Stranduitbaters Knokke-Heist smeken om opening terrassen: “De frigoboxtoeristen zijn opnieuw uitgevonden”

Frederik Torresan en Sophie Eeckman: “Na een week paasvakantie durven we stellen dat dit op deze manier niet rendabel is.”© DM
Frederik Torresan en Sophie Eeckman: “Na een week paasvakantie durven we stellen dat dit op deze manier niet rendabel is.”© DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

“Met de stranduitbaters vzw Knokke-Heist schreven we een open brief met de dringende vraag om de terrassen te openen. Ze zijn broodnodig en veilig. Daarbij hebben we de volle steun van heel wat stranduitbatingen langsheen onze kust en de burgemeesters van de kustgemeenten”, zegt Frederik Torresan namens de vzw stranduitbaters Knokke-Heist.

“We hebben de meeste uitbaters uit Blankenberge, de Haan, Westende, Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke, Zeebrugge, Koksijde en Knokke-Heist kunnen contacteren. Ze steunen ons allen ten volle.”

“Na 2020 werd er gezegd, 2021 wordt beter. Het werd ons bijna beloofd. Ook ik dacht dit en zei dit tegen al mijn klanten. Ook tegen de kinderen die hun papieren bloemen business achteruit zagen gaan en de couteaux -schelpjes er wat vereenzaamd zagen bij staan.”

“Het kon altijd slechter, zie maar naar de evenementensector en de feestzalen bijvoorbeeld. Deze mensen hebben ondertussen nog geen enkel perspectief en hopen nu maar dat andere sectoren versoepelingen krijgen zodat ook zij weer aan versoepelingen kunnen beginnen denken.”

Enkel raamverkoop

“Toen alle stranduitbatingen opnieuw aan de slag gingen met de opbouw, kregen we nieuwe moed. Dit wordt beter, we kunnen reeds aan de slag en die terrassen komen wel in orde. Maar daar werd een stokje voor gestoken. Bleek dat Horeca Vlaanderen zelf geen vragende partij was. Opnieuw een domper na vorig seizoen, toen we ook maar drie maanden hebben kunnen werken.”

Na 2020 werd er gezegd, 2021 wordt beter. Het werd ons bijna beloofd.

“Wordt het opnieuw zo’n seizoen? Want nu mochten we als stranduitbating open gaan, een kans die we moesten grijpen, kregen we te lezen. Echter, enkel met verhuur van ligbedjes en enkel met raamverkoop van niet-alcoholische dranken, terwijl iedereen zijn eigen dranken, in Knokke-Heist zelfs alcoholisch, gewoon mag meenemen. Als kers op de taart moeten de toiletten toegankelijk zijn als openbaar toilet.”

Alleen open om sanitaire ruimte te voorzien

“Na een week paasvakantie durven we stellen dat dit op deze manier niet rendabel is en we eigenlijk alleen maar open zijn om sanitaire ruimte te voorzien. Het is frustrerend te zien dat klanten hun eigen wijn, sterke drank en hapjes meenemen die ze in de supermarkt of traiteurzaak moeiteloos kunnen verkrijgen, zelfs als partybox.”

“De frigoboxtoeristen zijn opnieuw uitgevonden. Men verbood ons alcohol te schenken met betrekking tot regels in verband met takeaway & maaltijden, maar vooral ook om geen losbandigheden te hebben. Wel, nu giet de klant door, vaak dubbele porties terwijl wij alles afmeten en portie per portie inschenken.”

Het is frustrerend te zien dat klanten hun eigen wijn, sterke drank en hapjes meenemen

“Ook op het vrije strand wordt er gretig gebruik van gemaakt van eigen dranken, waarbij de groepen al snel aanzwellen tot acht à tien personen, terwijl wij kunnen zorgen voor een afgelijnde, gestructureerde bezetting per groepjes van maximaal vier personen. Dus wat is nu veiliger? Dat wij dit gecontroleerd doen, of dat we de mensen maar laten doen en we tweemaal verliezen: op omzet en wat gezondheidsrisico’s betreft.”

“Straks komt het hemelvaartweekend eraan. Bij mooi weer een topper, om niet te zeggen dé topper van het voorjaar voor de hele kusthoreca. Als er geen terrassen of volledige horecazaken open mogen, kunnen wij dit op deze manier niet aan.”

Specialisten in crowd management

“Ik durf zeggen dat we specialisten zijn in crowd management, wij weten perfect hoe we een groot aantal mensen veilig kunnen opvangen binnen onze stranduitbatingen, en hebben dit ook reeds bewezen. Met aangeduide looplijnen, veelvuldige handgelstations, iedereen per bubbel gaan indelen op terras én onze ligbedjes met windschermen die eigen hoekjes creëren. Daar kloppen we onszelf op de borst, dat hebben we in 2020 heel goed gedaan. Net zoals de horecasector toen ook een uitstekende job heeft geleverd.”

Laat ons zelf kiezen wat we willen doen en of we de sprong willen wagen al dan niet met premies

“We vragen aan Matthias De Caluwe het de mensen te gunnen die het aandurven om hun terras open te doen. Wij zijn het gewoon om rekening te moeten houden met het weer, wij doen het al jaren. Wij moeten op 5-6 maanden ons jaar kunnen maken terwijl onze kosten het hele jaar blijven doorlopen en we in de winter heel veel voorbereidingswerk en investeringen hebbenzonder inkomsten.”

Helpen zorgen voor meer risicospreiding

“Wij durven dit aan, wij kunnen helpen zorgen voor meer risicospreiding. We zijn ervan overtuigd dat er talrijke horecazaken zijn bij ons op de zeedijk die dit ook willen, of horecazaken met speeltuinen, grote terrassen enz. Neem ons dat niet af en ga niet rechtlijnig staan tegenover de ‘enkel terrassen-piste’.”

“Ook wij hebben een geregistreerd kassa-systeem, ook wij moeten voldoen aan de btw-tarieven van de horeca. Laat ons zelf kiezen wat we willen doen en of we de sprong willen wagen al dan niet met premies. Uiteindelijk creëert elke tewerkstelling of verkoop extra btw, rsz en extra belastingen die kunnen aangewend worden om de steunmaatregelen te helpen financieren.”

“Dezelfde vraag stellen we aan onze premier: Schep a.u.b. orde in de wanorde, want nu hebben we regels die niet meer te vereenzelvigen zijn met bepaalde verboden. Als u iedereen nog ‘tous ensemble’ wil horen zeggen, moet u geloofwaardig blijven.”

Slechts 1 op 1.000 besmettingen gebeuren buiten

“We mogen straks opnieuw het vliegtuig op, we mogen op het openbaar vervoer zitten, we mogen de supermarkten in met winkelkarretjes die al duizenden handjes gepasseerd zijn, en zo zijn er tal van voorbeelden. Maar op een terras zitten in de buitenlucht, mét correcte afstand tussen de tafels, tussen de mensen, mét looplijnen om drankjes te halen, mét meer dan voldoende handgels voorzien, dat wordt in vraag gesteld.”

Voor ons is het binnen vijf maanden, als het weer winter wordt, opnieuw lockdown

“Zelfs al controleert de uitbater hoe de mensen zich gedragen en met hoeveel de mensen plaatsnemen, en worden wij zelf ook nog eens gecontroleerd door politie en hun camera’s. Dit in de best geventileerde omgeving van België aan de zee, terwijl de studie van het Ierse HSPC heeft bevestigd dat slechts 1 op de 1.000 besmettingen buiten plaatsvindt.”

“Uiteraard hopen we dat de horeca volledig open mag, dat zou ook maar terecht zijn. Maar indien niet, beste premier, beste Matthias, gun het diegene die het wel willen, want voor ons is het binnen vijf maanden, waarbij de winter steeds dichter komt en we die nog eens moeten zien te overbruggen, opnieuw lockdown.” (DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.