https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

‘t Witte Paard op de markt van Oostvleteren sluit de deuren:“Onze zaak verkopen is de enige mogelijkheid”

Benny en Marie-Paule. foto LV
Redactie KW

In 2005 openden Marie-Paule Debruyne (62) en Benny Godderis (58) de deuren van hun gezellig eetcafé ‘t Witte Paard op de markt van Oostvleteren. Na 16 jaar sluit het koppel noodgedwongen de deuren van hun bloeiende horecazaak.

“In 2008 werd onze zaak door jullie, de redactie van de Krant van West-Vlaanderen, uitgeroepen tot gezelligste café van de provincie West-Vlaanderen”, gaat Benny van start. “Dat was een hele eer en een bevestiging van ons harde werk. We hebben met hart en ziel ‘t Witte Paard uit de grond gestampt, maar ons verhaal loopt nu jammer genoeg ten einde.”

Marie-Paule, bij de vaste klanten ook wel gekend als ‘Broodje’, vult aan: “In 2019, net na onze reis naar Turkije, merkte ik dat ik fouten begon te maken in de keuken. Er liepen zaken verkeerd, waardoor ik aanvoelde dat er iets aan de hand was. Mijn huisdokter duidde eerst een burn-out als oorzaak aan. Hij zei dat de stress me parten speelde.”

Jongdementie

Er bleek echter meer aan de hand te zijn. “Ik bracht nog een bezoek aan mijn dokter in Ardooie. Zij zette mijn kinderen mee op de wereld en ik heb met haar een vertrouwensband gekweekt doorheen de jaren. Toen ik mijn situatie aan haar uitlegde, verwees ze mij meteen door naar de dienst neurologie”, gaat Marie-Paule verder. Het verdict was hard, want uit scans bleek dat Marie-Paule aan jongdementie lijdt. “Het was moeilijk om die diagnose te verwerken. Uiterlijk lijkt er misschien niets aan de hand, maar inwending is er van alles aan de hand. Mijn hersenen brokkelen af en ik kan er niets aan doen.”

Het koppel besloot om ‘t Witte Paard verder te blijven uitbaten, maar minderde geleidelijk het werk. “Het was duidelijk dat we het anders moesten aanpakken, want het werk was te zwaar. Het lukte ons niet om op volle kracht te blijven draaien. We sloten een dag meer en beperkten ons tot een drankcafé om alles op een vlotte manier draaiende te houden”, vertelt Benny.

Marie-Paule: “Enkele maanden geleden hebben we toch opnieuw de draad opgepakt en openden we de deuren met nieuwe moed, maar het werk is gewoon te zwaar voor mij. Hoewel ik altijd enorm veel plezier heb beleefd in onze zaak, is het nu te veel geworden. Mijn kortetermijngeheugen is aangetast, waardoor ik bijvoorbeeld moeite heb met bestellingen opnemen.” Het koppel is dus omwille van medische redenen genoodzaakt om ‘t Witte Paard te sluiten. “De ziekte dringt zich aan ons op. Er is geen andere optie of oplossing meer dan de zaak te verkopen”, aldus Benny.

Totaalplaatje creëren

Marie-Paule en Benny zijn momenteel op zoek naar nieuwe uitbaters voor hun gouden zaak in Oostvleteren. “De streek heeft duidelijk nood aan eetgelegenheden als we zien hoeveel volk we hier over de vloer krijgen. Zo brengen heel wat toeristen een bezoekje aan ons café. Ook fietsers vinden al snel hun weg tot bij ons.”

’t Witte Paard is dan ook een gekende naam in de streek, want het pand en de uitbaters maken deze drankgelegenheid uniek. “Onze klanten komen uit alle uithoeken en brengen ons steevast opnieuw een bezoekje wanneer ze nog eens in de streek zijn. Ons pand heeft bovendien nog als decor gediend voor de televisieserie ‘De bossen van Vlaanderen’. Zelf noem ik de zaak daarom ook wel ‘Café des charmes’”, lacht Benny.

“Ik ben in al die jaren heel vaak het luisterend oor geweest voor klanten, want mensen springen graag eens bij ons binnen voor een babbeltje. We hebben hier in die 16 jaar heel wat uren en dagen doorgebracht om van ‘t Witte Paard een succes te maken. Dat is ons gelukt, maar nu is het tijd om de fakkel door te geven”, vult Marie-Paule aan. “Ik vind dat er heel wat mogelijkheden zijn voor onze opvolgers. Zo zouden ze zich kunnen focussen op het serveren van ontbijten, want er zijn heel wat vakantiehuizen in de buurt. Ook een tearoom zou een schot in de roos zijn door de passage van wielertoeristen. Of het concept van een eetcafé zoals het onze gewoon behouden. Zolang ze een totaalplaatje creëren, zal het gegarandeerd een succes worden.”

Leegstand

Marie-Paule en Benny hopen dat ze de juiste mensen vinden, zodat ze hun levenswerk niet verloren zien gaan. “We wensen een bloeiende toekomst voor onze zaak. Hopelijk bieden er zich snel mensen aan, want een lange leegstand van het pand zou ons enorm veel pijn doen”, besluit Benny.

(LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.