Sofie Delbeke opent donderdag haar Pizzeria Sofia: “We werken ook met uitgestelde koffie”

Sofie Delbeke, samen met haar pizzaiolo's Christo en Cirro, in Pizzeria Sofia. © gf
Olaf Verhaeghe

Op donderdag 21 oktober gooit Sofie Delbeke, echtgenote van sterrenchef Matthieu Beudaert van Table d’Amis, de deuren van haar gloednieuwe Pizzeria Sofia voor het eerst echt open. Na de opleiding tot pizzaiolo in Napels, de succesvolle test afgelopen zomer en een grootschalige verbouwing is de 46-jarige Kortrijkse er helemaal klaar voor. Bovendien lanceert ze straks de uitgestelde koffie of het stukje pizza met vertraging. “Voor één euro kan je iemand die het moeilijker heeft, al helpen”, zegt ze.

Het Napolitaans verhaal van Sofie Delbeke (46), bekend als gastvrouw en sommelier in Table d’Amis en echtgenote van sterrenchef Matthieu Beudaert, begint tijdens de moeilijke coronamaanden vorige winter. De zomer daarvoor had ze nog samen met Matthieu met succes de Italiaanse Trattoria La Bicicletta ingericht in de oude dekenij aan het Sint-Maartenskerkhof in Kortrijk. “Maar er miste nog iets, ik voelde het aan alles”, vertelt ze. “Pizza hadden we nog nodig, mijn favoriet in al zijn eenvoud.”

Napoli

Een drie weken durende opleiding in Napels bij de Associazone Verace Pizza Napoletana brengt haar de fijnste kneepjes van het vak bij. “De academie gaat er prat op de echte authentieke pizza te leren maken”, vertelt ze. “Elke dag waren we er uren in de weer, maar op de vrije momenten hield ik ervan rond te dwalen in de pittoreske straatjes. Alle details van de stad nam ik in me op. De koffiemachines, de afbeeldingen van Sofia Loren, de verering van Diego Maradona en onze Dries Mertens, de kleuren maar vooral ook de hartelijkheid van de Napolitanen zelf. Ik was verkocht, vanaf dag één.”

Het idee om in België haar eigen pizzeria uit te bouwen, rijpt in ijltempo. Nog in Napels bouwt Sofie haar netwerk in de wereld der pizzaiolos verder uit. En tijdens de zomer gaat ze in de marge van La Bicicletta ook effectief in de slag. Een Vonken-oven van Sebastian Laga en Adrien Billet op het Sint-Maartenskerkhof en mijn ervaring in Napels: meer had ze niet nodig om de Kortrijkzanen zin te doen krijgen in de echte Napolitaanse pizza.

10 euro voor studenten

“Na een dikke maand intensief verbouwen kan ik met trots de deuren van Pizzeria Sofia nu echt opengooien”, glimalacht Sofie. “Samen met met Napolitaanse pizzaiolo Ciro di Cicco en de Siciliaan Davide Laspina wil ik een stukje Napoli naar het mooiste pleintje van onze stad brengen.” Van woensdag tot en met zondag kan je er zowel terecht voor lunch als diner, met naast pizza’s ook heerlijke pasta’s, authentieke antipasti en smaakvolle dolces op de kaart.

De Italiaanse kaart wordt ook doorgetrokken in de keuze van wijnen, het ijs, de koffie en zelfs het bier. Voor studenten tot en met 24 jaar is er op woensdag- en donderdagmiddag een deal van 10 euro, met keuze tussen een margherita of marinara, vergezeld van een Sofia-biertje.

Uitgestelde koffie

Maar er is meer dan enkel de pizzeria. Sofie geeft het Cuore di Napoli-verhaal ook een Kortrijkse invulling. “Voor één euro kunnen onze klanten een uitgestelde koffie doneren aan mensen die het net iets moeilijker hebben”, vertelt ze. “Maak je er twee euro van, dan bied je hen al een stuk pizza aan. Ik ben ervan overtuigd dat we het Kortrijkse hart kunnen vergroten, in samenwerking met Enchanté, een nieuw initiatief van een groep gastvrije handelaars en burgers die kleine diensten aanbieden aan zij die het nodig hebben.”

Tijdens de eerste openingsdagen op donderdag 21 en vrijdag 22 oktober krijgen de klanten van Pizzeria Sofia een glaasje bubbels aangeboden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.