L’Invité staat over te nemen: “Ideaal voor jong koppel met frisse ideeën”

Brigitte Boulez en Geert Van Veen nemen afscheid van hun klanten. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Eind deze maand zetten Brigitte Boulez en Geert Van Veen een punt achter hun goed draaiende zaak L’Invité in Wenduine. Het restaurant staat over te nemen. “Weet je wat goed zou zijn voor Wenduine? Een jong koppel uitbaters met frisse ideeën. Er zou hier eens iets vernieuwends mogen bijkomen”, aldus Brigitte, die ook 13 jaar het volkscafé De Sportman uitbaatte in Wenduine.

Brigitte Boulez (66) weet wat werken is: ze heeft er straks een carrière van 53 jaar op zitten. “Ik ben al van mijn 14 jaar aan het werk. Op mijn 15de kon ik in Brugge beginnen bij de Philips, en ik ben daar gebleven tot ik 23 was”, steekt ze van wal.

Daarna vond Brigitte haar echte roeping: horeca. “Ik kon hier in 1978 aan de slag in tearoom Montblanc. Eerst verdiende ik er in de weekends gewoon een centje bij als extra, maar al snel werd ik de vaste opdienster. De Mont Blanc was toen nog zuiver tearoom, je vond er de lekkerste wafels en het beste ijs aan de kust”, glimlacht ze.

De Sportman

Begin jaren 80 kreeg Brigitte de kans om in de Kerkstraat het bekende café De Sportman uit te baten, wat ze dertien jaar lang met hart en ziel deed. “De Sportman was in die tijd hét volkscafé van Wenduine. Ik was er naast cafébazin ook lokaalhoudster voor verschillende maatschappijen uit het verenigingsleven: de voetbal van Wenduine zat hier, er waren een biljart- en een kaartersclub actief. Maar na 13 jaar moest het pand plaats ruimen voor een nieuwbouw en was het einde verhaal”, vertelt Brigitte.

Gedreven als ze was, liet een nieuw hoofdstuk echter niet lang op zich wachten. “Als bij wonder viel er toen een ander geschenk uit de hemel: de Mont Blanc, waar ik vroeger dus nog had gewerkt, stond te koop en ik heb die kans met beide handen gegrepen.”

Nichtje

Dat was in november 1995. In 2011 veranderde de Montblanc van naam. “Andere naam, ander concept”, verduidelijkt Brigitte. “L’Invité werd een klassiek restaurant, met mijn man Geert als kok. Ik vertel misschien eerst even hoe we elkaar leerden kennen, want eigenlijk is dat best een leuk verhaal. Geert had een tearoom in Brugge en daar werkte een nichtje van mij. Op een dag zei die zo van, ‘ik kom straks naar Wenduine met mijn baas. Hij zit óók al zo lang zonder partner’. Mijn nichtje speelde dus voor koppelaarster, en ze had nog succes ook!” glimlacht Brigitte.

Mijn nichtje speelde voor koppelaarster, en ze had nog succes ook!

Ze hield ervan om haar gasten te soigneren, vandaar de naam L’Invité. “Mijn klanten kwamen altijd op de eerste plaats, en dat wierp zijn vruchten af: de meeste klanten werden habitués. Het huiselijk karakter van onze zaak, onze familiale aanpak paste ook perfect bij Wenduine, dat toch dé familiebadplaats bij uitstek is aan de kust.”

Personeelsperikelen

Personeelsperikelen heeft Brigitte nooit gehad. “Je hoort altijd dat het in de horeca tegenwoordig zo moeilijk is om trouw personeel te vinden, maar wij hebben op dat vlak nooit te klagen gehad. Wij hebben altijd op ons personeel kunnen rekenen – misschien omdat zij óók een beetje familie van ons werden. Als er gewerkt moest worden, werd er gewerkt, maar we zorgden goed voor onze mensen. En ondanks al het harde werk, is de horeca een mooie stiel waar je veel voldoening van krijgt. Geert en ik hebben er veel vrienden aan overgehouden.”

© repro WK

Brigitte zag in haar zaak hele generaties Wenduinenaars en ‘aangespoelden’ passeren. “Hoewel oorspronkelijk van Lissewege, ben ik in de loop der jaren zelf ook helemaal vergroeid geraakt met Wenduine. Tweede verblijvers of voelen zich hier snel thuis; Wenduine is klein waardoor het aanvoelt als een veilige cocon. Iedereen kent elkaar.”

Privéstrand

Haar man Geert is ook een aangespoelde: hij werd geboren in Nederland. “Later heb ik ook nog een tijdje in Antwerpen gewoond, maar ik ben blij dat ik uiteindelijk in Wenduine ben aangespoeld. Op het privéstrand van Brigitte”, knipoogt hij. “Het klopt overigens wat ze zegt: ik zie haar de hele dag door zwaaien naar voorbijgangers.”

L’Invité opent nog een laatste keer de deuren op 31 maart. “Tot dan zitten we bijna helemaal vol”, ziet Brigitte in haar boekje. Iedereen wil nog eens afscheid komen nemen van een vaste waarde. “Ook onze oudste en trouwste klant, Jeannot uit Brugge, die eind vorig jaar 102 is geworden. Je ziet, we hadden hier écht alle generaties”, glimlacht Brigitte.

Fietsen

Een geschikte overnemer heeft ze nog niet gevonden. “Er hebben zich wel al enkele kandidaten gemeld, maar de banken willen in deze tijden moeilijk mee. Het ideale scenario voor Wenduine zou zijn: een koppel jonge, gemotiveerde ondernemers die mee zijn met de laatste foodtrends. Dit badplaatsje heeft best wel veel uitstekende adresjes, maar er zou eens iets vernieuwends mogen bijkomen”, klinkt het.

Of Geert en Brigitte geen schrik hebben voor het spreekwoordelijke zwarte gat? “Neen, want we hebben allang de klik gemaakt. Door corona hebben we tijd zat gehad om er goed over na te denken, en het zal deugd doen om eindelijk eens wat meer van dag tot dag te kunnen leven en niks meer te móeten. Want als je een eigen zaak hebt, staat je planning altijd in het teken daarvan. Het is mooi geweest, tijd om te genieten. En vervelen zullen we ons alleszins niet: onze elektrische fietsen zijn al besteld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier