Steun de horeca: menu van best-of-gerechtjes op valentijn bij Villared

Dave Debal en Katja Berus zijn al sinds 2004 de tandem achter Villared in de Leenstraat. Van de eerste lockdown maakten ze even gebruik om op de ‘reset’-knop te drukken. Maar al snel kwam de vraag van klanten naar takeaway. En met valentijn pakken ze ook uit met een speciaal takeaway-menu.

Katja Berus en Dave Debal van Villared in Izegem. “De reacties van de klanten doen deugd.”© Frank Meurisse
Katja Berus en Dave Debal van Villared in Izegem. “De reacties van de klanten doen deugd.”© Frank Meurisse

Dave Debal en Katja Berus wonen met zonen Arne (18) en Wout (15) bij hun zaak in de Leenstraat in Izegem. Dit jaar vieren ze al de 17de verjaardag in hun zaak. “We zijn ook al 20 jaar zelfstandig bezig, bij de eerste lockdown hebben we even op de ‘reset’-knop gedrukt. Het was ook goed weer, we hebben er van genoten om als gezin eens samen tijd te nemen. In die periode vernieuwden we ook ons terras, maar naarmate de sluiting vorderde, kwam er ook de vraag van klanten naar takeaway. Daar zijn wij dan ook op ingegaan. Ieder restaurant heeft zowat zijn eigen systeem en ook bij ons is dat zo. Wij pakken telkens uit met een vijfgangenmenu. We werken met vier voorgerechtjes om te delen. Om het ook voor de klant simpel te houden zijn dat meestal koude voorgerechtjes, het hoofdgerecht is dan wel om op te warmen, maar daarvoor voorzien we een handige instructie. We zorgen er dus voor dat onze klanten er niet te veel werk aan hebben en dat ze louter op eigen tempo kunnen genieten van het eten.”

Deugddoende reacties

Na de eerste lockdown was het meteen alle hens aan dek. “Ook op onze sluitingsdagen zondag en maandag waren we toen ’s middags en ’s avonds open. We hebben een tijdlang zeven op zeven gewerkt, de mensen had er meteen weer de volle goesting in. Maar sommige klanten hadden toch nog wat vrees om zich op restaurant te begeven en die mensen zijn we blijven servicen met takeaway. In die periode kreeg je ook al eens grotere bestellingen, omdat je toen ook met meerdere mensen samen mocht komen.”

Ook de tweede lockdown bood aan Dave de kans om wat nieuwe zaken uit te proberen. “We experimenteren met de receptuur voor de toekomst.” Villared bleef trouwens de vermelding in de Michelin-gids behouden en is voor Gault&Millau 13 op 20 gequoteerd. En ook bedrijven en organisaties ontdekten de takeaway van Villared. “Er zijn veel Zoom-vergaderingen in plaats van meetings met achteraf een etentje. En zo mochten wij aan een resem huisdokters ons menu voorschotelen en sommige bedrijven schonken een menu van ons als eindejaarscadeau aan hun personeel. Onze takeaway doen we dus in het weekend, maar voor grotere bestellingen van bedrijven kan dat uiteraard ook in de week.”

En ook met valentijn serveert Villared opnieuw een menu. Dit keer drie voorgerechtjes, maar na het hoofdgerecht ook een dessert. “We brengen onze ‘best of’. We krijgen heel wat reacties van klanten, dat doet ook deugd. En de voorgerechtjes die het best in de smaak vielen, hebben we nu verwerkt in ons valentijnsmenu.”

En in Villared is de opvolging al op komst. Oudste zoon Arne volgt de hotelschool. “Zijn stage kon hij vorig jaar niet doen, hij heeft gelukkig hier veel met ons kunnen samenwerken. Hopelijk kan hij dit jaar wel op stage, want in die opleiding is dat onontbeerlijk. Je leert er heel veel bij, maar nu heeft hij eigenlijk thuis stage gedaan.”

Voor u getest

Wij kregen het recente weekendmenu voorgeschoteld met als hapje eigen gebakken koekjes en truffeldipsausje: een leuke opener. De gemarineerde zalm, scheermes, appel en dille als eerste voorgerecht smaakten heel fris. Als tweede voorgerecht een canneloni van pompoen. Geen pasta dus, maar met de pompoen kon Dave Debal zijn vakmanschap etaleren. Met olie besprenkeld is de combinatie met opgelegde Shii Také en Pastrami d’Ambruzzo niet enkel mooi geserveerd, maar ook erg smaakvol. Een warme aardappel gevuld met zure room en veel groene kruiden, als derde voorgerecht, wordt mee smaak gegeven door een stukje gerookte paling. Wij zijn alvast liefhebber. Het hoofdrecht brengt ons Mechelse Koekoek, die wordt geflankeerd door geroosterde wintergroenten. Die voor ons onbekende wintergroenten zijn smaakbommetjes. De chef excelleert hier niet enkel met zijn kookkunsten, maar ook met de keuze van zijn producten.

Een volledige lijst kan je raadplegen op kw.be/afhaal

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.