Legendarische parenclub Acanthus krijgt een broertje in Henegouwen

Manager Gino Seynhaeve in de imposante tuin van Acanthus: “Dit mag niet blijven duren. We zien ons spaarpotje slinken.”©JOKE COUVREUR
Manager Gino Seynhaeve in de imposante tuin van Acanthus: “Dit mag niet blijven duren. We zien ons spaarpotje slinken.”©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Al acht maanden houdt Acanthus de deuren gesloten. Eerst uit vrije wil, nu al een hele poos noodgedwongen. En dat begint te wegen, zegt manager Gino Seynhaeve. Op 8 mei mag de bekendste parenclub van de Benelux in principe haar terras weer openen, al is die knoop nog niet doorgehakt. “We spelen zelfs met het idee om op ons terras matrassen te leggen, maar voor hetzelfde geld blijven we gewoon dicht.” In het Henegouwse Pecq wordt ondertussen hard gewerkt aan een tweede vestiging die zich op wellness zal richten.

Acanthus is al 27 jaar te vinden in de Harelbeekse deelgemeente Hulste en in ruim een kwarteeuw is de zaak, die in een imposante villa langs de N50 huist, uitgegroeid tot een begrip in het wereldje . “Hier is iedereen gelijk”, zegt Gino Seynhaeve (48), sinds 15 jaar de gepassioneerde manager van Acanthus. “Slank, dik, klein of groot, bij Acanthus is dat allemaal niet van tel. Klassenverschil is er niet. We zijn een platform waar gelijkgestemde zielen elkaar kunnen ontmoeten.”

Maar dat platform zit ondertussen alweer acht maanden achter slot en grendel. Op 22 augustus 2020 heropende de parenclub heel even, maar daags nadien werd er opnieuw een punt achter gezet. De reden: een ware overrompeling. “We hebben 150.000 unieke leden en in normale tijden een capaciteit van 300 mensen. Destijds hebben we die naar twintig procent teruggebracht en namen we alle mogelijke veiligheidsmaatregelen. Aan de ingang werd van elke klant zelfs de lichaamstemperatuur gemeten. Onze heropstart verliep via een reservatiesysteem, maar veel mensen zakten toch op goed geluk af naar Hulste. Zelfs vanuit Parijs en Nederland. Om die vaste klanten dan na een rit van soms meer dan drie uur de toegang te moeten ontzeggen, daar doe je het niet voor. Daarom hebben we de eer aan onszelf gehouden.”

“Desnoods leg ik enkele matrassen in onze tuin. Dan kunnen swingers in openlucht hun ding doen”

Sindsdien is het weer oorverdovend stil in de discotheek en op de eerste verdieping, waar de actie plaatsvindt. De spiegelkamer, sm-ruimte, het XL-hemelbed, de gatenkamer… Ze wachten tevergeefs op swingers. “De voorbije maanden hebben we ons complex zo goed mogelijk onderhouden”, stelt Gino. “Regelmatig geven we alles een grondige poetsbeurt en onze tuin ligt er spik en span bij. Enkel nog de koelkasten vullen met drank en eten en we kunnen meteen weer open. Maar dat doen we uiteraard niet.”

Terras voor swingers?

Toch kriebelt het ook bij Gino en zijn team om er weer in te vliegen. “We zitten al 14 maanden thuis, die twee augustusdagen buiten beschouwing gelaten. Daar word je niet gelukkig van, hé. Ook financieel begint dit te wegen. Inkomsten hebben we niet, onze kosten lopen gewoon door. Gelukkig hebben we doorheen de jaren wat reserves aangelegd, maar dit mag niet blijven duren. We zien ons spaarpotje slinken. En de regels en versoepelingen zijn stilaan te gek voor woorden. Op de trein mag je enkel aan het raam zitten, eerst zou de horeca volledig openen op 1 mei, nu enkel de terrassen op 8 mei… Zo heb je nooit een duidelijk doel om naar toe te werken. Maar de parken en zeedijken lopen ondertussen wel gezellig vol. Eigenlijk zou ik liever hebben dat er klare wijn geschonken wordt. Benoem de problemen en zeg ons dat deze crisis bijvoorbeeld pas op 1 januari 2023 bedwongen zal zijn. Dan weten we waar we aan toe zijn. Nu is er enkel maar onzekerheid en wordt de hele horeca- en entertainmentsector steeds dieper het moeras ingeduwd. Dat zijn duizenden mensen die in de miserie belanden, hé.”

 ©JOKE COUVREUR
©JOKE COUVREUR

“In Pecq richten we ons volledig op wellness, maar met het unieke Acanthus-karakter en volgens het swingersconcept”

De geplande heropening van de terrassen op 8 mei lijkt misschien ook voor Acanthus kansen te scheppen. “Wij hangen vast aan drie protocols”, duidt Gino. “Die van de seksindustrie voor onze bovenverdieping, de wellnesssector en de horeca. Aan ons gebouw hebben we een erg groot terras dat we in normale tijden intensief gebruiken. Er zijn enkele buitenbars, we hebben een uit de kluiten gewassen vuurschaal én een volledig uitgeruste keuken. Daarom spelen we met enkele ideeën. We kunnen Acanthus tijdelijk omvormen tot een pure horecazaak en ons terras exploiteren, maar ik vraag me af wie er hier gewoon iets zal komen drinken. Een andere optie is, en dat meen ik, om matrassen op ons terras te leggen en die met parasols of open tenten te overdekken. Dan kunnen swingers in openlucht hun ding doen en halen we het erotische element van boven gewoon naar buiten. Aan zee kan je aan een strandbar toch ook een ligzetel huren? Een derde mogelijkheid is natuurlijk om gewoon gesloten te blijven. We wachten nog even af tot de spelregels voor de heropening van de terrassen duidelijk zijn. Maar van één iets ben ik zeker: er wordt vandaag meer dan ooit geswingd. Het is niet omdat zaken als de onze gesloten zijn, dat die mensen hun hobby hebben laten vallen.”

 ©JOKE COUVREUR
©JOKE COUVREUR

Wellness in Pecq

Ondanks de huidige uitzichtloze situatie timmert Gino aan de toekomst. In Pecq, net over de grens met Henegouwen en op amper dertig kilometer van Hulste, bouwt hij met zijn echtgenote Laura aan een tweede vestiging. “We hebben er een wellnesscomplex gekocht en zijn dit momenteel aan het renoveren”, zegt hij. “Het wordt onze Acanthus Exclusive Wellness, waar we veel meer de wellnesskaart zullen trekken, maar wel met het unieke Acanthus-karakter en volgens het swingersconcept. We hebben er drie sauna’s, een hamam, zwembad, een relaxruimte… In principe kunnen we tegen 8 mei de deuren openen en kunnen we bijvoorbeeld al bubbels toelaten, maar we willen niet overhaast te werk gaan. De capaciteit zal er ook een pak lager liggen dan hier in Hulste, net omdat we het exclusiever en kleinschaliger willen houden. We hopen ook daar zo snel mogelijk van start te kunnen gaan, maar hebben die beslissing niet in eigen hand. Je zal me zeker het coronavirus niet horen bagatelliseren, maar na ruim een jaar moeten we met covid-19 leren leven. De vaccinatiecampagne kan soelaas bieden, maar die gaat veel te traag vooruit. Slechts 6,3 procent van de totale bevolking is al volledig ingeënt, als we moeten wachten op een vaccinatiegraad van minstens zeventig procent, zullen we nog máánden op onze tanden moeten bijten. En dat is geen optie.” Dat het oude normaal terugkeert, daar is Gino van overtuigd. “Dat kan gewoon niet anders, alleen durf ik niet zeggen wanneer dat zal zijn. Maar dan zullen we full force op twéé plaatsen knallen.”

 ©JOKE COUVREUR
©JOKE COUVREUR