Oppositie en Marc Van Ranst uiten kritiek op Tielts stadsbestuur voor feesttent waar het zaterdag veel te druk werd

De ene kant van de tent moet altijd open blijven, wat ook gebeurde. Maar voortaan is het verboden om stoelen en tafels rond de tent te plaatsen.©Wouter Meeus
De ene kant van de tent moet altijd open blijven, wat ook gebeurde. Maar voortaan is het verboden om stoelen en tafels rond de tent te plaatsen.©Wouter Meeus
Redactie KW

“Het stadsbestuur dat zou moeten waken over onze volksgezondheid is er zelf een gevaar voor.” De Tieltse oppositiepartij Vooruit is niet mals over de ‘gesloten feesttent’ op de Markt waar het zaterdagavond veel te druk werd. De burgemeester verbiedt de jongeren om nog buiten de tent te verzamelen om te drinken. De initiatiefnemers bevestigen de nieuwe afspraken.

Fractieleider Simon Bekaert schuwt de zware woorden niet. “Een bestuur dat voor drie politiek bevriende cafés een grote, gesloten feesttent op de Markt laat bouwen, verdient de rode kaart. Dit is een slag in het gezicht van het zorgpersoneel, de coronaslachtoffers en hun familie, het personeel en de vrijwilligers in het vaccinatiecentrum. Het is ook een slag in het gezicht van de overige horecazaken, die zich op hun beperkte vierkante metertjes terras wel aan de regels houden.”

“Besmettingen weer de hoogte in”

Bekaert voorspelt dat het aantal besmettingen in de regio binnen de tien dagen weer de hoogte zal inschieten. “Het stadsbestuur dat zou moeten waken over onze volksgezondheid is er zelf een gevaar voor.”

Maurits Ampe toont de tweet die gisteravond ook al in de feesttent zelf circuleerde.©Wouter Meeus
Maurits Ampe toont de tweet die gisteravond ook al in de feesttent zelf circuleerde.©Wouter Meeus

Het oppositieraadslid verwijt burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) dat hij zijn politiebevoegdheden niet naar behoren uitvoert en zegt rechtstreeks de gouverneur over de kwestie te zullen aanspreken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Viroloog Marc Van Ranst liet zich zaterdagavond op Twitter ook al negatief uit over de feesttent, die nochtans over de hele omtrek open kan en zaterdag ook op geen moment volledig dichtging. De burgemeester, die zich meermaals ter plekke van de situatie kwam vergewissen, is niet van plan ze te sluiten. “Wel laten we drinkende jongeren niet meer toe op niet-vergund terrein rond de tent. In de tent zelf behouden we de controle over het gebeuren.”

Marktterras plan B voor betrokken cafés

Het zijn de uitbaters van jongerencafés d’Hespe, Pièce Unique en De Keet die het jongerenterras op de Markt uitbaten. In feite is dat voor hen maar plan B. Zij waren vragende partij om elk een veel kleiner terras aan hun horecazaken zelf te mogen uitbaten, maar dat laat het stadsbestuur uit veiligheidsoverwegingen niet toe.

Organisatie De Terrasse: “Het liep wat uit de hand, maar er zijn nieuwe afspraken met het stadsbestuur”

Jeugdcafés Piece Unique, De Keet en d’Hespe hebben voor het tweede jaar op rij een pop-upterras neergepoot pal op de markt onder de Hallentoren. Gisteren stonden ze met hun equipe paraat om de vele dorstigen te laven. Op onze Terrassenronde van West-Vlaanderen passeerden we er al in de voormiddag. Toen waren alle tafeltjes bezet, maar naar de avond toe liep het wat uit de hand. “Dat geven we ook toe”, klinkt het. “Nadat het weer wat beter werd, hadden we de handen vol om de maatregelen te laten respecteren. Maar op een bepaald moment hebben jongeren zelf stoelen genomen en die buiten gezet. De burgemeester en de politie zijn ter plaatse geweest en we zijn overeengekomen, dat we vanaf nu ook enkel de tent zelf gebruiken. Daarrond komen voorlopig geen stoelen en tafels.”

De foto die op sociale media circuleerde en dus ook al Marc Van Ranst bereikt had, kregen ze deze nacht ook te zien. “We hebben inderdaad heel wat berichtjes gekregen. De mensen zitten daar te dicht, dat klopt. Maar men geeft ook commentaar op onze tent, maar die foto toont net de kant waar de ingang is, waar dus maar één paneel geopend is. De andere kant van de tent staat een hele dag volledig open. Dat is ook zo overeengekomen met het stadsbestuur. (TVW/WVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.