Peruaanse Vania Olivera opent koffiebar The Flower Café

Vania Olivera in The Flower Café: “Ik volgde zelfs lessen Brugs dialect om me te integreren in deze stad.” © Davy Coghe
Piet De Ville

In de Philipstockstraat in Brugge opende Vania Olivera (35) samen met haar man The Flower Café, een kleine maar fijne koffiebar waar je ook terecht kunt voor ijsjes en wafels. Vania is afkomstig uit Peru. “Na mijn studies heb ik overal in de wereld gewoond en gewerkt, maar nergens voel ik me zo goed als in Brugge. Ik volgde zelfs lessen Brugs dialect om me hier nog beter te integreren!”

Vania Olivera, de sympathieke dame achter de nieuwe koffiebar annex ijs- en wafelsalon in de Philipstockstraat heeft als enthousiaste en leergierige kosmopoliet een groot stuk van de wereld gezien, maar wordt steeds terug getrokken naar Brugge.

“Misschien klinkt dat vreemd, maar ik vind Brugge echt wel een kosmopolitische stad. Brugge heeft een heel rijk verleden door de koopmannen die hier van overal naartoe kwamen om zaken te doen. En vanuit Brugge kun je ook heel goed en gemakkelijk uitzwermen naar steden als Antwerpen en Brussel. Met de luchthaven van Oostende vlakbij geraak ik ook vlug in mijn geliefde Spanje, waar ik ook nog een tijdje heb gewoond.”

Taalliefhebber

Vania werd geboren en beleefde een groot deel van haar kinder- en jeugdtijd in Peru, meer bepaald in de omgeving van Machu Picchu, de bekende ruïnestad van de Inca’s. “Twee van mijn tantes wonen ook in België en ik ben destijds, op mijn zeventiende dacht ik, ook naar België gekomen om hier te komen studeren”, vertelt Vania.

“Waarom België? Omdat het centraal gelegen is om Europa verder te verkennen én vooral omdat de mensen hier vaak meerdere talen spreken. Ik ben echt wel een taalliefhebber en hou ervan met mensen van overal te kunnen communiceren.”

Ze vatte haar studies in België aan bij Howest in Brugge, waar ze economie studeerde. Het was ook daar waar ze haar latere echtgenoot Peter Vervaert, een Bruggeling die nu werkt als zelfstandig IT’er, leerde kennen. “Eigenlijk wilde ik op universitair niveau starten in Gent. Omdat ik nog nauwelijks Nederlands kende, wilden ze me er niet aanvaarden. Aan Howest in Brugge mocht ik wel cursussen Nederlands combineren met een bachelor-opleiding economie. Nadien ben ik voor mijn master bedrijfsmanagement alsnog naar Gent getrokken.”

Cursus Brugs

“Dat heb ik nog aangevuld met een master in business administration in Brussel. Intussen was mijn Nederlands al behoorlijk goed, maar in Brugge merkte ik dat ik de mensen vaak niet goed verstond. Het dialect is nog iets helemaal anders dat het Algemeen Nederlands.”

“Omdat ik me toch goed wilde integreren heb ik toen de cursus Brugs gevolgd bij het SNT. Dat was heel boeiend, ook omdat je erin leerde waarom de Bruggelingen bepaalde uitdrukkingen gebruiken.”

Tijdens haar studies in Brussel verbleef Vania onder meer ook in China en in Spanje. Met haar diploma op zak kon ze vanuit Brussel aan de slag bij Visa Mastercard en Athos Worldonline. “Vanuit Brugge moest ik toen iedere dag naar Brussel over en weer én ik moest ook erg vaak naar Parijs”, vertelt Vania.

“We hadden toen ook nog onze B&B The White Queen in de Sint-Jorisstraat. Dat werd allemaal erg veel. Op een bepaald moment ben ik eronder door gegaan. Ik kampte met een stevige burn-out en heb mijn werk in Brussel opgezegd.”

Vakantielogies

Vania wilde iets gaan ondernemen in haar eigen stad Brugge en botste op een handelspandje dat te huur stond in de Philipstockstraat, een voormalige champagnebar met op de verdieping ook een kamer om te verhuren als vakantielogies.

“In het buitenland zag ik vaak koffiebars waar mensen van over de hele wereld zich thuis kunnen voelen en dat miste ik in Brugge wel wat. Dus ja, ik wist direct welke richting ik uit wilde met de zaak. Als Zuid-Amerikaanse heb ik ook wat Latijnse toetsen aangebracht, zoals ook mooie, kleurrijke bloemen.”

Vania en haar man hebben intussen ook een pand gekocht in de Ontvangersstraat, vlak bij hotel Prinsenhof, waar ze zullen gaan wonen en dat ook ingericht wordt als vakantielogies. “Ik zal zeker nog reizen maar de vaste stek blijft Brugge, mijn geliefde ‘kleine, grote stad’, glimlacht Vania.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.