’T Straatje in Kortrijk sluit vrijdag al om middernacht

© EDB
Jan Steenhoudt

De danscafés in ’t Straatje in Kortrijk hebben donderdagmiddag besloten om op vrijdagavond 19 november al om 12u ’s nachts de deuren te sluiten. De beslissing is een reactie op de maatregelen die de federale overheid woensdagavond aankondigde. Zo moet je onder meer opnieuw mondmaskers dragen binnen een café. Enkel als je zit mag je mondmasker af. Dansen moet dus met mondmasker.

Enkel Bar Filia en café Den Bras, zowat de enige niet-danscafés in ’t Straatje, blijven vrijdag na middernacht open. “Het wordt een vreemde avond”, weet Peter Deurinck, eigenaar van Den Bras. “De beslissing van de andere cafés heeft me verrast, maar ik vermoed dat het om een statement gaat. Zelf zal ik Den Trap, waar normaal op vrijdagavond verschillende deejays platen draaien, niet opendoen. Dat heeft geen zin, want normaal starten we pas rond 21u.

Maar volgens Robert Snedden, de uitbater van De Vogel in Kortrijk, is de beslissing louter noodgedwongen. “Een statement is het zeker niet. Als ik een statement zou willen maken, zou ik gewoon meteen de hele boel sluiten. De maatregelen die afgekondigd werden, zorgt opnieuw voor een onleefbare situatie voor de horeca. Sinds woensdagavond zijn we op zoek naar alternatieven.”

Zelftesten

“Zelf sneltesten voorzien bijvoorbeeld, in een tentje, net voor het café. Cafégangers zouden die aan vijf euro per stuk kunnen verkrijgen, en kregen er dan een drankbon bij. Maar zo snel leveranciers vinden was allesbehalve simpel. Bovendien, zo bleek na deliberatie bij Stad Kortrijk, kúnnen wij als danscafés dat niet zelf voorzien. Wij behoren officieel niet tot de discotheken, de enige in de sector die dit recht wel hebben. Enkel gecertificeerd personeel mag de test afnemen. Horeca Vlaanderen zou daar nu een mouw aan willen passen, maar dat komt voor dit weekend zeker te laat.”

Zo bleef er nog slechts een piste over, namelijk een sluiting om middernacht. “De mensen van het ministerie van Volksgezondheid kwamen donderdag langs”, zegt Robert. “Ze zouden dit weekend meteen streng controleren, vertelden ze. Stél dat we open blijven na 12u ’s nachts, het tijdstip waarop de nieuwe maatregelen ingaan, en we dulden vanaf dat moment enkel nog dansende mensen mét mondmaskers in ons café, dan nog is het risico veel te groot. Er moet er maar eentje zijn die plots zonder mondmasker staat te feesten, en we hangen. En als de drank in de man is… Neen, deze beslissing is jammerlijk, maar noodgedwongen.”

Somber

Op zaterdag zullen de cafés in het Straatje niet om middernacht sluiten. “Maar we blijven ook niet tot een gat in de nacht open. Anders vraag je om problemen. Rond 1u, ten laatste 2u, gaan we toe. Op zondag doen we helemaal niet open.”

Robert ziet de volgende weken somber in. “Het is geen zomer hé. Enkele maanden geleden konden we nog teren op onze terrassen. Maar nu kan je de mensen toch moeilijk buitenzetten? Een volledige sluiting? Dat zit er niet in, denk ik. Op steunmaatregelen hoeven we ook niet te hopen. Het draagvlak daarvoor is kleiner. En volgens mij raakt het geld ook gewoon stilaan op. Neen, we blijven open, als ‘normaal’ café. Maar daarmee zetten we de tering niet naar de nering. In de verste verte niet.

(JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.