Roger bouwt voormalig reisbureau om tot restaurant

Roger Verschaeve: “Ik draai op vijf procent van mijn normale omzet en schat dat ik twee normale winstjaren kwijt ben.”© TP
Roger Verschaeve: “Ik draai op vijf procent van mijn normale omzet en schat dat ik twee normale winstjaren kwijt ben.”© TP
Redactie KW

Het pand van Kosmos Tourisme, het op een na oudste reisagentschap van België, op de Ieperse Grote Markt wordt straks omgebouwd tot restaurant. Voor Roger Verschaeve, die straks zijn 70ste verjaardag viert, wordt het zijn achtste horecazaak. “De mensen verklaren mij zot”, lacht hij.

“Als coureur was ik helper en dat ben ik eigenlijk nog altijd”, zegt Zonnebekenaar Roger Verschaeve, afkomstig uit Geluwe, die na zijn tienjarige profcarrière investeerde in de horeca. De man is intussen eigenaar van de Ieperse hotels New Regina, Flanders Lodge, ’t Zweerd en Hotel O, bistro De Golf in Ieper, de Oude Abdij in Lo en Hotel Hinterland in Izenberge. Hij bracht deze zaken samen onder de noemer Westhoek-Hotels. “Ik heb ’t Zweerd en Hotel O een paar maanden voor de uitbraak van de coronacrisis overgenomen en die hotels bleven tot op vandaag zo goed als leeg. Ik draai op vijf procent van mijn normale omzet en schat dat ik twee normale winstjaren kwijt ben.”

Verjaardagscadeau

En toch blijft Roger investeren, dit keer in het oude pand van Kosmos Tourisme. “Er zijn volop werken bezig voor Kosmos, mijn nieuwste restaurant”, zegt Roger, die op 23 mei zijn 70ste verjaardag viert. “Hopelijk laat corona het toe om tegen dan te openen, dat zou een mooi verjaardagscadeau zijn. Ik zoek nog tien medewerkers voor deze bistro met een hoogwaardig foodsharinggehalte, waar je tot middernacht iets kan eten. En dat op de mooiste plek van de Ieperse Grote Markt. Ik hoop tegen volgend jaar op een geleidelijk herstel in de sector, want dit was mijn zwaarste jaar in de horeca.”

“Je zal tot middernacht iets kunnen eten in deze bistro”

Van een horecacarrière wil Roger niet spreken. “Ik werkte tot mijn zestigste als verantwoordelijke van een zetelfabriek en beschouw mijn horeca-activiteiten als een hobby tijdens mijn pensioen. Of ik in de lockdown meer tijd heb? Niet per se, ik blijf werken voor mijn weinige hotelgasten, nu de meeste van mijn 44 medewerkers thuis zitten.”

Fruit snijden

“Werken is vakantie voor Roger”, stelt Caroline, een van zijn medewerkers in hotel New Regina. “Willen de hotelgasten om 5 uur ontbijt? Dan staat Roger om 4.45 uur op om vers fruit te snijden. Heeft iemand een medisch euvel, dan voert hij de gast persoonlijk naar de apotheker van wacht. Hij doet de strijk, poetst de kamers en maakt de bedden op. Gasten vragen soms wie de baas is en dat wijs ik naar de man die de vuilzakken komt ophalen. Welke baas doet dat allemaal?”

“Een helper hè”, vervolgt Roger, terwijl hij in New Regina naar wielerwedstrijd Le Samyn kijkt. “Ik werd daar tweede in 1979, achter de Nederlander Schipper. We waren met twee weg, maar hij was rapper. Je kan mij vergelijken met een knecht als Tim Declercq. Mijn werk en de koers, daar blijf ik met volle teugen van genieten. En liefst buiten de pers en de spotlights. Ik word hier ongemakkelijk van.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.