https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Sven en Steffanie nemen Biljartpalace in Ingelmunster over van Cisse Vandeputte: “Nieuwe generatie in Den BP 2.0”

Cisse Vandeputte (links) zet een stap terug in zijn Biljartpalace. Sven Soenens en zijn echtgenote Steffanie Vancompenolle worden de nieuwe geranten. (foto FODI) © FODI
Redactie KW

Vanaf vrijdag 1 oktober staan Sven Soenens en zijn echtgenote Steffanie Vancompenolle uit de Oostrozebekestraat achter de toog van de Biljartpalace in de Oostrozebekestraat. Ze nemen de plaats in van Francis ‘Cisse’ Vandeputte, die deze zaak al 17 jaar runt. Cisse blijft wel zaakvoerder. Hij zet een stapje opzij, maar blijft nog een oogje in het zeil houden.

Francis Vandeputte (49) woont op de grens van Ingelmunster met Izegem. In 2004 werd hij gerant van de Biljart Palace, in opvolging van Francky en Corinne De Smet-Bouckaert. In 2008 nam hij de zaak volledig over.

Eind september 2021 zet hij een grote stap opzij, na 17 jaar vol harde inzet.

“Mijn lichaam wil door het nachtleven niet meer mee. Die acht of tien uur werken, is geen probleem, maar het zijn die andere uren die er weer zijn bijgekomen. We waren door corona lang gesloten om 1 uur, maar dat is voorbij. Nu werk ik 16, 17 of soms 20 uur per dag. Dat begint zijn tol te eisen, wanneer je bijna 50 jaar wordt”, vertelt Cisse.

“In het verleden stond Joeri Vandeputte al eens achter de toog, maar die samenwerking was op een andere basis. Vanaf 1 oktober volgt een koppel mij op, zodat mijn vrouw en ik niet meer moeten helpen, behalve wanneer er een feest is en ze extra hulp kunnen gebruiken.”

“Positief is dat het geen nieuwkomers zijn. Sven helpt al zo’n 3,5 jaar mee in de zaak en zijn vrouw Steffanie een tweetal jaar. Ik waarschuwde Steffanie en Sven voor het lastige caféleven. Dat wordt echt door velen onderschat. Als koppel moeten ze sterk zijn, anders overleef je zoveel werkuren niet.”

“Vanaf 1 oktober wil ik meer genieten van het leven, want door de Biljart Palace moest ik ook veel mooie momenten missen. Ik zag mijn kinderen praktisch niet opgroeien. Nu worden ook mijn ouders een jaartje ouder. Zo’n zaken speelden mee in mijn beslissing om het wat rustiger aan te doen.”

Kindje afgeven

Volgens Cisse was het helemaal geen moeilijke zoektocht om nieuwe mensen te vinden. “Tussen pot en pint zeiden Sven en Steffanie dat ze zin hadden om een café te beginnen. Toen begon ik daarover na te denken en door corona viel die beslissing nog vlugger dan eerst gedacht.”

“Het echtpaar begint eraan, zoals ik er in 2004 aan begon. Ze worden gerant en indien gewenst, kunnen ze Biljart Palace later overnemen. We zien wel hoe het loopt. We komen goed overeen, we kunnen goed babbelen en dat is ook belangrijk.”

“Of de stap opzij zetten lastig is? Enerzijds wel, want ik geef nu mijn kindje af. Toen ik eraan begon, zat de Biljart Palace wat aan de grond, maar ik kreeg er weer leven in. Ik bouwde de plek uit tot een bloeiende snookerzaak.”

“Wat ik niet zal missen, zijn die vele uren werken. Voorlopig weet ik nog niet wat ik zal doen. Ik zie wel wat er op mij afkomt. Misschien organiseer ik in de toekomst wel evenementen, maar daar is nog niets concreet van.”

“Mijn mooiste herinneringen? Och, te veel om op te noemen. Misschien wel de start van het WK voetbal op het Marktplein, samen met burgemeester Kurt Windels. Dat is inderdaad een nevenproject, maar het ontstond wel dankzij Biljart Palace. Aan al die jaren café houden, hield ik veel vrienden over. Ga ik ergens naartoe, dan raak ik niet ver omdat er altijd wel iemand is die een praatje slaat of waarmee ik eentje kan drinken.”

Sterk verenigingsleven

Vanaf vrijdag 1 oktober wordt de Biljartpalace omgedoopt tot ‘Den BP 2.0’. “Niet dat we direct uitpakken met nieuwe neonverlichting boven de zaak. We willen gewoon met die nieuwe benaming duidelijk maken dat er een andere generatie het café overneemt”, zegt Sven Soenens, die al 7,5 jaar werkt bij Bpost in Izegem, maar tussenin één jaar loopbaanonderbreking nam om in de bouwsector bij Kristof Naert aan de slag te gaan.

“Ik jeunde mij daar, er hing een toffe sfeer, maar ik werd al drie keer geopereerd aan een hernia. Ik weet dat het caféleven ook zwaar is, maar dat is toch minder belastend dan werken in de bouwwereld. Mijn vrouw zag het direct zitten. Op 15-jarige leeftijd werkte ze enkele jaren bij Steve en Caroline in de Middenstand. Nu helpt ze al twee jaar mee in Biljart Palace. Het is een dulle, zij sleurt met de vaten en bakken”, glimlacht Sven, die toegaf dat ze al lang droomden van een café.

“Maar we kozen altijd voor andere dingen in ons leven. We begonnen vroeg aan een kindje. Ons dochtertje is nu al acht jaar. We kochten ook vroeg een woning. Het is nu de ideale stap om dit te doen. Ik ben 32, mijn vrouw 30. Cisse was ook 32 jaar toen hij eraan begon. We kunnen geen beter voorbeeld hebben.” Steffanie knikt en vult aan: “Ik werkte in een Orange-winkel in Torhout. Vanaf 1 oktober start een nieuw hoofdstuk in ons leven. Ik kan tegen nachtelijke werkuren en dronken mensen. Het mag al meteen 1 oktober zijn, zodat we eraan kunnen beginnen. Het grote voordeel is dat het cliënteel ons al kent. We steken hier al een hele periode een handje toe, zodat de zaak ons niet onbekend is.”

De Biljart Palace, alias Den BP 2.0, is een heel drukke zaak met heel veel verenigingen. “Dat klopt”, zegt Sven. “Hier hebben alle snookerverenigingen een onderkomen, net zoals de A- en B-ploeg van SV Ingelmunster, de caféploeg van Schoenen- en Sport Devolder en ook hun koersploeg, VKW Den BP (zaterdagvoetbal), DIVO en Smashing…”

“Na Nieuwjaar beginnen we misschien met een dartsclub. En voor de rest willen we het kindje van Cisse verder helpen groot worden en eventueel nog meer uitbouwen. We hebben alvast al aan de openingsuren gesleuteld. Op dinsdag en woensdag openen we om 9.30 uur, omdat er in Ingelmunster op dat moment maar weinig cafés open zijn.”

(PD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.