Update
Horecabazen zijn onzekerheid beu en zetten hun zaak ‘te koop’: “Geef ons alsjeblieft een datum”

Van cafés in Aalbeke en Heule over bekende horecazaken in Kuurne en Harelbeke tot grote namen in het hart van de Kortrijkse horeca: overal gaan alle alarmbellen af. Met 125 opvallende immoborden met daarop ‘Zaak over te nemen door de overheid’ vragen ze aandacht voor de immense druk op hun sector. “Wij leven al acht maanden in onzekerheid. Dat weegt enorm.”

Mathieu Declercq, zaakvoerder van Balthazar, schaarde zich meteen mee achter de actie.© Olaf Verhaeghe
Mathieu Declercq, zaakvoerder van Balthazar, schaarde zich meteen mee achter de actie.© Olaf Verhaeghe

Aan de gevels van zo’n 125 horecazaken in Kortrijk en omgeving verschenen donderdagochtend plots kleurrijke immoborden. ‘Immo VDB – Zaak over te nemen door de overheid’ luidt het opschrift, een duidelijke verwijzing naar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Een noodkreet uit de sector, die zich vergeten voelt tijdens deze tweede lockdown.

“We wachten bang af hoeveel van onze collega’s het uiteindelijk niet zullen redden”, zucht David Christiaens, uitbater van eet- en bierhuis Souffleur op het Schouwburgplein. “Velen zijn aan het spartelen, soms zelfs aan het verdrinken. Dit is een slachting. En dat terwijl de regering schaamteloos toekijkt.”

David is samen met een handvol andere Kortrijkse horecabazen de trekker van het initiatief. In een mum van tijd schaarden collega’s uit het stadscentrum maar ook deelgemeenten en zelfs de buren uit Kuurne en Harelbeke zich achter de actie. “Wij leven al acht maanden in onzekerheid”, pikt Mathieu Declercq van café en bistro Balthazar aan de Handelskaai in. “De facturen blijven komen, het huurgeld moeten we doorbetalen en ons personeel zit al die tijd werkloos thuis. Dat weegt enorm. Niet alleen financieel, maar ook op ons als persoon.”

1 april?

“Het levenswerk van velen is kapot aan het gaan”, gaat David Christiaens opnieuw verder. “Een grote zorg is hoelang we ons gemotiveerd personeel nog kunnen behouden. En er is nog bakken onduidelijkheid over een mogelijke heropstart: welke investeringen zullen nodig zijn? Hoelang blijven de steunmaatregelen doorlopen? Wordt een heropening tijdig aangekondigd? Wij tasten in het duister. De onduidelijke communicatie maakt het allemaal nog zoveel moeilijker.”

Ook De Ververie in Kuurne neemt deel aan de actie.© gf
Ook De Ververie in Kuurne neemt deel aan de actie.© gf

“Het enige wat we vragen is perspectief”, aldus Mathieu Declercq. “Geef ons wat hoop, geef ons een datum. Is het 1 april – wat ik gezien de vaccinatiecampagne realistisch acht – dan is het 1 april. Maar dan weten we dat tenminste. Dan kunnen we ons daarop voorbereiden. Dan keert die adrenaline, die drive om weer buzz e te geven terug. Geef ons alsjeblieft dat tikkeltje perspectief.”

750.000 euro premies

“Vanuit het Kortrijkse stadsbestuur is er veel begrip en ook steun voor de actie van de horeca-ondernemers. “Los van de naam van de actie, die verwijst naar één minister, snap ik en steun ik de vraag naar perspectief”, zegt schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “Als stad doen wij alles wat we kunnen om onze ondernemers bij te staan. Zo hebben we al bijna 750.000 euro aan premies, vooral in de horeca, uitgedeeld en tal van taksen geschrapt. De take-away XXL-site die we oprichten scheert met 60.000 hits hoge toppen. En we staan ook klaar met relanceplannen. Als we weer volk naar onze stad en onze horeca mogen trekken, dan zullen we overuren draaien.”

Ook N-VA-schepen Axel Ronse schaart zich achter de horecabazen. “Wat mij betreft, mogen ze vandaag opnieuw openen. Ze kunnen dat, dat weet ik, volkomen coronaveilig”, zegt hij. “Laat die gedreven mensen toch opnieuw ondernemen.” (Olaf Verhaeghe en Annelies Nollet)

Chantal Tack en Lieven Vanhessche van café De Kroone zetten ook hun zaak ‘over te nemen’.© Olaf Verhaeghe
Chantal Tack en Lieven Vanhessche van café De Kroone zetten ook hun zaak ‘over te nemen’.© Olaf Verhaeghe

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.