’t Gezelschap heropent met een ruimer terras: “Veel zal afhangen van het weer en de coronacijfers”

Vlnr. Korneel Stevens, Janus Stevens en Brent Stevens.© (Foto ACK)
Vlnr. Korneel Stevens, Janus Stevens en Brent Stevens.© (Foto ACK)
Redactie KW

Janus Stevens (38) opende op 2 februari 2020, vol goede moed zijn estaminet ’t Gezelschap in de Stationsstraat 1. Na amper één maand kwam de pandemie roet in het eten gooien en moest Janus zijn deuren opnieuw sluiten. Met een uitgebreid terras is Janus klaar voor de heropening.

“Het jaar 2020 en het begin van 2021 waren echt wel slecht”, start Janus zijn verhaal. “Eerst mochten we niet openen door corona en dan brak ik ook nog eens mijn nek door een val met de fiets. ik moet echt wel een goede engelbewaarder hebben, want na een lange revalidatie ben ik er weer bovenop.”

“De zaak is heel erg verlieslatend geweest, we hebben veel boterhammekes met choco gegeten.” Janus had heel veel geïnvesteerd in de zaak. “Ik heb het pand gekocht, in orde gemaakt, zonnepanelen gelegd, het interieur naar mijn smaak ingericht en in 2020 de zaak opgestart om in 2021 te knallen. Ik wou er dé horecazaak van de streek van maken, helaas deed corona ons de das om. Gelukkig verdien ik nog wat bij als zelfstandig verkoper bij Stevens Techniek Servies, STS.”

Zonder uitbreiding van het terras was er maar een minimum aantal plaatsen. “Had ik niet mogen uitbreiden, dan was er op mijn bestaande terras, rekening houdend met de maatregelen, slechts plaats voor drie tafels met maximum vier personen. Met de uitbreiding zou het mogelijk zijn om zo’n 20 tafels te plaatsen, tafels en stoelen die ik nu ook nog eens moet aankopen. Is dat rendabel? Ik zal mijn uiterste best doen om het rendabel te maken en zoals het nu is, is iedere euro welkom. Veel zal afhangen van het weer en van hoe de coronacijfers evolueren”, zucht Janus.

Voorraad over datum

“Ik hoop in ieder geval dat de mensen weer buiten komen en samen een terrasje gaan doen. De uitbreiding van het terras zal gebeuren op het brede voetpad langs de Stationsstraat, langs de zijgevel van het pand. Iedereen heeft nu vooral nood aan een beetje gezelligheid en dat kan men zeker hier in ‘t Gezelschap vinden.”

Ook de voorraad die Janus had aangelegd is vervallen. “De bierhandelaar neemt niets terug. Hij kan daar ook niets mee aanvangen en ook hij kan niets doen aan deze hele situatie, maar toch, een derde van de voorraad moeten crediteren is helemaal niet leuk. Toch probeer ik het positief te bekijken. De dagen worden langer en het wordt warmer, dus wordt het vast en zeker goed terrasweer”, kijkt Janus hoopvol naar de toekomst.

“We zullen uiteraard stipt alle maatregelen volgen: het ontsmetten van de handen, tafels en stoelen ontsmetten, handontsmetting op de tafels plaatsen enz. Verder zijn we blij met de horecabonnen van de gemeente, dat is zeker een duwtje in de rug. Verder hoop ik dat we snel weer volledig mogen openen. Een terras is perfect als het weer goed is, maar als het kouder is of regent, willen de mensen toch graag binnen zitten.” (ACK)

De openingsuren van ‘t Gezelschap zijn op vrijdag en zaterdag van 15 tot 22 uur en op zondag van 10 tot 22 uur.