Langestraat in Brugge krijgt nu ook een Filipijns restaurant

Bert Vanryckeghem, Ian Esprit en Gijs Vanryckeghem zijn trots op hun nieuwe zaak, Tito’s Filipino Streetfood. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Bert Vanryckeghem, Ian Esprit en Gijs Vanryckeghem zijn trots op hun nieuwe zaak, Tito’s Filipino Streetfood. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

De broers Bert en Gijs Vanryckegem, zonen van een Filipijnse moeder en een Belgische vader, en hun jeugdvriend Ian Esprit starten maandag in de Langestraat met Tito’s Filipino Streetfood. “We wilden al lang iets doen met onze Filipijnse roots. Toen er hier een mooi pand vrijkwam, hebben we niet lang getwijfeld.”

‘Gegrilde gamba’s met een pikant botersausje’ en ‘traag gegaard buikspek dat gefrituurd wordt tot het mooi goudbruin en knapperig is’; het zijn twee, bijzonder smakelijk omschreven, gerechtjes die je vanaf maandag 18 januari terugvindt op de menukaart van Tito’s Filipino Streetfood. De Langestraat en aansluitend de Hoogstraat, die steeds meer de culinaire hotspot van Brugge wordt, heeft er daarmee opnieuw een eethuisje bij waar liefhebbers van de wereldkeuken hun gading kunnen vinden.

De nieuwe zaak is het geesteskind van de broers Bert (25) en Gijs Vanryckegem (31) en hun jeugdvriend Ian Esprit (25). “Bert en ik hebben een Filipijnse moeder en een Belgische vader”, zegt Gijs Vanryckegem. “We zijn hier in Brugge grootgebracht met de Filipijnse keuken”, gaat Gijs’ broer Bert verder.

Passie voor koken

“Via onze moeder natuurlijk maar ook papa was al vlug gepassioneerd door de Filipijnse keuken. We koken ook al altijd zelf erg graag voor vrienden en familie. Jammer genoeg kan papa het niet meer meemaken dat we nu onze eigen zaak openen want hij stierf drie jaar geleden. Ik ben er zeker van dat hij trots op ons zou zijn.”

“We zijn echt verliefd op het land en op de heerlijke streetfood die je er vindt”

Bert Vanryckegem deed bij ‘t Nieuw Walnutje op het Walplein en in Studio Hall in Sint-Kruis al ervaring op in de horeca, zowel in de keuken als in de zaal. Zijn broer Gijs, die nu in hoofdberoep actief is als logistiek planner in de haven van Zeebrugge, werkte eerder als kelner in brasserie Forrestière in de Academiestraat. Vennoot Ian Esprit deed net als Bert eerder ook ervaring op in Studio Hall. “We spraken er al lang onder elkaar over om een eigen zaak op te opstarten en dan liefst vanuit onze Filipijnse roots”, zegt Bert.

comfort food

“Gijs en ik gingen al zo’n vijftien keer naar de Filipijnen waar we dan mama’s familie opzoeken. De jongste jaren ging Ian ook al enkele keren mee. Intussen hebben we er ook een vakantiehuis. We zijn echt verliefd op dat land en vooral op de heerlijke streetfood die je er overal vindt. Toen ik via mijn vriendin hoorde dat er vlak om de hoek waar ik woon, hier nabij de Langestraat, een geschikt pand te huur stond, hebben we dan ook niet lang getwijfeld om onze droom waar te maken.”

Nu de horecazaken tijdelijk dicht zijn, focussen de drie vennoten zich op takeaway en delivery. “Maar vanaf dat we volledig mogen openen, zullen we klaar staan om de klanten in de zaal zelf te ontvangen”, geeft Ian Esprit nog mee. “We voorzien een twintigtal zitplaatsen.” Hoe de Filipijnse keuken zich laat omschrijven, willen we tot slot nog weten. “Dat is een heel smaakvolle keuken met ook Chinese, Spaanse en zelfs Amerikaanse invloeden”, zegt Bert Vanryckegem. “Ik noem het graag comfort food. Hopelijk staan de Bruggelingen en bezoekers er voor open.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.