https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Nieuwe eigenaars café Den Engel in Diksmuide hopen negatief imago te doorbreken

© (Foto JH)
Redactie KW

Sinds twee maanden is café Den Engel in de Kiekenstraat in Diksmuide opnieuw open met nieuwe uitbaters. Het café was een jaar dicht nadat de voormalige cafébaas opgepakt werd in een ontvoerings-en verkrachtingszaak. “Wij voelen nog elke dag de nasleep van die zaak en werken hard om het café een positieve naam te geven”, zeggen zaakvoerders Emily Denys (28) en Jelle Dejonghe (29).

Café Den Engel in de Kiekenstraat ligt in de schaduw van de Sint-Niklaaskerk in Diksmuide en is al vele tientallen jaren een begrip in de stad. De zaak lokte altijd veel volk. Dat veranderde onder het bewind van ex-cafébaas Y.V. (33). Volgens klanten verloederde het café en in december 2019 werd Y.V. opgepakt en opgesloten in de zaak van de ontvoering en verkrachting van een 15-jarig meisje. Feiten die in het woongedeelte boven het café gebeurden. In maart 2020 overtrad Y.V. ook nog de coronaregels en liet de burgemeester het café sluiten. Het ging nadien failliet en heropende niet meer. Sinds 9 juli staat cafébazin Emily Denys achter de toog, samen met haar vriend Jelle Dejonghe.

Beschermde naam

“Sinds april heb ik de sleutels in handen”, vertelt Emily. Zij verhuisde van De Panne waar ze café Rialto openhield naar Diksmuide. “Ik heb getwijfeld om Den Engel over te nemen, beken ik. Vooral omdat er echt veel werk was binnen en het café wat vervuild was. Maar ook omwille van de naam Den Engel. Iederéén weet wat hier is gebeurd. Een vriendin zei het nog: ‘ben je gek? Je neemt toch Den Engel niet over?’ Maar ik hakte toch finaal de knoop door. Wel had ik graag de naam van het café veranderd naar In’t Geniep. Klonk veel beter vond ik. Maar dat mocht niet want Den Engel is volgens de brouwer aan wie ik huur, de huisbaas en de stad een beschermde naam. Het is altijd zo geweest, vlakbij de kerk. We besloten dan maar om de negatieve naam die Den Engel misschien wat heeft, om te buigen naar een héél positieve naam.”

Grote investeringen en feestjes

Simpel is dat niet. Zeker omdat cafébaas Y.V. vorige week voor de rechter stond en twee jaar cel riskeert. De zaak gaat nu weer vlot over de tongen. “Er wordt onder stamgasten nog veel over gezegd maar ik probeer me dat niet aan te trekken. Met die zaak hebben wij niks te maken. We hebben duizenden euro’s geïnvesteerd in Den Engel. Alles werd geschilderd, opnieuw behangen, er kwamen nieuwe tafels, stoelen en een nieuw scherm voor het voetbal. Het is hier veel properder dan vroeger. Helaas merken we dat stamgasten hun weg nog opnieuw moeten vinden. De coronacrisis speelt ons ook nog parten. Echt feestjes waarbij iedereen kan dansen en springen kunnen we nog niet geven. Hopelijk kan dat in het najaar. Dan zijn we van plan een knalfeestje te geven als officiële opening en willen we van Den Engel een begrip maken. Positief weliswaar”, besluit Emily. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.