Le Plat Pays maakt zich klaar om op 8 mei eindelijk terras te openen

Karolien Pype, Dirk Vandorpe en zoon Edward Vandorpe hebben samen met een deel van het personeel nog veel werk voor de boeg op het terras van hun domein.© ZB
Karolien Pype, Dirk Vandorpe en zoon Edward Vandorpe hebben samen met een deel van het personeel nog veel werk voor de boeg op het terras van hun domein.© ZB
Redactie KW

Het Breldorp, Jacques had immers roots in de kleinste Zonnebeekse deelgemeente, scoort culinair hoog met Le Plat Pays (events & catering) in de Houtenstraat. Ook hier had corona een grote impact, maar de zaakvoeders zijn enthousiast en vindingrijk en gaan er opnieuw tegenaan.

Na de verkoop van hun beenhouwerij in Komen kochten Dirk Vandorpe (50) en zijn echtgenote Karolien Puype (49) een landelijk gelegen hoeve en bouwden die uit tot een gerenommeerde feestzaal Le Plat Pays, met ook verblijfmogelijkheden.

Sinds enkele jaren is zoon Edward (26) mede-eigenaar en mede-uitbater en hij behoort tot de 33 Meesterkoks van België of Compagnon de La Toque Blanche. Dit is een vereniging van Patroon-Keukenchefs die het gebruik van producten van eigen bodem verdedigen en promoten, en duurzaam en lokaal werken.

“Sinds 11 maart 2020 is ons bedrijf nog steeds in een soort van coma. We leven/werken wel maar gaan niet vooruit. Sinds de start van de coronacrisis hebben wij onze activiteit nooit volledig kunnen heropstarten. Daar kwamen dan ook nog eens de wegenwerken bij. Ook bij de eerste versoepelingen bleek al snel dat feestzalen het onderspit gingen delven. Met lede ogen keken we toe hoe er net over de grens trouwfeesten plaatsvonden en wij nog steeds met een lege zaal stonden”, stelt Edward.

Vindingrijk

“Ik hoef u dan ook niet te vertellen dat dit een toch wel zeer moeilijke periode was”, gaat Edward door. “Uiteraard gingen we terug aan tafel zitten om nieuwe ideeën en mogelijkheden te creëren. Zaken zoals ontbijtmanden en traiteurgerechten werden aan huis geleverd en voor de beenhouwerij werkten we met verschillende afhaalpunten. Toch zijn we ook ondernemers en hebben we verschillende facetten van onze zaak ontdekt. Nieuwe mogelijkheden om te groeien en nieuwe afzetmarkten. Iets wat we zonder corona nooit hadden verkend en wat we na corona zullen proberen te blijven doen. Zaken als webshop, ontbijtmanden, traiteurwinkel werden ingevoerd.”

Heropstart

8 mei is ook voor Le Plat Pays een kantelpunt. “Het is ergens van moeten, maar langs de andere kant zien we het ook als de laatste stap voor we terug kunnen doen wat we gewoonlijk doen. We gaan opnieuw origineel uit de hoek moeten komen om de mensen met een glimlach naar huis te laten gaan.”

Le Plat Pays kan tot 130 personen buiten op het domein plaatsen met de vereiste afstand. Maar wat bij slechte weersomstandigheden? “Tenten mogen niet, maar toch kan het in sommige gemeenten blijkbaar wel. Wat is dan het verschil tussen een tent en een gewone binnenruimte?”, vraagt Edward zich af.

“Uiteraard moet het terras weer aangekleed worden en gaan we opnieuw op zoek naar leuke thema’s om ons te kunnen onderscheiden van een traditioneel restaurant. Wat reservaties betreft, is het nog even wachten. Aangezien wij graag willen werken met thema-avonden waren we nog aan het wachten op meer duidelijkheid. Maximum vier personen aan een tafel en niets meer serveren vanaf de avondklok lijkt ons haalbaar, maar ook moeilijker voor de rendabiliteit. Nu is het ook de periode van de huwelijken. Dit wil dus zeggen dat, als we mogen openen met 50 personen voor een event, wij nog steeds geen klanten hebben. We zijn al blij dat we opnieuw iets kunnen doen. Onze troeven, de ruimte met groot terras en privéparking en uiteraard ook onze gastronomische keuken, gaan we ten volle proberen te benutten. Al gaan we toch iets toegankelijker gaan koken tijdens deze periode. Mensen willen vooral weer kunnen genieten en samenkomen.”

Le Plat Pays pakt uit met thema-avonden in het pop-uprestaurant met op vrijdag bier- en wijnavond met tapas, kleine gerechten en sfeermuziek, op zaterdagavond grillade à volonté en sfeermuziek, telkens van 18 tot 22 uur, en op zondag uitgebreide brunch.

(NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.