Stad Tielt legt pop-up terras ‘De Terrasse’ extra maatregelen op en stelt externe verantwoordelijke aan

Voortaan mogen er geen stoelen en tafels meer staan naast de tent van De Terrasse en wordt de capaciteit ook gelimiteerd.©Wouter Meeus
Voortaan mogen er geen stoelen en tafels meer staan naast de tent van De Terrasse en wordt de capaciteit ook gelimiteerd.©Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Afgelopen weekend was er een stormloop bij de heropening van de horeca en in Tielt leidde dat tot kritiek op de De Terrasse , het pop-up terras op de markt dat voor het tweede jaar op rij werd gerund door drie jeugdcafés die voor hun eigen zaak geen eigen terras mogen uitbaten. Het schepencollege heeft na een evaluatie de uitbaters nu extra maatregelen opgelegd. De zijkanten van de tent moeten te allen tijde open blijven en capaciteit wordt begrensd. Ook mogen er buiten de tent geen stoelen en tafels staan. Muziek is ook niet meer toegestaan.

Afgelopen weekend mochten de terrassen na lange tijd weer openen. Het Tieltse stadsbestuur anticipeerde op die heropening door diverse uitbreidingen van terrassen toe te staan, onder meer via de verkeersvrije ‘knip’ op de Markt en toelating voor een pop-up terras van de jongerencafés. Zopas heeft het schepencollege de verschillende genomen maatregelen geëvalueerd en verspreidde ook een communiqué. “Het schepencollege keurde vorige week het pop-up terras op de Markt goed. Dat kwam er in overleg met de drie jongerencafés (De Keet, Pièce Unique en d’Hespe). De drie betrokken horecazaken konden immers niet op een veilige manier (onvoldoende ruimte vόόr hun café in combinatie met verkeersveiligheid) een terras opzetten. Afgaand op het succes van vorig jaar is toestemming verleend om binnen de federale richtlijnen opnieuw een pop-up terras op te bouwen op de verkeersvrije Markt van Tielt.”

Onvoldoende ventilatie

“Een van de elementen is dat minstens één volledige zijde van het overdekt terras geopend moet blijven. Zaterdag werd in de loop van de dag vastgesteld dat er onvoldoende ventilatie was voorzien op het terras. De burgemeester en de politie hebben hier onmiddellijk op gereageerd door de uitbaters hierover aan te spreken.”

“In de vooravond werd het terras overspoeld door een massa jonge klanten, met als gevolg dat de opgelegde veiligheidsmaatregelen niet strikt zijn nageleefd. De uitbaters hadden de situatie niet meer onder controle. In overleg met burgemeester, politie en uitbaters is beslist om de bediening vervroegd stop te zetten zodat het terras vόόr 22u00 zonder incidenten kon worden afgesloten. Op zondag zijn alle zijpanelen van het terras opengeschoven om te voldoen aan de opgelegde coronamaatregelen en werden geen stoelen meer toegelaten rond het terras.

Slechts één toegang

Na evaluatie maandag werden volgende zaken opgelegd: de zijpanelen van het terras moeten altijd geopend blijven, er is een maximum capaciteit van het terras vastgelegd en het terras kan slechts via één toegang betreden worden. Zo blijft er een zicht op het aantal aanwezigen. Een externe verantwoordelijke zal die rol opnemen. Tot slot is muziek voorlopig niet meer toegelaten. De uitbaters, de politie en het stadsbestuur spraken af om deze maatregelen permanent op te volgen en periodiek te evalueren. Op die manier kan er kort op de bal worden gespeeld en bijgestuurd waar nodig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier