Terrasuitbaters nemen de bluts met de buil

foto WK
foto WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De voorwaardelijke heropening van de horecaterrassen – 8 mei is nog steeds de vooropgestelde datum – wordt ook in De Haan met gemengde gevoelens onthaald. De krokus- en paasvakantie hebben we toch al gemist, klinkt het bij de uitbaters, en de gedeeltelijke versoepeling is halfslachtig.

David Pieters (39) van volkscafé ’t Pubtje is verrast door de loyaliteit van zijn klanten. Nadat hij recent – al voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd – een coronaboete van 750 euro opliep, snelden zij hun geliefde patron ter hulp. “ Een paar goede klanten zijn spontaan een solidariteitsactie gestart ”, vertelt David. “Dat is toch wel typerend voor onze plaatselijke gemeenschap. De mensen komen hier echt nog voor elkaar op.” Of de boetes al dan niet terecht waren, laat Pieters liever in het midden. “Het is niet mijn bedoeling om daar een polemiek rond te creëren. De mensen hebben nood aan goed nieuws.”

Dubbel gevoel

En dus kijkt de cafébaas liever vooruit, naar 8 mei. “Die dag heb ik eindelijk weer een goede reden om ’s morgens uit bed te stappen”, glimlacht hij. “Voor mij betekent het alles dat ik mijn klanten straks terugzie, want op den duur raak je toch een beetje van elkaar vervreemd. Met de raamverkoop heb ik dat ook ervaren. Sommige van mijn klanten die hier vroeger vier keer in de week kwamen, had ik nu al een jaar niet meer gezien. Dat was een blij weerzien.”

Een gevoel dat van twee kanten komt, aldus Pieters. “Tijdens de raamverkoop spraken mijn vaste klanten hier weleens onder elkaar af. Coronaproof hé. In de gauwte een koffietje en dan snel terug naar huis. Andere klanten belden mij om te zeggen dat ze hun koffiemomentje misten.” Pieters twijfelt er dus niet over om vanaf 8 mei zijn terras uit te zetten, als het mag. Ook al heeft hij daar een dubbel gevoel bij.

Traditie

Ik had het evenmin erg gevonden om nog wat langer te wachten. De krokus- en paasvakantie hebben we nu toch al gemist. En dan hadden we, in plaats van alleen ons terras, misschien binnen een paar weken helemáál kunnen opendoen. We weten ook niet wat de nieuwe versoepelingen weer teweeg gaan brengen, hé? Hopelijk blijven de cijfers goed.”

Voor zijn portemonnee moet hij het niet doen. Pieters heeft op zijn terras alleen ’s morgens zon, en er is ook maar plaats voor zes tafeltjes. “ Veel ga ik daar inderdaad niet aan verdienen. Maar ik doe toch open, al was het maar om die wekelijkse piekmomentjes mee te pikken”, zegt hij. “Voor veel mensen is het bijvoorbeeld traditie om na de woensdagmarkt een koffietje te komen drinken in ‘t Pubtje. En als het mooi weer is, zul je hier in het weekend ook wel wielertoeristen zien zitten.”

Zure appel

Wim Bonte (54) van tearoom Beaufort heeft pas ná de middag de zon op zijn terras. Maar daarvoor zal hij het niet laten als hij op 8 mei weer open mag. “Al voelt dat een beetje als een verplichting. De klanten verwachten het”, zegt Wim. Ook hier dus gemengde gevoelens bij de gedeeltelijke heropening. “Weer zo’n halfslachtige oplossing… Hoeveel horeca-uitbaters zullen hier nu écht beter van worden? In mijn ogen was het beter alles of niets geweest. Nog even door de zure appel bijten om dan over een paar weken volledig te kunnen heropenen. Ik zit ook met veel vragen: als het regent, mag ik dan mijn terrasoverkapping naar beneden doen? En hoeveel mensen zet ik aan het werk? Elke horeca-uitbater heeft een ander verhaal.”

De Beaufort gaat straks het vierendertigste seizoen in. De zaak werd anderhalf jaar geleden nog volledig vernieuwd. “Een paar maanden daarna ging de horeca op slot, en ondertussen zitten we alweer een hele tijd zonder inkomsten. Maar ondanks alles proberen we toch positief te blijven”, zegt Bonte. Zo is hij dankbaar voor de overheidssteun, al dekt die zijn vaste kosten niet. “Het is ook nog maar de vraag hoeveel inkomsten we straks gaan hebben. Alles zal afhangen van het weer, en in deze tijden is níets nog zeker. Het zijn tenslotte de coronacijfers die alles bepalen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier