Maxime brengt na Fox Cider ook Fox Grand Cru (75 centiliter) op de markt: “Kan hele jaar worden gedronken”

Maxime Claeys brengt na de Fox Cider de Fox Grand Cru op de markt. © LVW
Redactie KW

Na de Fox Cider brengt Maxime Claeys uit Geluwe nu ook de Fox Grand Cru (75 centiliter) op de markt. “De cider wordt gedurende drie maanden gerijpt in calvadosvaten waardoor de cider extra smaakaroma krijgt”, klinkt het. In april vorig jaar begon de verkoop van de Fox Cider en legt Maxime Claeys nu dus de lat wat hoger. Het is alvast een ideaal geschenk voor Vaderdag.

“Ik wilde iets nieuws op de markt brengen om mijn bedrijfje levendig te houden en bezig te blijven. Opnieuw met lokale producten van Demy Fruit uit de Kerkhofstraat. De inspiratie deed ik op tijdens een reis naar Normandië. We zijn daar bij verschillende cider- en calvadosstokerijen geweest. Cider is de grondstof voor de productie van Calvados. Na het stoken volgt een lange rijpingsperiode op eikenhouten vaten”, vertelt Maxime.

Hansbekestraat

“Ook cider wordt op deze vaten bewaard, wanneer er geen Calvados voorhanden is. Dit is een oude bewaartechniek, die bovendien extra smaak geeft aan de cider. Qua smaak wordt de cider dus een niveautje hoger getild. Fox Grand Cru heeft een lange, maar zachte afdronk en subtiele aroma’s van Calvados. Bovendien worden de flessen worden zoals in champagne geremueerd en à la main gedegorgeerd tot een klare mousserende cider.

Maxime Claeys (26) is de zoon van Hendrik Claeys en Marjorie Vercaigne uit de Hansbekestraat in Wervik en woont met zijn vriendin Tabaksfee Fauve Van der Beke in de Stroomkemolen in Geluwe. Maxime studeerde af als industrieel ingenieur biochemie en werkt in hoofdberoep bij de firma Desotec in Roeselare.

Een fles Fox Grand Cru kost 17 euro, Fox Cider 2,60 euro. “Eerst wil ik verkopen aan particulieren en in lokale winkels”, zegt Maxime. “Niet meteen aan de horeca, want ik begin met een kleine oplage van 300 à 400 flessen per jaar. Wellicht zal de Fox Grand Cru ook worden geserveerd in enkele restaurants.”

“Fox Grand Cru mag gerust naast een goede schuimwijn staan. Het is ideaal bij een kaasplank, als aperitief of als drank bij een dessert. Het alcoholgehalte is 7 procent. Cider is minder sterk als wijn en dat komt omdat appels minder suiker bevatten dan druiven.”

Fox Cider en Fox Grand Cru zijn huisgemaakt. “Ik ben in mijn garage begonnen met twee tanks en heb ondertussen een derde waardoor ik dubbel zoveel kan produceren”, klinkt het. “Tussen Fox Cider en Fox Grand Cru is er absoluut een verschil in smaak. De Fox Grand Cru is een cider met meer body, krachtiger en kan heel het jaar worden gedronken. Fox Cider is meer een frisse dorstlesser voor de zomer.”

Bij een kaasplank

“Fox Grand Cru mag gerust naast een goede schuimwijn staan. Het is ideaal bij een kaasplank, als aperitief of als drank bij een dessert. Het alcoholgehalte is 7 procent. Cider is minder sterk als wijn en dat komt omdat appels minder suiker bevatten dan druiven.”

De productie doet hij in bijberoep. “Het is mijn grootste passie en ik maak er tijd voor”, zegt Maxime. “Het zijn soms lange dagen, zelfs nachten. Op termijn wil ik vijf producten op de markt brengen. De komende winter wil ik iets doen met een andere fruitsoort en ga ik experimenten. Er komt dus zeker nog een nieuwe cider, maar het moet allemaal goed doordacht zijn.

Vorig jaar won hij de allereerste editie van ‘Lekker Werviks’ streekproduct 2021-2023. “Dat gaf mijn verkoop een boost”, vertelt Maxime. “Soms komt er vraag uit onverwachte hoek van mensen die ik niet ken. Zo contacteerde er me een winkel uit Brugge. Fox Cider werd ook geserveerd tijdens een festival in Watou. Dat is wel geestig. De mensen komen soms bij mij terecht via vrienden van vrienden.”

Etiket

Bijzonder mooi is het etiket op de grote fles. ”Het gaat om een schilderij van Sarah Balcaen uit Kortrijk”, vertelt Maxime. “Michiel Vandamme uit de Barrierestraat kende haar en hij maakte het etiket, ook voor de Fox Cider. Ik had een idee met een vos in een kostuumvest. De fles heeft een iets exclusievere look dan de Fox Cider.”

Maxime Claeys verbleef onlangs enkele dagen in Madrid. Niet zomaar. “Spanje is een echt ciderland”, vertelt hij. “Ze maken daar heel lekkere en frisse cider. De cidercultuur is even divers als de wijn- en biercultuur. Zelfkennis opdoen vind ik super interessant. Om echt bij te leren bezochten we daar een sidreria.” (Eric De Block)

Bestellen kan via claeys.maxime@foxcider.com, 0483 02 50 28 of de sociale media.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.