Midas Dekkers redt café De Heerlijkheid

Café De Heerlijkheid blijft bestaan en wordt niet verkocht. (foto CH)
Café De Heerlijkheid blijft bestaan en wordt niet verkocht. (foto CH)
Redactie KW

De verwarring is voorbij. De verkoopplannen zijn opgeborgen. Café De Heerlijkheid in Heule blijft bestaan. De liefde voor het vak en haar klanten is te groot. Voor Francine Dendievel redens genoeg om door te gaan.

Francine Dendievel – beter bekend al Seine – van café De Heerlijkheid breit een vervolgverhaal aan de uitbating van het café. De coronacrisis zette haar aan het denken om te stoppen en het café te verkopen. Blijkbaar is dat te vroeg. “Ik heb mijn plannen herzien. Ik kan de klanten niet missen en zij mij ook niet”, zegt Seine.

Familiale omstandigheden speelden ook een rol in haar beslissing. Nadat ze het boek ‘Volledige vergunning’ las van de Nederlandse schrijver Midas Dekkers zijn haar verkoopplannen getemperd. In het boek beschrijft Midas zijn favoriete cafés in Nederland. Citaat: ‘Een goed café is klein en bruin. Het is een oord van geborgenheid’.

“Ik heb het boek in één ruk uitgelezen en het heeft mijn liefde voor het vak opnieuw aangewakkerd”, zegt Seine. Ze schreef een brief naar de schrijver over haar bruin café en hoe ze getriggerd was door zijn boek. Tot haar verbazing kreeg ze antwoord van de auteur. “Midas Dekkers overtuigde me om verder te doen. ‘Het zal je altijd spijten als je nu stopt’, schreef hij. Dit zette me aan het denken”, vertelt Seine.

De uitbaatster verraste destijds iedereen door haar café rookvrij te maken. Dit nog vóór de wetgeving rond rookverbod er was. “De gezondheid gaat voor mijn kassa”, zei Seine.

Ook nu is er plaats voor vernieuwing. Zo is er nu in café De Heerlijkheid de ‘keramiek boetiek’ met werk van Theo Devriendt. Deze bevindt zich boven het café en is toegankelijk tijdens de openingsuren of op afspraak.

Kortfilm

De Heerlijkheid is geen onbekend café. Op 9 februari 2020 wonnen Carine De Brabandere, Ronny Claus en Geert Decancq van filmclub Impuls uit Kortrijk de Gulden Sporen Film Fest met de kortfilm ‘Seine’. Een film over Francine Dendievel, haar café, klanten, vrienden en uiteraard over de uitbaatster zelf.

Het is een kortfilm van 19 minuten met allerlei grappige anekdotes.

Café de Heerlijkheid is open van donderdag tot en met zondag telkens vanaf 17 uur.

(Carlo Herpoel)