Raamverkoop voor horeca biedt wat hoop voor de paasvakantie: “Waarom kon dit niet eerder?”

Rudy is blij dat hij in de zon kan genieten van de garnaalkroketten van Dave.©Jeffrey Roos JR
Rudy is blij dat hij in de zon kan genieten van de garnaalkroketten van Dave.©Jeffrey Roos JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Raamverkoop in het centrum van Oostende is al jaren verboden. Een burgemeestersbesluit maakt raamverkoop sinds vrijdag toch mogelijk. “We zijn blij dat we op deze manier toch een deel van de paasvakantie redden”, klinkt het bij Dave Mares (37) van restaurant L’apéro.

Sinds 26 maart mogen horeca-uitbaters dan toch raamverkoop organiseren. Nochtans is dat al jaren verboden in het centrum van Oostende. “Er zijn echter wel wat voorwaarden aan verbonden”, verduidelijkt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Zo mag er enkel alcohol verkocht worden bij meeneemmaaltijden en er moeten voldoende vuilnisbakken voorzien worden. Uitbaters moeten ook zelf een wachtrij organiseren met voldoende afstand.”

Minder druk

Dat afstand houden zal geen probleem zijn, want het was beduidend minder druk in het Oostendse stadscentrum, in vergelijking met een andere zaterdag en daar heeft het winkelen op afspraak alles mee te maken. Dave Mares biedt garnaalkroketten, soep en warme en koude dranken aan in het overdekt terras van zijn restaurant op de zeedijk. “Uiteraard zijn wij heel erg blij dat we aan raamverkoop mogen doen”, vertelt Dave. “We hebben er allesbehalve een goed jaar opzitten. Daarnaast zijn we al twee paasvakanties kwijt, terwijl de paasvakantie traditioneel topdagen zijn voor ons.”

In het overdekt terras stelde Dave een soort van buitenkeuken op. “We hebben alles voorzien”, lacht de man. “Wat we ervan verwachten? Het zal afwachten worden wat de paasvakantie brengt. Ik heb echter wel het gevoel dat het traag op gang komt. Maar we zijn er klaar voor om toeristen op te vangen met wat lekkers tijdens de paasvakantie en de komende dagen.”

Terwijl we met Dave babbelen stapt Rudy Van Boven (56) het terras op. “Ik heb hier een tweede verblijf”, vertelt Rudy. “Leuk dat we ergens terecht kunnen om iets te eten of te drinken. Je hebt dan wel het restaurantgevoel niet, maar als het mooi weer is dan is een plaats buiten in het zonnetje even goed. Wat ik ga bestellen? Ze hebben hier van die heerlijke garnaalkroketten.”

Toiletten open

Opmerkelijk is dat het voor de horecazaken die raamverkoop aanbieden toegelaten is om hun toiletten open te stellen. “Dat zal al een stuk helpen om te spreiden”, duidt de burgemeester. “Tijdens de krokusvakantie hebben we gemerkt dat we met het aantal beschikbare openbare toiletten de drukte niet aankonden. Dat verwachten we nu opnieuw, maar de horecazaken kunnen dat zo helpen opvangen.”

Dave biedt zijn klanten de mogelijkheid om naar het toilet te gaan als ze daarom vragen. “Het staat nog niet helemaal op punt, maar we willen onze klanten zeker de mogelijkheid bieden om naar het toilet te gaan. Of we daar geld voor zullen vragen? Als ze hier iets consumeren, dan lijkt het me logisch dat we dat niet doen”, aldus Dave.

Tijd verloren

Lode Vanhaecke (65) en Greta Daele (57) van restaurant Visboerke op het Wapenplein riskeerden in november nog een boete nadat bleek dat ze illegaal aan raamverkoop deden. Naar eigen zeggen was het koppel niet op de hoogte dat het niet mocht. Ze stopten dan ook onmiddellijk met de verkoop. Nu het toch mag zijn ze opnieuw van de partij.

Lode Vanhaecke en Greta Daele hadden liever eerder raamverkoop toegestaan gezien.©Jeffrey Roos JR
Lode Vanhaecke en Greta Daele hadden liever eerder raamverkoop toegestaan gezien.©Jeffrey Roos JR

“Allemaal heel leuk dat dit nu kan, maar eigenlijk zijn we onnodig veel tijd verloren”, zucht Greta. “Waarom kon dit niet eerder? Mensen hadden de voorbije maanden helemaal niets. De restaurants moesten de deuren sluiten en kregen de kans niet om iets te verdienen. Hadden ze dit al toegelaten vanaf de tweede lockdown, dan hadden we allemaal wat verdient. Dan waren we allemaal blij: de toeristen en de uitbaters. Maar we klagen niet. We hopen dat de mensen ons vinden en dat we een deel van de paasvakantie kunnen goedmaken, want hoe je het ook draait of keert: nu al lijkt het opnieuw een verloren jaar voor de horeca.”

Ook Lode en Greta stellen hun toilet open, maar daar hangt wel een prijs aan vast. “We vragen 0,50 cent voor een toiletbezoek. Mensen die geen klant zijn betalen een euro. We zouden het allemaal graag gratis aanbieden, hoor. Maar we zijn al zoveel verloren dat ook voor ons gratis niet meer bestaat. Het zijn harde tijden geweest en we zijn er nog lang niet uit. Dan nog maar een beetje langer geduld zeker? Alle hoop ligt nu op de zomer”, aldus Greta.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier