Sans Cravate in Brugge en chef Martijn Defauw vallen in de prijzen bij Gault&Millau

Tweesterrenzaak De Jonkman uit Brugge behaalde vorig jaar een monsterscore van 18 op 20. Chef Filip Claeys kon die mooie plaats behouden. © CAROLINE CORBIAU BELGAIMAGE
Phebe Somers

Naar jaarlijkse gewoonte werd op maandag de negentiende editie van de Gault&Millau Gids voorgesteld, in virtuele vorm weliswaar. Maar liefst 1.375 restaurants werden dit jaar beoordeeld, waarvan 135 nieuwkomers. Twee culinaire toppers uit onze provincie vielen in de prijzen. Ontdek tevens in onze tabel met zoekfunctie waar je de 188 beste restaurants uit onze provincie kunt vinden.

Er wordt eerst even teruggeblikt naar de editie van vorig jaar, toen er lastminute moest geschakeld worden. Door de coronacrisis leek een fysieke uitreiking niet meer haalbaar, waardoor in 2020 voor het eerst een digitale show werd georganiseerd. Ook nu is dit het geval, de uitreiking wordt uitgezonden uit Brussel, een epicentrum van de culinaire wereld volgens de presentatoren.

Twee prestigieuze prijzen

Dit jaar kwamen niet denderend veel awards onze richting uit, maar toch heeft West-Vlaanderen met Martijn Defauw van restaurant Rebelle de titel ‘Jonge Chef van het Jaar’ in de wacht kunnen slepen. Het restaurant uit Marke behaalde tevens een scoren van 15 op 20. “Onze menu’s zijn gevuld met lokale kwaliteitsproducten en we streven elke dag naar vernieuwing. Dat dit op deze manier wordt erkend is natuurlijk fantastisch”, klinkt het.

Verder mocht Sans Cravate uit Brugge de prijs voor ‘Wijnkaart van het Jaar’ in ontvangst nemen. “Ik steek daar heel veel tijd in”, vertelt chef Henk. “Ik vind dat een wijnkaart veel zegt over de uitbater van het restaurant. Hoe meer aandacht aan die kaart wordt besteed, hoe meer liefde er in de gerechten zit. Daar ben ik van overtuigd.” Sans Cravate behaalde tevens de mooie score van 16,5 op 20 in de gids.

Sans Cravate / Henk Van Oudenhove
Sans Cravate / Henk Van Oudenhove © Davy Coghe

24 nieuwe namen

Vorig jaar veroverden 180 West-Vlaamse eetgelegenheden een plekje in de Gault&Millau-gids, dit jaar zijn dat er 188. Daaronder zijn er 24 nieuwkomers, wat ook betekent dat er 16 restaurants zijn weggevallen. De opvallendste aanvullingen zijn zonder twijfel Rock Fort, Table d’amis en Lusitania, die de rankschikking met respectievelijk 14,5, 14,5 en 13,5 op 20 binnentreden.

De nieuwkomers in de editie van 2022:


• Alexandra / Knokke-Heist (13/20)

• Amuzee / Zeebrugge (13/20)

• Barisdam / Werken (12/20)

• Bistro 144 / Varsenare (12/20)

• Bistro Belle de Jour / Oostende (12/20)

• Bistro Dhôme / Menen (13/20)

• Blanco / Knokke-Heist (13/20)

• Brasserie David / Oostende (13/20)

• Dah Makan / Knokke-Heist (14/20)

• De Drie Ridders / Gijverinkhove (12/20)

• De Lamme Goedzak / Damme (13/20)

• Kiss The Chef / Oostende (13/20)

• Le Beau19 / Knokke-Heist (12/20)

• Le Chardonnay / Knokke-Heist (13/20)

• Locàle / Brugge (13/20)

• Lusitania / Oostende (13,5/20)

• Luxo / Knokke-Heist (12/20)

• Onism / Blankenberge (13/20)

• Pand 44 / Kortrijk (12/20)

• Reyhuys53 / Roeselare (12/20)

• Rock Fort / Brugge (14,5/20)

• Table d’amis / Kortrijk (14,5/20)

• Tomatous / Knokke-Heist (12/20)

• Zuid 55 / Brugge (12/20)

Sterke stijgers

We treffen heel wat zaken aan die een stijging in score hebben opgetekend, zo’n 15 in totaal. We zoomen even in op Sel Gris in Knokke-Heist en L’Envie in Zwevegem. Zij scoorden allebei een half puntje meer in vergelijking met vorig jaar, waardoor ze met respectievelijk 17 en 16 op 20 de eervolle vermelding ‘New on the Top’ kregen. Exact 12 zaken in onze provincie daalden in de ranking, maar de schade bleef telkens beperkt tot maximum één punt.

Ontdek de volledige lijst

Helemaal bovenaan de lijst vinden we ook enkele West-Vlaamse toppers terug. Bartholomeus (Knokke-Heist) en De Jonkman (Brugge) behouden hun gedeelde eerste plaats in onze provincie, met een score van 18 op 20. Slechts vier andere restaurants in ons land doen het beter. De West-Vlaamse top 5 wordt vervolledigd met Boury uit Roeselare (17,5/20), Cuines 33 uit Knokke-Heist (17/20) en Zet’joe uit Brugge (17/20).

Er zullen 30.000 Gault&Millau-gidsen verspreid worden die een bereik van ruim 250.000 lezers hebben. Op hun nieuwe website zullen al die eet- en drinkgelegenheden terug te vinden zijn met handige zoekfuncties en extra nieuwtjes. Daarnaast werd er ook een specifieke City Guide voor Knokke-Heist gelanceerd, de eerste in z'n soort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier