Strenge voorwaarden in Brugge voor vertoningen EK voetbal

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het publiek vertonen van de wedstrijden van het EK voetbal wordt geen evidente zaak voor de Brugse horeca, zo blijkt uit een burgemeestersbesluit van Dirk De fauw. “Om samenscholingen te vermijden moeten de schermen zodanig geplaatst worden dat het niet mogelijk is de beelden te zien van buiten het terras of de horecazaak zelf”, klink het.

Het ziet er naar uit dat heel wat Brugse horeca-uitbaters eens in het haar zullen krabben als ze de strenge voorwaarden voor het uitzenden van de wedstrijden van het EK voetbal zullen bekijken. Burgemeesters Dirk De fauw (CD&V) heeft samen met de lokale politie een omzendbrief ter zake van de minister van Binnenlandse Zaken vertaald naar afdwingbare maatregelen in een burgemeestersbesluit.

“Horecazaken, pop-upbars en hun permanente en tijdelijke vergunde terrassen moeten geen aparte vergunning aanvragen als ze het EK voetbal willen vertonen maar er gelden wel specifieke voorwaarden. Zo dient het terras afgesloten te zijn zodat het maximum aantal toegelaten personen afgeschermd kan worden en extra personen niet zomaar kunnen aansluiten”, zegt burgemeester De fauw. “En de beeldschermen worden zodanig geplaatst dat het niet mogelijk is om de beelden te bekijken van buiten het terras of van de buiten de horecazaak zelf. Rekening houdende met het opgelegde horecaprotocol mogen ook hier, net als bij evenementen, maximaal 400 personen tegelijk aanwezig zijn en moeten de geluidsvolume zowel binnen als buiten beperkt worden tot 80 decibel. Buitentogen- en tapinstallaties zijn niet toegelaten.”

Daar waar de horecazaken naast elkaar gelegen zijn, zoals bijvoorbeeld op ‘t Zand, komt het er in de praktijk dan op neer dat de televisieschermen op het uiteinde van de terrassen worden opgesteld, met scherm naar het terras en de rug naar het middenplein. Op pleintjes met rondom rond horeca, zoals de Eiermarkt, belooft het opstellen van schermen buiten dus nog een bijzonder moeilijke zaak te worden, zo bevestigde ook burgemeester De fauw.

Wat de handhaving betreft bracht korpschef Dirk Van Nuffel toch enkele nuances aan tijdens de voorstelling van het burgemeestersbesluit. “We richten ons hier vooral om voor de gelegenheid bijgeplaatste schermen. Het is niet de bedoeling dat horeca-uitbaters hun bestaande schermen binnen in de zaak gaan weghalen”, aldus de korpschef. “En wat het ‘afsluiten’ van het terras betreft: daarmee bedoelen we vooral dat het aan de uitbater is om erop toe te zien dat het duidelijk is waar zijn terras stopt en het openbaar domein begint. We verwachten vooral dat de uitbater erover waakt dat er geen samenscholingen voor of bij de zaak ontstaan.”

Maar manifeste overtredingen kunnen dus wel bestraft worden volgens het stelsels van de gasboetes, met een maximum tot 350 euro. Bij herhaalde overtredingen kan de zaak ook gesloten worden klonk het ook nog bij burgemeester en korpschef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier