterkermis tot de Septemberkermis, omdat het haalbaar moet blijven voor de handelszaken in de Bruggestraat”, zegt de schepen.

Ook nieuw is dat terrassen voortaan het jaar door parkeerplaatsen mogen innemen. Tot dusver mocht dat niet van 1 december tot 1 maart. Aanvragen is wel een must.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.