Na zware coronatijden kijkt Ieperse horeca reikhalzend uit naar WRC-rally: “Volgens mij wordt het een beter jaar dan de voorgaande jaren”

Chris Bevernage bij zijn ouderlijk huis in de schaduw van de Menenpoort. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De Ieperse horeca staat te popelen om de vele rallyliefhebbers met open armen te ontvangen. Hotels in bijna heel de provincie zijn al maanden volzet, maar ook de cafés en de restaurants verwachten veel van het prestigieuze evenement, al is er ook de vrees dat het personeelstekort hen parten kan spelen.

“De rally is natuurlijk heel belangrijk voor de horeca”, zegt voorzitter Jurgen Crombez van Horeca Ieper. “Het evenement brengt naar schatting zo’n 100.000 mensen op de been. Stel dat de helft daarvan overnachtingsplaatsen nodig heeft, dan hoeft het niet te verwonderen dat de hotels al een week voor de rally volledig vol zitten, zelfs verder dan Ieper alleen, tot in Roeselare en Kortrijk. Voor de hotelsector is het dus superbelangrijk. Maar al die mensen moeten natuurlijk ook nog allemaal eten en drinken. En dat niet alleen in het stadscentrum maar ook ver daarbuiten. Ook de horeca in de deelgemeenten zal zeker een graantje meepikken. Dat kon ik ook vaststellen in mijn eigen, weliswaar kleinschalig, hotel. De dag dat de datum van de rally werd bekendgemaakt was het al helemaal volzet voor dat weekend. Alle B&B’s zitten vol, vakantiewoningen zijn volzet,… Vorig jaar hebben we dat echt gemist en dat was ook te merken in de stad. Naar omzet toe was dat zeker hetzelfde niet.”

Coronapas

Door de besmettelijkere deltavariant zal corona helaas nog niet helemaal verdwenen zijn. Het is echter nog de vraag of dit een grote impact zal hebben op de horeca. “Wat de restaurants en de cafés betreft zal dat al bij al nog meevallen doordat ze door de ondersteunende maatregelen van de lokale overheid over voldoende tafels kunnen beschikken om rendabel te werken”, vervolgt Jurgen. “Het is natuurlijk nog moeilijk wat betreft het samenbrengen van verschillende mensen uit verschillende landen. Ik doe bijvoorbeeld het viprestaurant in de Yperley en dan brengt dat natuurlijk meer complicaties met zich mee. Voor onze eigen veiligheid en voor de veiligheid van de mensen zullen de mensen in het viprestaurant ofwel een coronapas nodig hebben ofwel getest moeten worden. Dat brengt echter wel vertragingen en extra kosten met zich mee. Maar het moet voor de veiligheid van de mensen.”

Jürgen Crombez. (foto TOGH)
Jürgen Crombez. (foto TOGH)

Het epicentrum van het rallycircus wordt traditiegetrouw de Ieperse Grote Markt. Zaakvoerder Chris Bevernage van Les Halles, Museumcafé en Depot heeft alvast hoge verwachtingen. “Ik denk dat het een zotte week zal worden”, vertelt Chris. “Dus niet alleen het rallyweekend zelf, want ze komen al het weekend voordien de tenten opslaan. Ik verwacht dat er dan al heel wat beweging zal zijn. Op zondag 15 augustus is iedereen weer weg naar Francorchamps dus dan zal het wellicht niets meer zijn, maar ik verwacht zeven dagen full house, zeker op de Grote Markt. In het museumcafé zal het iets rustiger zijn omdat er wellicht minder museumbezoekers verwacht worden, al zal dat misschien een goede oplossing zijn voor mensen die liever een beetje rust willen.”

Personeelstekort

Er is echter ook de vrees dat de horecazaken op de limieten van hun capaciteit zullen botsen. “Ik denk dat er niemand vragende partij is om die terrassen nog groter te maken want iedereen zit in personeelsnood”, vervolgt Chris. “Voorlopig kan ik wel nog draaien met de gasten die ik heb, maar ik houd hout vast. Ik ben een van de weinigen. Als de verwachte drukte er effectief komt tijdens het rallyweekend wordt dat personeelstekort nog een groot probleem.”

Ik denk dat het een zotte week zal worden

Al vele jaren ziet Chris het rallycircus in Ieper passeren. Ondanks de sluimerende pandemie denkt hij dat het dit jaar een topeditie wordt. “Volgens mij wordt het een beter jaar dan andere jaren. Het feit dat het om een WRC-rally gaat, kan je niet vergelijken met de gewone rally. Ik denk dat de hotels in een straal van 40 kilometer helemaal vol zitten. En dat is niet voor twee dagen dat ze volgeboekt zijn, maar voor de hele week”, besluit Chris.

Natasja Feliers. (foto TOGH)
Natasja Feliers. (foto TOGH)

Hotel Ariane ligt op minder dan een kilometer van het gebeuren. “Ieder jaar is het hotel helemaal volgeboekt, maar telkens met dezelfde gasten. Voor ons maakt het dan ook weinig uit of het dit jaar om een WRC-rally gaat”, vertelt Natasja Feliers van Hotel Ariane.

Geen andere gasten

“Tijdens het rallyweekend nemen we geen andere gasten aan omdat het als gewone toerist echt niet leuk is om in een stad terecht te komen die overgenomen is door de rally. Als je liefhebber bent is dat leuk, maar als je komt om in alle rust te fietsen of te wandelen dan zou dat een zware ontgoocheling zijn. Het was ook al jaren zo dat we ons restaurant sloten op vrijdag en zaterdag van de rally omdat we onbereikbaar waren. Dan maakten we van de gelegenheid gebruik om een teambuilding te organiseren met onze medewerkers. Dit jaar doen we het restaurant wel open omdat het parcours verlegd is en we wel bereikbaar zullen zijn.”