Skalul in Lendelede herstart met open terras en vernieuwd bestuur : “Welkom op oude gemeentekoer”

Joris Lagae, Brent Callewaert, Davy Verbeke, Lowie Scheldeman, Jordy Vandenbussche, Maxim Viaene en Brian Demets.© CLY
Joris Lagae, Brent Callewaert, Davy Verbeke, Lowie Scheldeman, Jordy Vandenbussche, Maxim Viaene en Brian Demets.© CLY
Redactie KW

Zaterdag 8 mei kan het bestuur van Jeugdhuis Skalul voor het eerst weer vrienden en kennissen zien in een ongedwongen sfeer. “Niet alleen de horecazaken mogen voor het eerst na de lockdown hun terrassen openen, ook ons jeugdhuis mag van de gemeente een terras inrichten op de oude gemeentekoer”, zegt voorzitter Brent Callewaert.

Het vernieuwde bestuur van Jeugdhuis Skalul snakte ernaar om een eerste initiatief te nemen. “En dat eerste initiatief wordt een gezellig terras op de oude gemeentekoer waar we zaterdag voor het eerst in lange tijd weer jongeren (en ook wie minder jong is) kunnen ontmoeten bij een lekker drankje en een leuke babbel.”

Kas spijzen

“Uiteraard in een gezellige sfeer, maar met respect van de geldende coronamaatregelen. Je kent ze wel: afstand nemen, handen wassen en ontsmetten… Een dag waarop we het gevoel kunnen krijgen dat we toch al een ‘beetje’ vrij zijn. En ook niet onbelangrijk: om na een financieel ‘rotjaar’ toch nog een beetje euro’s voor onze jeugdhuiskas binnen te halen”, zegt Brent Callewaert.

Het wordt een volle twaalf uur durende terrasdag op de oude gemeentekoer. “Van ‘s morgens 10 uur tot ‘s avonds 20 uur. Aan tafels met telkens twee bubbels van vier met daartussen een groot kruis om de nodige afstand te bewaren. We zorgen voor een vleugje muziek, met een beperkt aantal decibels om niemand op te zwepen. Het is geen ‘danceparty’ en het moet veilig blijven.”

Om 22 uur naar huis

Veel tafels en stoelen hebben ze niet in het jeugdhuis. “We moesten dus beroep doen op de gemeente. En die bezorgde ons voldoende planken en schragen waarmee we die lange tafels voor twee bubbels van vier kunnen maken. Alleen is het nu nog hopen op mooi weer, want een ‘plan B’ hebben we niet. Bij slecht weer kunnen we nog niet naar binnen.”

“Maar de voorspellingen zijn althans goed. Als er te veel volk zou afkomen naar onze terrasdag, dan zullen we nog snel cirkels op de vloer tekenen waar telkens een bubbel met vier kan zitten. Om 22 uur moet iedereen naar huis.”

Nieuw bloed

Het zaterdagterras van Jeugdhuis Skalul is het eerste initiatief van het vernieuwde bestuur. “Van het vorige negenkoppige bestuur zijn er begin dit jaar zes leden gestopt. Om allerlei redenen: te weinig vrije tijd, andere verplichtingen…”

“Zes stapten eruit: Joris Lagae, Charles Rammant, Aline Desmet, Alexander Cornelissen, Gina Naessens en Thomas Raeymaekers. Drie bleven: Louis Scheldeman, Maxim Viaene en ikzelf. En wij krijgen er drie nieuwe bij: Jordy Vandenbussche, Davy Verbeke en Brian Demets. Maxim is onze secretaris.”

Combineren

“Het is niet gemakkelijk om nieuwe bestuursleden aan te trekken. Jongeren kiezen soms voor de Chiro, KLJ, een of andere sportvereniging…. En houden het ook daarbij. Al ben ik ervan overtuigd dat je twee of meer verenigingen of activiteiten kunt combineren als je jong bent. Ikzelf werk binnenkort voor Mava Parket in Ledegem, ben brandweervrijwilliger, doelman in het eerste elftal van FC Lendelede en nu voorzitter van JH Skalul. Het kan dus.” (Ivan Balliu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.