Proeven van 25 bieren op eerste Groot-Wevelgems Bierfestival

Stefaan Lernout

Op het eerste Groot-Wevelgems Bierfestival (GWBF) op 20 en 21 november in de Porseleinhallen kan je niet minder dan 25 Wevelgemse bieren proeven. Die komen uit acht Wevelgemse brouwerijen die op professionele wijze met bierbrouwen bezig zijn. Amateurbrouwers uit de drie deelgemeenten kunnen dan weer hun brouwsels laten taxeren door een professionele jury tijdens de bierwedstrijd.

Niet minder dan acht Wevelgemse brouwerijen organiseren samen het eerste Groot-Wevelgems Bierfestival. Hoezo, zijn er dan acht Wevelgemse brouwerijen? “Verbazingwekkend, niet?”, lacht Carlo De Winter. “Dat is ook meteen een van de redenen waarom we dit bierfestival organiseren. Onze lokale brouwers wat meer naambekendheid geven en de bezoekers laten proeven hoe lekker de bieren wel zijn.”

Zytholoog

Carlo studeerde vorig jaar af als zytholoog, het geleerde woord voor bierkenner, en zocht een manier om de Wevelgemse brouwerijen in het daglicht te plaatsen. Het ging heel snel, na een eerste contact op 28 juni was er reeds een bijeenkomst op 1 juli om te polsen of er interesse was om samen een bierfestival te organiseren. En of er interesse was! De groep brouwers opteerde meteen om er een tweedaagse van te maken. Op 20 en 21 november vindt bijgevolg het eerste Groot-Wevelgems Bierfestival (GWBF) plaats. Het wordt een groot evenement, waarbij groot ook verwijst naar de inperking van het festival: het betreft enkel brouwerijen die hun bier brouwen of hun maatschappelijke zetel hebben in een van de drie deelgemeenten van Groot-Wevelgem.

We willen onze lokale brouwers wat meer naambekendheid geven

“De toegang is gratis”, vervolgt Carlo. “Je kan een basispakket aankopen voor 15 euro, waarvoor je een GWBF-proefglas en zes jetons krijgt. Met zo’n jeton kan je bij de verschillende brouwers een bier proeven. Die jetons zijn ook geldig in de frisdrankbar, en wie nog meer wil proeven kan extra jetons kopen voor twee euro per stuk. Het glas ruil je bij vertrek in voor een bier naar keuze, of je mag het meenemen naar huis als souvenir.”

Kiezen wordt moeilijk, er zullen ongeveer 25 bieren aangeboden worden door de verschillende brouwerijen: Brouwe Bier, Bux, De Ranke, Guldenspoor, De Feniks, Lechasseur, Stefanus en OX Brewery.

Wedstrijd

Er komt ook een wedstrijd voor amateurbrouwers. Elke Wevelgemse inwoner ouder dan 18 die in zijn keuken, kelder of garage experimenteert met bierbrouwen kan zijn brouwsels laten beoordelen door een uitgelezen jury. “Je mag geen bier brouwen met commerciële doeleinden”, aldus Carlo De Winter. “Wie zich inschrijft engageert zich om per brouwsel vier flesjes van 33 centiliter of twee flessen van 75 centiliter mee te brengen op zondag 21 november om 15 uur naar het bierfestival. Je kan drie brouwsels indienen, waarna je aan de jury uitlegt welk type bier ze voorgeschoteld krijgen: de stijl, de ingrediënten, de filosofie… De jury bestaat uit mezelf, Alex Surmont van Biergroep Wevelgem, Rudi Ghequiere die Site Manager is van Rodenbach en Katie Van de Weghe van Queens of Hop. De winnaar ontvangt een aankoopbon van BMS Kuurne om brouwmateraal aan te kopen.”

Inschrijven voor de bierwedstrijd kan via info@GWBF.be. Het bierfestival in de Porseleinhallen is op zaterdag 20 november vrij toegankelijk tussen 14 en 23 uur, op zondag van 14 tot 19 uur. Tussen 15 en 17 uur wordt telkens kinderanimatie voorzien, op zaterdagavond is er sfeer met Bonnes muziekcarrousel. Een hongertje kan je stillen bij de foodtrucks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier