Restaurant Merlijn plant wijngaard Cru Clement aan

De nieuwe wijngaard wordt geplant in de tuin van wijnresto De Merlijn met zicht op de weidse natuur en heuvelrug.© ZB
De nieuwe wijngaard wordt geplant in de tuin van wijnresto De Merlijn met zicht op de weidse natuur en heuvelrug.© ZB
Redactie KW

In de tuin van restaurant Merlijn werd wijngaard Clement aangeplant. Het gaat om 120 stekken chardonnay, goed voor 120 flessen bubbels in 2024.

“Dit is werkelijk de kers op de taart,” zegt chef Wendy Vanhecke (52) en gastvrouw sommelier Carine Hoedt (52). “Ons restaurant evolueerde in de voorbije tien jaar van bistro naar restaurant en nu naar wijnrestaurant.” De eerste stek werd aangeplant door José Lemahieu, ereburger van Heuvelland die Carine alle wijnkennis bijbracht. “Hij is de man die me de passie van de wijn heeft leren ontdekken”, verduidelijkt Carine.

“In onze tuinwijngaard zullen er temidden van de wijngaardstokken hoekjes gecreëerd worden met comfortabele degustatiebanken en parasols. De wijngaard zal dus een prachtig decor worden voor onze gasten, die meteen ook zicht hebben op de mooie Reutelvallei. Ik kijk ernaar uit om onze eerste flessen te openen en te proeven in 2024. In het restaurant zelf zal er ook een speciale wijnkamer gecreëerd worden, waar wijnkennis kan gedeeld worden. De wijngaard wordt Cru Clement genoemd, naar Captain Clement Robertson die hier sneuvelde in WOI en van wie er een gedenkplaat hangt. De opvolging, het onderhoud en vinificatie gebeuren in samenwerking met wijndomein Reutelvallei, die hier vlakbij 1.350 wijnstokken aanplant, en wijndomein Monteberg.”

Toeristische hotspot

Het mooie uitnodigende landschap van de Reutelvallei is een pleisterplaats voor heel wat fietsers en wandelaars. Daarnaast is er nu ook ruimte voor het verblijfstoerisme. Er kan gelogeerd worden in de Reutelhoeve of het gloednieuwe Woodhouse. Culinair genieten kan in Eethuis de Reutel en een gastronomisch menu nuttigen in WijnResto Merlijn, dit alles overgoten met de Heksenwijnen van wijndomein Reutelvallei en de Clementwijnen van de Merlijn. “Dit alles geeft je een heerlijk vakantiegevoel op amper 15 minuten van Ieper,” lacht Carine.

Wijnroute

Niemand kan ontkennen dat de wijnbouw in de regio Zonnebeke in de lift zit. “We willen hen bij het wijnproject betrekken door hier een totem te plaatsen met een bewegwijzering naar wijndomein Ravestein in Kruiseke (4 km), wijndomein Heuvelland (21 km), wijndomein De Nachtegael in Zonnebeke (3 km), wijndomein de Reutelvallei, …” zegt Carine enthousiast. “Zo kunnen we de verblijfstoerist charmeren met de premiumwijnen van onze lokale wijndomeinen. Het is ook de bedoeling om een Westhoekwineries fietsroute te creëren die de lokale wijndomeinen met talrijke hotspots zal verbinden.”

Pop-up

Vanaf 8 mei kan de nieuwe wijngaard bewonderd worden bij een bezoek aan de pop-up wine- en tapasbar. Dan kan men op het terras van de Merlijn genieten van zeven wijnen en zeven originele tapasgerechten, bereid door chef Wendy Vanhecke, terwijl de dranken geserveerd worden door het sommeliersduo Carine Hoedt en Kris Dhaemen. (NVZ)

Reserveren kan via www.restomerlijn.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.