Terrasgangers in Middelkerke opgetogen: “Eindelijk een burgemeester die durft!”

Laurens Kindt

In Middelkerke zijn vanmorgen op de Zeedijk de terrassen opengegaan. Nieuwsgierige klanten stonden al om 10 uur klaar om een tafeltje te bemachtigen. “Superinitiatief van de burgemeester”, klinkt het.

Sinds afgelopen nacht om middernacht zijn alle terrasvergunningen op de Zeedijk in Middelkerke door middel van een burgemeestersbesluit geschrapt en is de Zeedijk openbaar domein geworden. De gemeente plaatste zelf zo’n 220 tafels en 800 stoelen. De horecazaken mogen geen klanten bedienden op de geïmproviseerde terrassen, maar klanten kunnen wel drank en eten afhalen en daar op de terrassen van genieten. Een stunt van burgemeester Jean-Marie Dedecker, die ‘zijn’ terrassen koste wat het kost wilde laten openen op 1 mei. “Dat men de deadline voor de heropening van de horeca opgeschoven heeft naar 8 mei is een puur politiek spelletje. Men gunde het de socialisten niet om op 1 mei, de Dag van de Arbeid al open te doen”, vindt hij.

Hagelbui

Het politieke gekrakeel achter de maatregelen zal de terrasjesklanten in Middelkerke worst wezen. Al om 10 uur vanmorgen stonden de eerste klanten al klaar. “Wij zijn gisteravond gearriveerd in ons hotel en stonden vanmorgen al meteen klaar om de deur uit te gaan”, zeggen Herwig Van de Velde en Rita Decloedt uit Overmere in Oost-Vlaanderen. “Dit weekendje hadden we in januari al gepland, toen wisten we natuurlijk niet dat net dit weekend in Middelkerke de terrassen weer zouden open gaan. Maar aangenaam is het zeker! Bij onze aankomst gisteren kregen we nog een hagelbui over ons heen en vreesden we even voor het ergste maar kijk: de zon schijnt, het is misschien een beetje fris maar het doet zo’n deugd om hier met zicht op zee iets te kunnen drinken en even te kunnen uitrusten van het wandelen”, zegt het koppel.

Rita Decloedt en Herwig Van de Velde genieten van hun tafeltje met zicht op zee. (foto LK)
Rita Decloedt en Herwig Van de Velde genieten van hun tafeltje met zicht op zee. (foto LK)

Horeca-uitbaatster Sandra Van den Bossche van Brasserie Iceberg op de Zeedijk en tevens gemeenteraadslid voor Lijst Dedecker is eveneens verheugd. “We stonden al een tijdje te trappelen om te kunnen starten. Hoe vroeger, hoe liever! Men zegt altijd dat het buiten veel veiliger is, dus waarom zouden mensen niet op een terras mogen zitten om iets te drinken”, zegt Sandra terwijl een klant drie koffies en evenveel wafels bestelt. Alcohol verkopen mag ze niet. “Behalve als mensen eten kopen, dan mag ik het in gesloten verpakking meegeven. Tja, dat zijn de regels. Terwijl sommigen in de supermarkt alcohol kopen en ook op die ‘terrassen’ gaan zitten”, klinkt het.

Sandra Van den Bossche bedient haar klanten in de Iceberg. (foto LK)
Sandra Van den Bossche bedient haar klanten in de Iceberg. (foto LK)

“Où sont les terrasses de Jean-Marie?”, vraagt een verdwaalde toeriste terwijl we over de Zeedijk wandelen. “Partout, madame”, antwoorden we beleefd. Het is niet gelogen. Voor vrijwel elke horecazaak en op een centraal plein zijn er tafels en stoelen neergepoot. Ouderen die even willen rusten van een wandeling, gezinnen met kinderen, wandelaars: iedereen vindt er zijn weg naartoe en geniet van het deugddoende lentezonnetje. “De mensen zijn nieuwsgierig, ze komen speciaal naar hier om die terrassen te zien, zelfs vanuit Wallonië”, zegt Sandra Van den Bossche. “Velen zeggen ook dat ze specifiek steunen om ons, de horeca, een hart onder de riem te steken. En dat doet deugd”, klinkt het.

Met lef

Ook Marie-Jeanne Decoster en Rita Moens zijn met de kleinkinderen vanuit Kortenberg in Vlaams-Brabant naar Middelkerke afgezakt. “Ik heb hier een tweede verblijf maar de voorbije maanden was het maar een dooie boel”, zegt Marie-Jeanne. “Voor de kinderen is dat leuk, ze kunnen overal fietsen naar hartenlust. Maar voor ons, en zeker voor de horeca, is dat niet zo fijn. Daarom waren we er vanmorgen als de kippen bij om een tafeltje te bemachtigen. Ik vind dit een fantastisch initiatief en bovendien zie je dat alles veilig verloopt. Hier zetelt tenminste een burgemeester met lef, ene die durft!”, meent Marie-Jeanne.

Rita Moens en Marie-Jeanne Decoster genieten met kleinzoon Siebe van de zon. (foto LK)
Rita Moens en Marie-Jeanne Decoster genieten met kleinzoon Siebe van de zon. (foto LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.