Special One is een maand lang dé ultieme EK-tempel

David maakte van de gelegenheid gebruik om zijn naam en faam als voetbalcafé extra in de verf te zetten.© SR
David maakte van de gelegenheid gebruik om zijn naam en faam als voetbalcafé extra in de verf te zetten.© SR
Redactie KW

De EK-gekte slaat overal toe en dat is ook in de ontelbare cafés van het land merkbaar. Na een maandenlange sluiting proberen horecaondernemers volop mee te surfen op de voetbalsfeer om het de klanten zo aangenaam mogelijk te maken. In Komen is het vooral café Special One die met de titel van voetbaltempel gaat lopen. “Zoveel mogelijk buiten zitten? Dan hangen we de TV’s toch gewoon langs de straat?” glundert zaakvoerder David Laby (45).

Voetbaltempel, de titel doet café Special One misschien net niet genoeg eer aan. “Al jaar en dag komen mensen naar hier om te kijken naar een brede waaier van matchen. Of het nu gaat om de nationale competitie of die van in het buitenland, hier wordt er altijd wel een of andere wedstrijd op televisie getoond.”

De reputatie van David, die zelf jarenlang actief was in de Komense voetbalploeg, zorgde vaak al voor hilarische situaties. “Hier kwam ooit een Engelse dame binnen met de vraag of ze hier met wat vrienden naar een wedstrijd uit de Premier League kon kijken. Achteraf bleek dat die ‘paar vrienden’ een volledige autobus was met toeristen die hier de oorlogsmusea kwamen bezoeken. Na een paar uur in het café kregen we een telefoontje van het gemeentehuis. Die Engelsen werden opgewacht door de burgemeester, die al meer dan een uur geen teken van leven had gekregen. Voor voetbal doet een mens al eens iets, hé?”

Vlag van elk land

De Special One kon afgelopen woensdag, conform de versoepelingen, de deuren opnieuw volledig openen. David maakte van de gelegenheid gebruik om zijn naam en faam als voetbalcafé extra in de verf te zetten. “Binnen hangen er natuurlijk al jaar en dag televisietoestellen, die zullen dan ook permanent de matchen tonen. Aan de gevel hangen de vlaggen van alle ploegen uit en die wijzigen we dagelijks, om de competitie mooi te weerspiegelen”, pikt hij meteen in.

Rampscenario

“Daarnaast hebben we nog een binnenterras met twee grote projectoren en ditto scherm. Hoewel alle curves zakken en de cijfers er steeds beter uitzien, moeten we natuurlijk rekening houden met een worst-case scenario. Wat als ze plots beslissen dat binnen samenkomen toch niet meer mag? Wat als de curves plots de hoogte inschieten zodat we allemaal opnieuw naar buiten moeten? Ik mag er niet aan denken dat we dan met z’n allen op het terras zouden zitten, kijkend naar het schermpje van onze smartphone. Weg sfeer, weg supporters en dat kunnen we niet hebben.”

De ondernemer wapende zich daarom meteen tegen een eventueel rampscenario, volledig in lijn met het voetbalimago van zijn café. “We hebben aan de gevel beugels gemonteerd zodat er vanaf nu langs de straat ook TV’s hangen” lacht hij. “Ook mensen die hier niets drinken kunnen zo meekijken naar het voetbal maar het draait in essentie om de sport, toch? Wanneer de Rode Duivels scoren moeten we dat vieren en mochten we Europees kampioen worden? Dan moet iedereen daar getuige van kunnen zijn! Wie wat en waar drinkt is op zo een momenten totaal niet aan de orde.”

Geen misbruik

Wie in tijden van corona denkt aan vieren, denkt meteen ook aan afstanden en maatregelen die niet meer worden gerespecteerd. “Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat het erg moeilijk wordt om uitgelaten supporters in toom te houden”, sluit David af.

“Ik ben trouwens ook geen politieagent! Als ik hier voortdurend moet rondlopen en iedereen telkens de les moet gaan spellen, dan komt hier geen kat meer. Aan de andere kant ben ik er wel van overtuigd dat iedereen zodanig lang heeft gewacht op dit moment, dat ze allen verstandig genoeg gaan zijn om van het moment geen misbruik te maken. Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor. We hebben meer dan voldoende drank in voorraad, inclusief ons eigen bier en we hebben ook de vereiste CO2-meters geïnstalleerd. Hier kan iedereen op een veilige manier komen klinken op de winst van de Rode Duivels want die lag nooit meer binnen handbereik dan vandaag!”

(SR)