https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Restaurant De Savoye helpt arme mensen in Madagaskar: “Vanille-ijs met warm verhaal”

Leoncine en dochter Naomi en Ignace De Savoye. © DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Restaurant De Savoye in de Dumortierlaan is al jaren bekend voor zijn bijzondere smaken met de allerbeste ingrediënten. Nu voegt topkok Ignace de Savoye daar nog een dimensie aan toe. Met zijn vanille uit Madagaskar tovert hij het allerbeste ijs op het bord. Daarmee helpt de Knokse chef-kok families uit het arme Afrikaanse land aan inkomsten en ontwikkeling.

“Het verhaal van de vanille uit Madagaskar begon enkele maanden geleden met een bericht op mijn forum. Een zekere Leoncine schreef dat haar familie een plantage heeft van vanille in Madagaskar en dat zij deze invoert. Aanvankelijk besteedde ik er niet veel aandacht aan. Tot ik vanille nodig had. Ik plaatste een kleine bestelling van 500 gram. Twee dagen later was de vanille geleverd. Ik was onmiddellijk overtuigd: wat een parfum, wat een aroma, wat een smaak! Ik was verkocht en bestelde ook andere kruiden die ze op Vanille Madagascar aanbood zoals saffraan, rode vanille, wilde peper…. Enkele dagen later kwam Leoncine samen met haar man Ron en haar dochter de bestelling persoonlijk leveren.

Zeer arm land

“Ik ben sinds november 2019 in Nederland, mijn familie woont nog in mijn moederland. Madagaskar is een van de armste landen ter wereld waarvan bijna 80 procent van de bevolking van landbouw leeft”, vertelt Leoncine. “72 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Samen met mijn ma Ron wil ik mij inzetten voor de bevolking van mijn land. Met het geld dat we verdienen met Vanille Madagascar helpen wij families in Madagaskar aan inkomsten en ontwikkeling. Wij helpen kinderen om naar school te kunnen gaan en steunen de ouderen. Daarnaast helpen wij de inwoners aan voedsel en proper water.”

100 procent natuurlijk

“De kruiden die wij verkopen, worden gekweekt op onze eigen kwekerij in Sambaya. Alle vanille wordt op een biologische manier gekweekt waardoor deze 100 procent natuurlijk en duurzaam is”, aldus Leoncine die zelf een bijzonder levensverhaal heeft. “Toen ik Ron leerde kennen was ik heel ziek en had dringend medische verzorging nodig maar ik had daar geen geld voor. Hij besliste om me naar een ziekenhuis te brengen en de kosten op zich te nemen. Ik herstelde en van het ene kwam het andere. Mijn ouders hadden grond waarop rijst geteeld maar de opbrengst was mager. Het was Ron die voorstelde om vanille te gaan kweken. Na vier jaar was er onze eerste oogst en met succes.”

“Dankzij Leoncine en Ron ontdekte ik een topproduct en help ik straatarme mensen aan zuiver water, werk en een beter leven. Met vanille ga ik nu bewuster om en mijn vanille-ijs, waar ik zo fier op ben, is nu een product waaraan een supermooi warm verhaal kleeft”, besluit Ignace De Savoye.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.