Niels Van Lierop niet meer weg te denken in Viva Verne

Niels Van Lierop: “Wij zetten in op hospitality in de echte betekenis van het woord”. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Niels Van Lierop: “Wij zetten in op hospitality in de echte betekenis van het woord”. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Hij komt er 22 op 16 juni maar toch is het alsof Niels Van Lierop al een eeuwigheid deel uitmaakt van Viva Verne. Niels leerde de knepen van het vak van Vernebaas Henk De Gheldere en Niels hoopt zo dat de horeca deze lente en zomer weer open gaat.

Ben jij een geboren Roeselarenaar?

Niels Van Lierop : “Zeker en vast, maar mijn ouders zijn geen geboren Roeselarenaars. Mijn mama is geboren in Wijtschate en mijn papa in Torhout. Maar ze zijn in Roeselare komen wonen. Mama werkt trouwens in AZ Delta als verpleegkundige. Maar ik ben dus geboren in het vroegere Heilig Hart en ik ben opgegroeid in de omgeving van De Zilten. Vlakbij de stad maar net landelijk genoeg om als kind veel te kunnen spelen op de akkers en in de weiden van de boerderijen rond ons huis.”

Was je een goede student?

“Neen, helemaal niet. School was niets voor mij: ik was zeer snel afgeleid en een echte prutser ( lacht ). Ik vond alles interessanter dan de lessen. In het middelbaar ben ik tot en met het vierde jaar naar VISO geweest en in de derde graad heb ik Onthaal en Recreatie gevolgd in Brugge. Dat was gewoon omdat ik tot mijn achttien naar school moest, dat was de enige reden dat ik die richting volgde. Ik moest minder studeren en ik kon meer werken in de Verne.”

Want je was al jobstudent in de Verne?

“Ja, toen ik zestien werd, begon ik als jobstudent in de Verne. En wanneer ik naar Brugge naar school ging, begon ik ook in de weekends in de Verne te werken. Toen Jean Cobbe, die op dat ogenblik vaste barman in de Verne was, besloot om ermee te stoppen, kreeg ik het vertrouwen van Henk en mocht ik de bar doen en cocktails maken.”

Is Henk een strenge leermeester?

“Ja, toch wel. Hij geeft je veel vertrouwen maar hij verwacht ook onvoorwaardelijke inzet. Henk maakt nooit compromissen op het vlak van vriendelijkheid van de medewerkers, van service en van kwaliteit van alle producten die we aanbieden. Henk wil een enthousiast team dat een perfecte service biedt en een team dat iedere klant een goed gevoel geeft wanneer ze bij ons komen. Echte ‘hospitality’ in de ware betekenis van het woord. Henk is ook zeer streng op zichzelf. Hij steekt enorm veel tijd en energie in zaken uitdenken en uitwerken tot het plaatje dat hij voor ogen heeft, 100 procent klopt.”

“Ik ben supertevreden als het zeer druk is in de zaak”

Er komen steeds maar zaken bij?

“Ja, er was eerst Viva Verne, nu is er ook Bar Giraf in de Sint-Amandsstraat en Jeanine in de Ooststraat. In Verne spelen de cocktails een grote rol, in Bar Giraf zetten we ook in op diverse bieren en in Jeanine ligt de nadruk op Joy and Nature met frisse limonades, gezond eten en de mogelijkheid om planten te kopen.”

Maar jij blijft in de Verne?

“Dat is toch de bedoeling. We zijn nu met drie vaste medewerkers en een zevental jobstudenten. Ik blijf in de Verne maar kan uiteraard altijd bijspringen waar dat nodig is. Dat is ook het leuke aan mijn job. Iedereen kan het goed vinden met elkaar en helpt waar het nodig is. Ja, we zijn een vriendengroep en dat is ook een beetje de verdienste van Henk. En na onze uren, drinken en eten we nog iets samen of we trekken ergens naar toe op onze vrije dag.”

Je hebt zelfs samen met een collega een huis gekocht?

“Collega Ward van Bar Giraf ken ik al van toen ik zes jaar was. We zaten samen in de Chiro en we werken nu ook samen. We zijn beiden vrijgezel en hebben besloten om samen een huis te kopen in de ‘s Gravenstraat. Al hebben we natuurlijk elk ons privégedeelte in het huis.”

Nooit gedacht dat het vervelend is dat jij moet werken als anderen uitgaan?

“Ja en neen. Als ik vrienden zie plezier maken als ik werk, denk ik wel eens dat ik graag eens bij hen zou zitten. Maar anderzijds ben ik supertevreden als het druk is en als alles lukt achter de bar. Dan vind ik het een supertoffe job.”

“School was niets voor mij: ik was zeer snel afgeleid”

Ben je ooit van plan om de zaak over te nemen? Als Henk en Filip misschien naar Spanje verhuizen?

“Neen, daar heb ik nog niet over nagedacht. Misschien kies ik later wel voor een andere horecabeleving. Of vertrek ik zelf naar warmere oorden om een eigen horecazaak op te starten ( lacht ). Ik heb geen relatie en kan het me veroorloven om een beetje avonturier te zijn. Emigreren naar Spanje, Italië of Portugal en daar een gezellige zaak beginnen. Neen, geen strandbar, het zou in de stad zelf moeten zijn. Werken in een zonnig klimaat, een klein beetje ‘easy life’, ja.”

Maar voorlopig ben je heel gelukkig in Roeselare?

“Absoluut. Ik hoop wel dat we tegen de zomer opnieuw kunnen starten en dat corona stilaan tot het verleden behoort. Ik mis de drukte van het werk, de lachende mensen op ons terras. Als we zouden kunnen opstarten zoals verleden jaar, zou ik al tevreden zijn. Wij hebben het geluk om zowel in de Verne als in Bar Giraf over een groot en mooi terras te beschikken. Deze zaken gecombineerd met een mooie zomer, dat zal de mensen veel deugd doen.”

Privé

Niels Van Lierop werd in Roeselare geboren op 19 juni 1999. Hij heeft twee broers en een zus. Hij woonde en groeide op in de omgeving van De Zilten maar vanaf april woont hij in zijn eigen huis in de ‘s Gravenstraat. Niels is single.

Opleiding

Lager onderwijs in Lenteland en middelbaar onderwijs in VISO en de laatste twee jaar Onthaal en Recreatie in Brugge. Na de middelbare school voltijds aan de slag in Viva Verne waar hij de bar doet en cocktails shaket.

Vrije tijd

Wandelen, eten en drinken met vrienden, klusjes uitvoeren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.