Mobiele cocktailbar van Jadran en Isabeau uit Moerkerke brengt je in tropische sferen

Jadran Huys en Isabeau Bauwens klinken bij hun Maka-Maka Tiki Cocktail Bar op een betere zomer. (foto Davy Coghe)© Davy Coghe
Jadran Huys en Isabeau Bauwens klinken bij hun Maka-Maka Tiki Cocktail Bar op een betere zomer. (foto Davy Coghe)© Davy Coghe
Redactie KW

Jadran Huys en Isabeau Bauwens zijn maar wat tevreden dat ze er deze zomer opnieuw met hun Maka-Maka Tiki Cocktail Bar kunnen op uittrekken. “We willen de vrolijke, tropische Tiki-cultuur opnieuw naar de mensen brengen”, zegt Jadran.

Jadran Huys uit Moerkerke raakte enkele jaren geleden helemaal in de ban van de Polynesische Tiki-cultuur door een boek erover dat hij vond in een Damse tweedehandsboekenhandel. “The Book of Tiki van Sven A. Kirsten, dat was het”, weet Jadran nog goed. “De auteur beschrijft erin hoe de Tiki-cultuur, die in de Verenigde Staten hoogdagen kende in de jaren 50 van vorige eeuw, naar het einde van de jaren 80 wegdeemsterde om dan begin van de jaren 90 weer een grote revival te kennen.”

Maori’s

De Tiki-cultuur vindt zijn oorsprong op de eilanden in de Stille Zuidzee en de speciale houtsnijkunst van de Maori’s. In de jaren 30 kwam het stilaan over naar de Verenigde Staten maar werd vooral versterkt in de jaren 40 en 50 toen Amerikaanse soldaten van de Tweede Wereldoorlog terugkwamen uit de Verenigde Staten. Ook doordat Hawaï, waar de Tiki-cultuur ook sterk leeft, in 1959 een staat werd binnen de Verenigde Staten versterkte dit die stijl nog meer.

“Er werden toen overal restaurants en bars opgericht in die speciale stijl, met veel houtsnijwerk en bamboe en de typische Tiki-cocktails – zoals de Mai Tai, de Zombie en de Blue Hawaï – werden een groot succes”, weet Jadran. “Ik vond het allemaal prachtig en ons huwelijksfeest was zelfs helemaal in die stijl aangekleed. Onze huwelijksreis ging dan ook naar Hawaï, bakermat van de Tiki-cultuur. Dat mijn zus in Los Angeles woont, waar die stijl ook sterk aanwezig is, droeg natuurlijk ook bij aan mijn enthousiasme.”

In 2019 besloot Jadran, psycholoog van opleiding, dan om samen met zijn vrouw een eigen mobiele Tiki-bar uit de grond te stampen. Ze knutselden tropische aandoende decoratie bij elkaar – met bamboe, een typerende parasol en Tiki-houtsnijwerk – en trokken vanuit hun vaste stek in ’t Molentje in Moerkerke naar heel wat evenementen en privéfeestjes.

Hapjes

“Het enthousiasme voor ons concept was al vlug erg groot en we hebben zeker goed gewerkt. Maar in ons tweede jaar kwam de coronacrisis er dan aan. De stad Damme had ons nog geboekt voor een zomerevenement maar het mocht niet meer zijn”, stelt Jadran. “In heel die coronaperiode hebben we niet veel meer kunnen doen dan wat cocktails aan huis leveren. Maar nu kijken we dus met goede moed uit naar de komende zomer. We denken erover na om typische hapjes, vooral Aziatisch getint, te serveren bij de cocktails. En, helemaal zeker is het nog niet, maar de kans zit erin dat we met onze Tiki-bar op de parking van de supermarkt in Moerkerke (in de Vissersstraat, red.) zullen staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier