KW-volkscaféroute houdt halt in café Sportief op de Bosmolens (Izegem): “Iedere vrijdagavond is er hier gemeenteraad”

Vooraan herken je de uitbaters Thierry Sabbe en Petra Casert. Onder de klanten gaat het er lachend aan toe. Je ziet v.l.n.r. Luc Seynaeve, Katrien Mestdagh, Geert Vanlerberghe, Jenny Decoene, Dominik Demaegt, Eddy Dejonckheere, Arne Verfaillie, Lieven Vanfleteren en Arnold Werbrouck. Op de achtergrond onder het overdekte terras zitten Geert Wulbrecht, Frans Sabbe en Willy Remmery. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Sinds acht jaar zijn Petra Casert en Thierry Sabbe de uitbaters van café Sportief langs de Meensesteenweg op de Bosmolens. Daarvoor was de herberg exact 100 jaar lang in handen van de familie Remmery. “Er wordt hier vooral veel gezeverd en gelachen”, klinkt het. Maar vooral ook de vele verenigingen en andere trouwe klanten vormen het hart en ziel van het volkscafé.

Petra Casert is ondertussen al 31 jaar Izegemse, maar ze groeide met haar vijf zussen op in Loppem. Met haar eerste man Henk Vandewiele kwam ze in 1995 naar Izegem. “Henks ouders hadden ook een café in het Brugse, via een vertegenwoordiger van Maes kwamen we te weten dat ’t Oud Stadhuis (waar nu Al Gusto is, red.) over te nemen stond. Daarvoor was het een Stella-café, iets wat we toch wat onderschat hadden. In Izegem lopen vooral Stella-drinkers rond en de switch naar Maes werd niet door iedereen gesmaakt. Maar uiteindelijk konden we daar goed ons werk doen.”

Deal op Wallemote

In 2001 verhuisde het koppel naar Te Lande. In 2004 ging Petra in loondienst werken, maar bleef ze quasi altijd met de horeca verbonden. “Ik heb altijd bijgeklust in de horeca, ook in café Metropole bij ‘Vis’.” Daar leerde ze haar Thierry kennen. “Café Sportief stond over te nemen. Met de vroegere uitbater Luc Remmery raakten we aan de praat op de buurtreceptie aan Wallemote en uiteindelijk hebben we het café gekocht. In juni 2013 gingen we van start en ondertussen zijn we al dik acht jaar verder. De tijd is gevlogen.”

De cafébrochure van Bart Blomme leert ons dat het café in 1913, dus exact een eeuw eerder, door Jules Remmery en Bertha Geldhof werd opgericht. In 1973 ging zoon Luc achter de toog staan, ook hij bleef dus 40 jaar op post. In de volksmond werd jarenlang ook gerefereerd aan Juulkes, naar de naam van de stichter. Jules Remmery runde ook een wagenmakerij en na café Sportief werd ook zaal Valentino gebouwd. “Nu nog gebeurt het dat mensen zeggen dat ze iets gaan drinken bij Juulkes, maar dat vermindert natuurlijk omdat steeds minder mensen hem nog gekend hebben.”

Aquariumclub

Café Sportief herbergt ook heel wat verenigingen. Het is de thuishaven van RSCA-supportersclub Paars-Wit Izegem, kaartclub De Sportieve Manillers, liefhebbersvoetbalploeg Sportief, minivoetbalploeg De Baggio’s, studax Mandel United, de wielertoeristenclub die overkwam uit ’t Oud Gemeentehuis in Kachtem, motorclub MTC Freedom, aquariumclub Danio Rerio, een modelbouwclub, vinkenmaatschappijen De Jonge Vinkeniers en Koninklijke Blauwkopppen en ook een pronostiekclub waarbij elke week een gokje gewaagd wordt op de voetbaluitslagen. “Dat geeft vaak aanleiding tot wat over en weer geplaag tussen de mensen die goed en iets minder goed scoorden.”

Ook de tapbiljart is druk bespeeld. “Er wordt hier geen competitie gespeeld, maar we hebben vaste groepjes die elk hun moment in de week of het weekend hebben waarop ze samen komen spelen.”

Overdekt terras

Het café beschikt ook over een zaaltje voor feestjes. Vroeger werden er zelfs nog trouwfeesten gehouden. Nu doet het vaak dienst voor kaartingen, club- en familiefeestjes. “Er zijn hier ook veel syndic-vergaderingen, de Weight Watchers komen hier samen en Boetiek Mieke, bekend van de markten, houdt hier twee keer per jaar een verkoop.”

Het publiek dat Café Sportief frequenteert is heel divers. “We hebben toch wel wat dertigers en veertigers, zelfs een jonge bende studenten. Maar verder ook een trouw iets ouder publiek. Dat zit hier allemaal door elkaar. Er wordt hier ook vaak naar voetbal en koers gekeken.”

In de acht jaar dat we hier zitten, kunnen we al een bus vullen met trouwe klanten die zijn overleden

Voor Petra (56), de mama van Jonas (32) en Lore (30), en Thierry (59), de pa van Cedric (29), waren de coronalockdowns uiteraard alles behalve plezant. Maar in die periode maakte handige Thierry werk van een overdekt terras. “Hoewel we geen fantastische zomer hadden, is dat ondertussen een meerwaarde gebleken.”

Aan corona verloor men niet echt klanten, maar in die acht jaar zijn er wel al heel wat vaste klanten overleden. “Ik kan wellicht een autobus vullen met mensen die ons al ontvielen.”

Na 31 jaar is Petra natuurlijk al goed ingeburgerd in de Pekkersstad. “De mensen komen hier ’s morgens soms hun miserie vertellen, een andere keer is het hier zwaar lachen geblazen. We bieden wel een luisterend oor, maar het is vooral de bedoeling dat de mensen plezier hebben natuurlijk. Ze komen naar hier om zich te ontspannen. Er wordt hier ook vaak zwarte school gehouden, vertelsels met een pikant randje. Maar dat hoort er allemaal bij. Ook van alle politieke strekkingen zitten hier mensen door elkaar. Er wordt hier zelfs iedere vrijdagavond spreekwoordelijk gemeenteraad gehouden. Dan passeren alle Izegemse problemen de revue en worden ze hier ter plekke van een oplossing voorzien. Met de ervaren Hans Samyn als voorzitter van de gemeenteraad. Hij krijgt iedereen stil. Maar misschien een tip voor de Izegemse politici om hier eens binnen te komen, je zal meteen weten wat er leeft onder de Izegemse bevolking.”

Volgende week: Café Bockor in Ardooie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.