Kurt moet ook tweede verjaardag van Biking Bar in mineur vieren: “Ik blijf overtuigd van dit concept”

Kurt Titeca: “De hele Westhoek zal een topattractie blijven voor elke naar beleving snakkende toerist.”© JCR
Kurt Titeca: “De hele Westhoek zal een topattractie blijven voor elke naar beleving snakkende toerist.”© JCR
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Ieper had zondag the place to be moeten zijn voor iedere wielerliefhebber, maar voor het tweede jaar op rij wordt het een lightversie van Gent-Wevelgem. Net als het Ieperse stadsbestuur had ook Kurt Titeca met Biking Box een andere return in gedachten toen de kattenstad de startplaats van dé West-Vlaamse klassieker bij uitstek kon binnenrijven.

Kurt Titeca (52), voormalig wielerjournalist en sinds jaar en dag ook actief als fiets-eventorganisator bij LCMT en aanbieder van begeleide fietstours ‘In Flanders Fields’, opende tijdens de 2019-editie van Gent-Wevelgem voor de eerste keer de deuren van zijn jongste geesteskind. De Biking Bar, onderdeel van het fietsbelevingscenter van Biking Box, kon niet mooier starten: in de prille lentezon de finale van de koers voor de pas geopende deur zien voorbijrazen. Het leverde meteen een vol huis op. Nu, twee jaar later, volgt een tweede opeenvolgende verjaardag in mineur.

“Drie topmaanden kunnen geen volledig werkingsjaar redden”

“Net als vorig jaar in maart, bij de eerste lockdown en toen helemaal géén koers, mogen we deze absolute hoogdag voor onze zaak alweer vergeten”, beseft Kurt. “Het publiekvrije afkooksel van de jongste Gent-Wevelgem op 11 oktober liet nog het beste verhopen voor deze lente. Hoewel het wielerpubliek toen ook thuis voor de buis naar een winnende Pedersen zat te kijken, mochten we tenminste nog open zijn. En kregen we zowaar de mensen van Flanders Classics, Sporza en een deel van de Wevelgemse organisatieploeg over de vloer. Hoewel het géén toprecette werd, liet dat wel het beste verhopen voor 2021. Corona moest en zou tegen de lente van 2021 stilaan een wegebbende boze droom zijn. Het loopt helaas even anders. Nu moeten we helemaal dicht blijven…”

Driemaal getroffen

Vanaf midden maart ziet Biking Box normaal het outdoor gebeuren weer op gang komen, maar voor het tweede jaar op rij ziet Kurt alles in het water vallen. “Bovendien zag ik ook de 22ste LCMT, onze vierdaagse mountainbike- en fietsmeerdaagse in de Ardennen door corona gekelderd worden. Iets wat zich straks voor de tweede opeenvolgende keer zal herhalen in mei. Deze pandemie treft meerdere sectoren, maar wij zijn dus in alle drie onze kernactiviteiten getroffen: toerisme, evenementen én horeca…”

Onderwijs

“Gelukkig kan ik nog altijd terugvallen op mijn job in het onderwijs”, vervolgt Kurt. “Een jaar geleden had ik het lesgeven tot een minimum herleid, zodat ik deze nieuwe onderneming eerst helemaal kon lanceren. Maar na de eerste lockdown was het toch even diep nadenken, want ik heb ook een verantwoordelijkheid tegenover drie opgroeiende kinderen thuis: Yasmira (18), Yelena (16) en Iben (10). Ik heb toen in de zomer in samenspraak met mijn schooldirecteur geopteerd om iets meer uren terug op te nemen, maar tegelijk nog voldoende lesvrij te blijven om dit sterke concept niet voortijdig te moeten begraven. Maar ook zonder corona had ik mijn parttime lesopdracht om gezinsredenen altijd wel behouden. Hoezeer ik Biking Box genegen ben, hoezeer overtuigd ook van het feit dat dit een succesvolle onderneming met toekomst is, er moest voor 2021 een structurele oplossing komen.”

Juiste aanpak

De staycation van 2020 redde nochtans de Biking Box-zomer qua fietsverhuur. Het werd zelfs een recordopkomst op dat vlak. “Dit bewees onze juiste aanpak, de keuze voor een eigen gebouw op deze strategische triple A -locatie in de Menenstraat. Maar drie topverhuurmaanden kunnen geen volledig werkingsjaar redden. Want we misliepen die cruciale én al ingecalculeerde omzet vanuit de andere doelgroepen: buitenlandse fietsklanten, teambuildings voor bedrijven, de scholengroepen…”

Toch bleef Kurt niet bij de pakken zitten. Met een andere Zillebekenaar en tevens ex-renner Jan Beddeleem haalde hij een bekwame fietsmecanicien én geschikt gezicht voor achter de toog binnen. “Ik blijf er meer dan ooit van overtuigd dat de hele Westhoek met Noord-Frankrijk vlakbij een topattractie zal blijven voor alle naar beleving snakkende toeristen. Élke fietser komt hier aan zijn trekken. Een machtig landschap dat blijft verrassen, een uitgestrektheid qua vergezichten, lastige hellingen en het gevoel dat je in het wiel van de grote wielerkampioenen fietst, dat zijn troeven die weinig toeristische regio’s hebben. Met Biking Box hopen wij ons steentje verder bij te dragen als waardig ambassadeur voor dit fietserfgoed.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.