https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Roeselaarse sterrenchef Tim Boury in keuken van haute cuisine-restaurant Ikarus

Tim Boury en Martin Klein. (foto JCR) © JOKE COUVREUR
Peter Soete

De Roeselaarse sterrenchef Tim Boury is in september gastchef in het befaamde Ikarus-restaurant in Hangar 7 op de luchthaven van Salzburg. In de thuisbasis van het Red Bull-team van eigenaar Dietrich Mateschitz wordt in het haute cuisine-restaurant iedere maand een gastchef uitgenodigd.

In 2003 opende de Oostenrijkse miljardair en mede-eigenaar van energiedrank Red Bull, Dieter Mateschitz, op de luchthaven van Salzburg de glazen dome Hangar 7. In dit museum zien we niet alleen de vliegtuigen van de Flying Bulls maar ook legendarische en iconische vliegtuigen, wagens en andere ‘snelheids- en recordobjecten’.

Minstens even belangrijk is Ikarus, het gastronomische restaurant in de top van de dome. Het concept is even geniaal als eenvoudig. Iedere maand wordt een topchef gevraagd om een menu te presenteren en dat menu wordt dan door de keukenbrigade van chef Martin Klein geserveerd in Ikarus. Zo waren al sterrenchefs Joachim Wissler, Gert De Mangeleer en Syrco Bakker te gast in Ikarus.

Werkbezoek

In september serveert Ikarus de keuken van de Roeselaarse tweesterrenchef Tim Boury. Chef Martin Klein is op woensdag 14 en donderdag 15 juli op werkbezoek in het Roeselaarse restaurant. Het menu wordt er besproken en uitgetest. In het kielzog van Martin Klein komt ook een ploeg van Servus TV mee. Deze regionale televisiezender maakt een reportage over de voorbereidingen van het Ikarus-menu in september.

“Er staan ook opnames met een televisieploeg op het programma”

“De eerste contacten met Ikarus werden gelegd in september 2019 en oorspronkelijk was het de bedoeling dat Tim in mei 2020 gastchef zou zijn in Ikarus”, vertelt Ben Boury. “Maar uiteraard stak corona daar een stokje voor, maar uitstel bleek geen afstel. Twee weken geleden werden we gecontacteerd met de vraag of Tim in september gastchef wil zijn. En woensdag en donderdag is chef Martin Klein bij ons aanwezig. Op de eerste dag wordt het menu opgesteld, overlopen en volledig uitgeschreven. Als er kleine aanpassingen moeten komen, gebeuren die en dan wordt alles klaargemaakt en geproefd. Er staan ook opnames met de televisieploeg op het programma bij leveranciers van het restaurant. Zo zijn Tim en Martin Klein al op bezoek geweest bij kaasmakerij ’t Groendal, want Tim gebruikt bijvoorbeeld de brokkelkaas van ’t Groendal in zijn gerechten.”

Naar Salzburg

“Tim en de souschef vertrekken dan op 31 augustus voor drie dagen naar Salzburg om alles daar op te starten en op donderdagavond 2 september wordt het eerste Boury-menu geserveerd in Ikarus.”

“Ja, inderdaad, Tim heeft blijkbaar iets met vliegtuigmiddens, want de businessclass-passagiers van Brussels Airlines kunnen ook nu nog steeds zijn keuken proeven op de lange afstandsvluchten naar Amerika en Afrika. Het zijn allemaal ervaringen die zullen bijblijven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.