Nog voor corona had Bowling Stones Izegem met Norovirus kennis gemaakt: “Al twee keer op de blaren moeten zitten”

De coronabaard gaat er straks wellicht af bij Dominiek Leroy die dolblij is weer aan de slag te kunnen in Bowling Stones. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
De coronabaard gaat er straks wellicht af bij Dominiek Leroy die dolblij is weer aan de slag te kunnen in Bowling Stones. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Dominiek Leroy heeft net als heel wat mensen in de horeca zware maanden achter de rug. “De sluiting kostte ons al handenvol geld.” Maar het coronavirus was niet het eerste virus dat lelijk huishield in de Izegemse Bowling Stones. “Dik drie jaar geleden werd het norovirus van buitenaf in de zaak binnen gebracht. Het duurde daarna ook lang voor we weer op volle kracht konden draaien.”

Dominiek Leroy (61) loopt er met een coronabaard bij. “En ook heel wat extra kilo’s”, voegt hij er aan toe. “Anders crossen we van hot naar her, nu was het vooral stilzitten. En op de duur krijg je jezelf ook moeilijk op gang.” Al sinds 1994 runt Dominiek de zaak met zijn echtgenote Dorine Desmet. Kathy Olivier, die in de voormiddag ook in café Playa werkt, is de vaste werknemer, op drukke momenten komen er ook nog heel wat flexi’s bij kijken. “In totaal zijn we nu tien maanden gesloten geweest, maar heel wat rekeningen bleven doorlopen. Het kostte ons dus al handenvol geld. Niemand die ook door had dat het zo lang ging duren.”

Dancing Raffles

In december zal het 27 jaar geleden zijn dat Dominiek de Izegemse bowling opstartte. “Door jaren hard te werken hebben we gelukkig al een spaarpotje opgebouwd.” Bowling Stones heette bij de start Bowling Raffles. “Vernoemd naar de gelijknamige dancing die hier vroeger zat. We zijn trouwens van plan om straks één keer per maand ook discobowling aan te bieden. Met muziek en lichten brengen we de sfeer erin. Het zal dan opnieuw weer wat als een dancing aanvoelen.”

Bowling Stones in Izegem lanceert straks ook discobowling

De Izegemse bowling huisvestte vroeger ook een club die in competitie uitkwam. “Maar die is uiteen gevallen. Als competitiespeler train je één keer per week en wordt er gespeeld op vrijdagavond. Dat is vrij intensief als je dat moet combineren met werk en gezin. Ik vermoed ook dat heel wat clubs zullen ophouden te bestaan. Zelf spelen we hier nog elke dinsdagavond met de resterende ‘competitiespelers’ waarbij we ons onderling met elkaar meten”, aldus Dominiek.

foto Frank©Frank Meurisse Frank Meurisse
foto Frank©Frank Meurisse Frank Meurisse

Het coronavirus sloeg nu over de hele wereld toe, maar in december 2017 werd Bowling Stones ook getroffen door het norovirus. “Ruim 50 verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis werden daardoor ziek. We wisten aanvankelijk niet wat er aan de hand was, maar uiteindelijk zou blijken dat een besmetting bij de slager aan de basis daarvan lag. Compleet buiten onze wil natuurlijk, maar wij mochten wel op de blaren zitten. Heel de zaak moest ontsmet worden, maar natuurlijk had het voorval de media gehaald en waren de mensen wat afgeschrikt. Niet dat ze nog bang moesten zijn, maar toch zag je dat het aantal reservaties lager lag dan andere jaren. En dat net in de winterperiode, die voor ons normaal het drukst is. Nu gaan we straks weer open vlak voor de zomer, voor ons is het dan kalmer. Maar we zijn al blij wat volk terug te kunnen zien.”

Machines laten draaien

Bowling Stones werkt met diverse formules, waarbij twee spelletjes bowling gecombineerd met steengrill de bekendste is. Maar waarom serveren al die bowlings steengrill? Dominiek: “Het is voor ons een efficiënte formule. Het vlees is kant en klaar en de mensen bakken het zelf. Het is ook leuk om dat in vriendengroep of met familie te doen. Het enige wat wij moeten doen, is voor de frietjes zorgen en de tafel van drank voorzien. Zo kunnen we met relatief weinig mensen veel volk bedienen. Maar straks mogen we de mensen wellicht maar aan tafeltjes van vier plaatsen. De grote toeloop verwachten we dus nog niet.”

Bowling Stones langs de Rijksweg, maar met adres in de Kortrijksestraat 268, stond dus maandenlang opgesloten. “Takeaway was voor ons geen optie. Ik kwam wel nu en dan langs om de machines eens te laten draaien, stilstand is niet goed voor die bowlingmachines.”

Ondertussen snakken de vele vaste klanten er ook naar om weer eens de bowling te kunnen binnenstappen. “We zijn iedere dag van 14.30 uur open, behalve op sluitingsdag maandag. We hebben hier ook wel wat mensen die gewoon iets komen eten en drinken. Er zijn de biljarters, maar vooral ook de vaste bowlers. We hebben twee seniorengroepen, Okra en Germinal, die ook maandelijks komen spelen. Ook zij staan opnieuw te popelen. Net als wij dus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier