Sofie van beudaert bakt pizza’s als echte Napolitaan

Sofie Delbeke, van trattoria La Bicicletta en het voormalige beudaert en Table d'Amis, vertoeft momenteel in Napels om er een opleiding tot pizzaiolo te volgen.© gf
Sofie Delbeke, van trattoria La Bicicletta en het voormalige beudaert en Table d'Amis, vertoeft momenteel in Napels om er een opleiding tot pizzaiolo te volgen.© gf
Olaf Verhaeghe

Sofie Delbeke (46) van trattoria La Bicicletta by beudaert vertoeft momenteel in het broeierige Napels. Een intensieve cursus ‘pizza bakken’ moet haar voorbereiden om komende zomer een eigen pizzeria Sofia te beginnen boven hun populaire restaurant.

Van ’s morgens tot ’s avonds deeg rollen, saus voorbereiden, de houtoven op temperatuur houden en nu en dan eens proeven: Sofie Delbeke (46), gastvrouw van La Bicicletta by beudaert en het voormalige Beudaert, Gust en Table d’Amis, laat zich in de Italiaanse stad Napels helemaal onderdompelen in de kunst van de echte pizza.

“Alleen hier maken ze pizza zoals pizza gemaakt moet worden”, gniffelt de Kortrijkse. “Ik volg hier drie weken opleiding tot pizzaoiolo aan de Associazione Verace Pizza Napoletana, een school die trouw blijft aan de recepten en handelswijze van 17 bekende pizzafamilies uit Napels. Zij stelden in 1984 de ‘regels’ voor de Napolitaanse pizza’s op. Dit is dus zeker de beste plek waar ik het ambacht kan leren.”

Spieren

Vorige zomer veranderden Sofie en haar echtgenoot topchef Matthieu Beudaert het geweer van schouder en gingen ze voluit voor een typisch Italiaanse trattoria. Het enige wat ontbreekt: pizza’s. “Ik voelde een niet te weerstane drang om me daarin te smijten”, vertelt Sofie. “Evident is deze opleiding niet. Het is echt wel fysieke arbeid. Ik gebruik hier spieren waarvan ik niet wist dat ze stram konden worden. (lacht) Bovendien ben ik hier de enige vrouw in een groep van negen leerlingen. Het was blijkbaar al meer dan een jaar geleden dat hier nog een vrouw was. Geen probleem hoor, ik geef sjette !”

Sofie Delbeke oefent volop met haar favoriete houtoven.© gf
Sofie Delbeke oefent volop met haar favoriete houtoven.© gf

Een 40-tal pizza’s per dag bakken, in drie verschillende types oven. Tussendoor wat theorie en dat alles in het Italiaans. “Ik heb wel al eens moeten slikken. Zo snel allemaal”, aldus Sofie nog. “Maar goed ik weet waarvoor ik het doe.”

Pizzeria boven trattoria

Bedoeling is om tegen de zomer boven de trattoria op het Sint-Maartenskerkhof met een eigen pizzeria te starten: Sofia by beudaert. “We willen voortbouwen op het succes van La Bicicletta van vorige zomer en dat nog uitbreiden. Matthieu en zijn team doen hun ding beneden, ik ga samen met echte Napolitaanse pizzabakkers boven aan de slag. We laten ook een typische houtoven overkomen vanuit Napels. Die ovens halen tot 500 graden waar je in 60 tot 90 seconden een pizza perfect kan bakken.”

De traditionele pizza’s wil Sofie, ook topsommelier, combineren met de beste wijnen. In de namiddag zal de bovenverdieping met het terras open zijn voor gelati, Italiaanse voor ijs, en koffie. “Helemaal trouw aan la bella I talia ”, stelt Sofie. “Ik zie het helemaal zitten.”

Een van de pizza's die Sofie tijdens haar opleiding bakte. Dé echte Napolitaanse pizza's.© gf
Een van de pizza’s die Sofie tijdens haar opleiding bakte. Dé echte Napolitaanse pizza’s.© gf

Info via de Instagrampagina @pizzeria_sofia_by_beudaert .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier