Rode Berg Kaastaart is 100% West-Vlaams streekproduct: “Ambachtelijke taart”

Greet Six werd opnieuw beloond voor een van haar lekkere taarten. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Greet Six werd opnieuw beloond voor een van haar lekkere taarten. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

De ‘Rode Berg Kaastaart’ van Atelier Hortense uit de Pastoorstraat kreeg de erkenning van ‘100% West-Vlaams streekproduct’. Een paar jaar geleden viel die eer hen ook al eens te beurt, met een ander product.

Atelier Hortense is een taartatelier in Reningelst. In een verbouwde maalderij maakt bezieler en drijvende kracht Greet Six (49) ambachtelijke taarten, heerlijk gebak en zoete lekkernijen. “Mijn grootouders Hortense en Camiel Six hadden een maalderij in Reningelst. Maar vanaf 1980 stond die leeg. In 2015 startte ik mijn taartatelier in onze woning, die paalde aan de maalderij. We verhuisden in 2019 met ons taartatelier naar de oude maalderij. We hebben de maalderij volledig verbouwd en een nieuwe bestemming gegeven. Als eerbetoon aan mijn grootouders kozen we de naam Atelier Hortense”, zegt Greet Six.

De Rode Berg Kaastaart is gemaakt van boter, zanddeeg met platte kaas van de Baljuwhoeve en rode vruchten: framboosjes en jeneverbesjes, die zorgen voor een frisse toets. Het geheel wordt prachtig afgewerkt met vers rood fruit en kleurrijke bloemetjes.

Eerdere erkenning

“Voor mijn ‘Mousse van Zientje’ kreeg ik in 2018 ook al de erkenning als 100% West-Vlaams streekproduct. Daarvoor gebruik ik confituur van framboosjes, rabarber en aardbei, afgewerkt met fruit en een bisquit. ‘Zientje’ is de mousserende wijn van het lokale wijngebied Entre-Deux-Monts, op basis van appels, eigen geproduceerde druiven en vlierbloesemsiroop. De naam ‘Zientje’ is een herinnering aan de arme bosbewoonster uit de 20ste eeuw die nabij de wijngaarden en appelbomen van het domein woonde, in het Hellegatbos in Westouter”, vertelt Greet Six.

Atelier Hortense is ook een bistro. Na corona kan je er ‘s middags en ‘s avonds weer een keuze maken uit drie gerechten: vis, vlees of veganistisch. Huiskok Sander Tandt stelt dan weer elke week een origineel menu samen.

Vooral toeristen en restaurants zijn op zoek naar iets specifieks van de streek

“De ambachtelijke taarten worden steeds op bestelling vervaardigd. Maar ik maak ook gepersonaliseerde koekjes, taarten en koekjes voor allerlei feesten en dessertbuffetten”, zegt Greet nog. Het taartatelier is open van donderdagavond tot zondagmiddag. Er zijn afhaalpunten bij Spar De Rynck in Poperinge en in De Musette in Dranouter.

“De gewone, particuliere klant trekt zich niet zo veel aan van het feit of iets nu 100% West-Vlaams Streekproduct is of niet. Maar het heeft wel een invloed op toeristen, die op zoek zijn naar iets specifieks van de streek, en op restaurants die iets zeer lokaal willen aanbieden”, besluit Greet Six.

Info: www.atelierhortense.be of 0476 25 01 36.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.