https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Maison 3 startte in oktober 2020 maar is nu al bijna zeven maanden dicht: “Hopelijk op 1 juni terug open”

Guanael Caigny, Jill Vannieuwenhuyse en Oktay Cevik in hun brasserie Maison 3.© (Foto JCR)
Guanael Caigny, Jill Vannieuwenhuyse en Oktay Cevik in hun brasserie Maison 3.© (Foto JCR)
Redactie KW

Guanaël Caigny (43), Jill Vannieuwenhuyse (26) en Oktay Cevik (33) openden in oktober vorig jaar brasserie-tearoom Maison 3 in de Ieperstraat 3. Veel hebben de drie vennoten nog niet van hun zaak kunnen genieten. Door corona dienden ze al kort na de opening Maison 3 te sluiten. Aangezien ze niet over een terras beschikken, zit openen op 8 mei er ook al niet in. De drie hebben nu hun hoop gevestigd op 1 juni.

Zowel Guanaël, Jill als Oktay hebben een verleden in frituur-restaurant De Flitspaele in Handzame. “Ik werkte er gedurende 14 jaar en nam De Flitspaele in 2015 over van mijn moeder”, vertelt Gunaël. “Mijn echtgenote Jill en Oktay waren er ook aan de slag.”

“Nadat ik slachtoffer van een hersenbloeding werd, besloot ik de zaak van de hand te doen. De Flitspaele was na mijn hersenbloeding immers te druk voor mij en heeft behoorlijk wat personeel wat ook voor de nodige stress zorgde. Samen met Jill besloot ik naar iets kleiner uit te kijken. Uiteindelijk kwamen we hier in Staden terecht.”

Veel genot heeft het drietal voorlopig nog niet aan de nieuwe zaak beleefd. “We openden vorig jaar op 1 oktober”, legt Jill uit. “Op 18 oktober moesten we door corona de deuren sluiten. Als de horeca inderdaad op 1 juni terug mag opstarten, zullen we goed zeven en een halve maand dicht geweest zijn”. Zaak die uiteraard ook financieel zijn gevolgen heeft.

Leven van spaarcenten

“We krijgen wel een vergoeding van de overheid, maar daarmee redden we het niet”, stelt Guanaël, “We moeten momenteel van onze spaarcenten leven. Ondertussen moeten onze lening en ons investeringskrediet verder afgelost worden. Bovendien zullen we van die overheidssteun volgend jaar heel veel terug moeten betalen via belastingen.”

Ook de volledige voorraad diende eraan te geloven. “We hebben alles weg moeten gooien”, vertelt Jill. “Zelfs onze diepvriesvoorraad was voor de vuilbak. Van onze drankvoorraad was er ook behoorlijk veel over datum. Probleem is ook dat je die voorraad moeilijk terug kunt aanleggen. We weten immers niet wanneer we precies opnieuw zullen mogen openen. Aanvankelijk werd in oktober gezegd dat de horeca vier weken dicht zou moeten. Ondertussen zijn we al goed zeven maanden verder.”

We hebben heel onze voorraad moeten weggooien

Het was de bedoeling van Guanaël en Jill om het na de hersenbloeding van Guanaël iets rustiger aan te doen in een kleinere zaak. “Ondertussen is het op werkvlak wel heel rustig”, aldus Guanaêl, “Gelukkig kunnen we onze dagen redelijk vullen. We hebben twee kinderen: eentje van anderhalf jaar oud en eentje van 2,5 maand. Daar hebben we onze handen behoorlijk mee vol. Daarnaast hebben we veel in en om ons huis gewerkt. Zo waren we vaak aan de slag in de tuin en is ons huis compleet opnieuw geschilderd.”

Ook nu de terrassen vanaf 8 mei opnieuw mogen openen, moeten Guanaël, Jill en Oktay voorlopig werkloos blijven toekijken. “Een terras hebben we immers niet”, verklaart Guanaël, “De gemeente heeft ons wel voorgesteld om een terras te plaatsen op twee parkeerplaatsen voor onze zaak. We zijn heel blij met dat voorstel, maar hebben toch beslist om er niet op in te gaan. Door het vele zwaar verkeer dat door de Ieperstraat passeert zou het niet echt aangenaam tafelen worden voor onze klanten.”

Geen terras op de Markt

“We hebben er ook eventjes aan gedacht om een terras op de Markt te plaatsen, maar dat is eigenlijk praktisch niet haalbaar. Je moet immers de straat over met je schotels en het is dan ook zaak om de schotels voldoende warm te houden”.

Het trio heeft nu zijn hoop op 1 juni gesteld. Op die datum zou de horeca opnieuw volledig mogen openen. “Hopelijk blijven de coronacijfers de goede kant opgaan en kunnen ook de vaccinaties het verschil maken”, stelt Jill.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten