Laatste dag voor Italiaans restaurant Da Franco op de Grote Markt

Francesco 'Franco' Cottone neemt na 35 jaar afscheid van zijn Restaurant Da Franco. © foto JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op zondag 17 juli neemt zaakvoerder Francesco ‘Franco’ Cottone afscheid van zijn Restaurant Da Franco. “Na bijna 50 jaar horeca en precies 35 jaar Da Franco, is het tijd om de bladzijde om te draaien in mijn leven en een nieuw hoofdstuk te schrijven, samen met mijn gezin en familie.”

De zaak was al een tijdje over te nemen, maar tot nu toe zijn er geen kandidaten. Voor Franco Cottone hoeft de overname niet per se onmiddellijk gebeuren. “Dat mag later zijn. Ik plak er geen datum op en wacht rustig af wat er komt. Ik hoop wel dat het warm, authentiek en typisch blijft. Ik ben trots op wat ik bereikt heb met de zaak. Het is normaal dat ik pijn in mijn hart zal hebben na de overname: C’est la vie”, vertelt Franco.

Klanten van het eerste uur

Souvenirs? “Het belangrijkste: ik heb hier mijn vrouw leren kennen. Eigenlijk was ik een eenvoudige migrant die hier het nodige werk en respect zocht en ook vond. Klanten van het eerste uur die met hun ouders kwamen eten, kwamen ook met hun kinderen en kleinkinderen.” Franco trekt later niet naar Sicilië, maar blijft in België.

“Mijn leven is hier. Wat moet ik in Sicilië gaan doen? Er is daar niemand meer. Plots is het bijna 50 jaar later”, mijmert Franco. “Ik ben 67 maar voel me niet oud genoeg om nu al te mijmeren over wat voorbij is, dat is voor later. Het belet helemaal niet dat ik wel eens aan de toekomst denk. Maar nu is het tijd om de bladzijde om te draaien in mijn leven en een nieuw hoofdstuk te schrijven. Samen met mijn gezin en familie, mijn vrouw Kristien en mijn kinderen Tiziana, Eleonora en Paolo en mijn kleindochters Oxana en Yaïsa ga ik volop genieten van mijn pensioen en mijn leven. Grazie mille per tutto e arrivederci!”

“Het is normaal dat ik pijn in mijn hart zal hebben”

In 1973 verliet Francesco ‘Franco’ Cottone zijn geboorteland Sicilië omdat er daar te weinig werk was. Hij trok naar Noord-Italië op zoek naar een baan. Toen hij 18 was kwam Franco naar België. Hij vond onmiddellijk werk in Restaurant Parma in Leuven. Daarna trok hij naar Kortrijk en werkte in het Ring Shopping.

“Kortrijk was een pluspunt want ik leerde er mijn vrouw Kristien kennen die van Kortrijk is”, glimlacht Franco. In 1977 werd hij zaalverantwoordelijke in restaurant Da Gianni van Gianni Bombini op de Grote Markt. Tien jaar later nam Franco de zaak over. Het werd Da Franco Ristorante Al Garda, nu al langer beter bekend als Da Franco.

Erkenning uit Italië

“Het was en is tot vandaag een mooi stukje Italië op de Grote Markt in Kortrijk met verse Italiaanse pasta en originele Italiaanse ingrediënten zoals mijn gepelde tomaten uit Italië.” Met trots draagt Da Franco sinds 2003 het label ‘Ristorante Italiano’.

“Een erkenning van het Italiaanse ministerie van Land- en Bosbouw waaronder ook de horeca valt. Het toont aan dat Da Franco authentieke Italiaanse gerechten bereidde met Italiaanse kwaliteitsproducten en volgens de opgelegde kwaliteitsnormen.”

(PVH/ Foto JVGK)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.