https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Pas gestarte slagerij Luca uit Tielt moet wellicht van naam veranderen

Roxana en Peter Luca namen de slagerij over van Hans De Vrieze. © (Foto JC)
Redactie KW

Nederlandse beenhouwer Luca wil dat slagerij Luca uit Tielt van naam verandert: “Een merkinbreuk die verwarrend is voor mijn klanten”

De nieuwe slagerij Luca uit de Bruggestraat in Tielt is nog maar amper uit de startblokken geschoten of ze moet misschien al van naam veranderen. Koppel Peter en Roxana Luca verkopen er sinds begin september niet alleen gewone vleeswaren, maar ook Roemeense specialiteiten. Net als een Nederlandse slager die ook Luca heet, zo blijkt nu. De beenhouwer uit Dordrecht heeft die merknaam echter gekocht en wil nu dat de Tieltenaren van naam veranderen.

Peter en Roxana Luca wilden met de opening van hun slagerij de eerste in ons land zijn die Roemeense specialiteiten aanbood. Dat blijkt nu zo te zijn, alleen is er bij onze noorderburen een naamgenoot opgedoken, die notabene ook gespecialiseerd is in de Roemeense keuken. Florin Luca en zijn vrouw Ioana baten al sinds 2017 de gelijknamige slagerij in Dordrecht uit. “In 2020 heb ik die naam zelfs als merknaam beschermd bij het Benelux Office for Intellectual Property”, zegt hij.

“Daarmee hebben wij het alleenrecht om die naam in de Benelux te gebruiken. We betalen daar jaarlijks een bepaalde som voor. Enkele klanten maakten er mij echter recent attent op dat er nu ook een slagerij Luca in Tielt is. Die ligt een heel eind van ons, maar het is wel zo dat wij onder onze klanten ook heel wat Belgen uit pakweg Gent, Antwerpen of Brussel over de vloer krijgen. We willen niet dat er verwarring ontstaat en daarom heb ik de Tieltenaren gevraagd om van naam te veranderen.”

Roxana bevestigt dat ze een bericht van hun Nederlandse collega hebben ontvangen. “Dat was vreemd om te lezen”, zegt ze. “Ik dacht dat er op zich geen probleem was omdat zij zich in Nederland bevinden en wij in België. We gaan nu onze advocaat laten onderzoeken wat hier van aan is en pas dan zullen we een beslissing nemen.”

De Nederlandse slager houdt alvast voet bij stuk. “Ik heb hen vorige week al gecontacteerd, maar ik kreeg geen antwoord”, zegt hij. “Daarop heb ik beslist om verdere stappen te ondernemen. Het bureau waar ik mee werk zal dit desnoods via juridische weg afdwingen. Ik kreeg donderdag dan toch nog antwoord met de vraag of ze de merknaam niet konden overnemen, maar ik ben niet van plan daar op in te gaan. Ik heb mijn zaak al met deze naam uitgebouwd en wil dat zo houden.” (VADU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.