Restaurant ‘De drie ridders’ heeft nieuwe jonge uitbaters: “Gijverinkhove is helemaal ons ding”

Bart van Renterghem en Emily Bauden hebben restaurant De drie ridders gekocht: “We werken met één seizoensgebonden menu van verse producten van lokale groente-, zuivel-, vlees- en fruitboeren en vis uit de Noordzee.” (foto AB)©Anne Bovyn
Bart van Renterghem en Emily Bauden hebben restaurant De drie ridders gekocht: “We werken met één seizoensgebonden menu van verse producten van lokale groente-, zuivel-, vlees- en fruitboeren en vis uit de Noordzee.” (foto AB)©Anne Bovyn
Redactie KW

De jonge chef Bart van Renterghem en vriendin Emily Bauden hebben restaurant De drie ridders gekocht. In het 290 zielen tellende dorpje willen ze hun droom uitbouwen: mensen culinair laten genieten. Met de voetjes op de grond kijkt het koppel reikhalzend uit naar de datum van 1 mei. “Als je passie hebt voor je vak, maakt het niet uit waar je zit. Wij voelen ons trouwens al thuis in Gijverinkhove.”

Bart van Renterghem groeide op in de Brusselse rand. Zijn ouders hadden er een traiteurzaak en de appel viel niet ver van de boom. Bart wist al vroeg dat hij chef-kok wilde worden en trok op zijn vijftiende naar hotelschool Ter Duinen. Zijn oog viel op medeleerling Emily Bauden uit Booitshoeke bij Veurne. Sinds 2015 zijn ze een koppel dat dezelfde passie voor een eerlijke keuken deelt.

“Op vrij korte tijd hebben wij inderdaad samen een heel parcours afgelegd”, vertelt Bart bij een glaasje van zijn zelfgemaakte kombucha. “Respectievelijk vier en vijf jaar hotelschool heeft voor ons allebei een degelijke basis gelegd. Ook de vele stages en het weekendwerk hebben ons veel bijgebracht.”

Leuke stageplekken

“Mijn stageplekken waren leuke ervaringen. Op mijn zeventiende liep ik acht weken stage in de ‘Comme chez Soi’ in Brussel. De familiezaak was toen net 90 jaar open en is in mijn ogen een instituut. Ook een buitenlandse stage van drie weken in Valencia was onvergetelijk. Er was de taalbarrière ja, maar koken is in elke taal hetzelfde (glimlach).”

“Na mijn zevende jaar ‘gastronomie’ aan de hotelschool kon ik vast aan de slag in sterrenrestaurant Michel in Groot-Bijgaarden. Sinds mijn 15de deed ik er weekendwerk. In plaats van uit te gaan, ging ik liever werken. Het bewijst hoe graag ik dit doe.”

“Zelf kom ik uit een loodgietersfamilie”, komt Emily tussen. “Ik was wel een creatief en sociaal kind en in de hotelschool zat ik echt op mijn plaats. Als leerling van Ter Duinen mocht ik op mijn achttiende tien weken stage lopen in het 4-sterrenhotel La Réserve in Knokke. Mijn taak was de receptie te bemannen, maar ik vroeg zelf om ook kameropmaak en ontbijt te mogen doen. Mensen verwennen, ik doe dat gewoon graag.”

Bart en Emily hebben de voorbije jaren allebei gewerkt bij Willem Hiele in Oostduinkerke, een grote naam in het wereldje! Emily als zaalmedewerker, Bart werd er souschef. “De locatie, de sfeer, het eten, … alles aan dit restaurant is top”, stelt Emily. “Willem en Shannah zijn wereldburgers, zeer open-minded, zowel naar gasten als naar medewerkers toe. Iedereen trekt daar aan hetzelfde zeel, een hiërarchie is er niet.”

Avondrestaurant

“Wij hebben er graag gewerkt, maar Gijverinkhove is op ons pad gekomen. Mijn neef Joeri die in Leisele woont, vertelde me dat het restaurant van Pieter Clement te koop stond en hij vroeg zich af of dit iets voor ons zou kunnen zijn.”

“Wij hadden foto’s gezien, maar de realiteit was veel beter. Het interieur is quasi volledig onze smaak. Je moet durven springen in het leven. En dus zijn wij ervoor gegaan. We willen rustig opstarten met een avondrestaurant, haalbaar voor ons twee. Onze filosofie is dat hoe minder keuze gasten hebben, hoe eenvoudiger het wordt om te genieten. Daarom zullen we werken met één seizoensgebonden menu van verse producten van lokale groente-, zuivel-, vlees- en fruitboeren en vis uit de Noordzee. Als pakweg Pol Louwagie in Gijverinkhove rabarber kweekt, dan gaan wij toch niet naar de supermarkt? We willen de boeren ook een eerlijke prijs voor hun eerlijke producten kunnen geven. Een vijfgangenmenu zal 65 euro kosten, met aangepaste dranken zal dat rond de 100 euro draaien.”

Het jonge koppel heeft ondertussen z’n draai gevonden op het platteland in Gijverinkhove. “Onze buren rechts zijn leeftijdsgenoten, maar als ik de ramen aan het wassen ben, komt ook onze 92-jarige overbuur Paula wel eens goeiedag zeggen”, zegt Emily. “Dat er geen winkels zijn, is voor ons geen probleem. In een klein dorp wonen, is een beetje plannen. We zien er heel erg naar uit om hopelijk op 1 mei open te kunnen gaan.”

(AB)

Restaurant ‘De drie ridders’, Weegschede 1, 8691 Gijverinkhove. Gesloten op dinsdag en woensdag. Info en reservatie: www.dedrieridders.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.